Beta Hcg Değerinin Düşmesi

Beta Hcg Değerinin Düşmesi

Beta Hcg Değerinin Düşmesi

Beta Hcg Düşüklüğü ve Beta Hcg Değerinin Yüksekken Düşmesi

Beta Hcg hormonu gebeliğin başlangıcıyla birlikte kanda yükselmeye başlayan bir hormondur. Yani gebelik sürecinde salgılanır. İlk önce kandaki değerleri yükselmeye başlar, ardından bir iki gün içinde idrardaki değeri yükselişe geçer. Kadının döllenmeden sonraki 6-8 günler arasında Beta Hcg değerleri izlendiğinde, gebe kalıp kalmadığı konusunda tespit yapılabilir.

 

Beta Hcg Hormonu Nasıl Tespit Edilir?

Gebelik sürecinde vücutta Beta Hcg hormonu yani gebelik hormonu da denilen salınım olur. Yapılan testlerle kanda Beta Hcg değerleri ölçülür ve kadının hamileliği anlaşılabilir. İlk zamanda kan testiyle yapılan bu ölçüm, daha sonra idrar testiyle de yapılabilir. Kolayca eczanelerden alınabilen ucuz plano testleriyle idrardaki Beta Hcg hormon seviyeleri ölçülebilir. İdrardaki Beta Hcg seviyesinin fazla olması halinde test sonucu pozitif çıkar ve gebeliği işaret eder. Eğer hormon değeri düşük çıkarsa, bu gebeliğin olmadığı gösterir. Buna rağmen uygulamada her zaman idrarla yapılan testle sağlıklı olarak Beta Hcg ölçümü yapılamaz. Alınan sonuçlar her zaman doğru olmaz. Bu nedenle evlerde yapılacak idrar testinin kadındaki adet gecikmesinin üzerinden 1-2 hafta geçtikten sonra yapılması tavsiye edilir. İdrar testinde Bet Hcg değerleri yüksek bile çıksa, kadının bir sağlık kurumuna giderek hamilelik açısından daha detaylı, daha doğru sonuçlar verecek test yaptırması gerekir.

Kanda Beta Hcg hormonunun yükselmesi sadece hamilelik nedeniyle olmaz. Bunun dışında boş gebelik, tümörler, dış gebelik gibi vakalarda da Beta Hcg hormonu yükselişe geçebilir. Bu nedenle uzmanlar idrar testine rağmen her zaman kanda Beta Hcg hormonu ölçümü yapılmasını ve diğer hamilelik tetkiklerinin yapılmasını doğru bulurlar. Yani Beta Hcg hormonunun hamilelik nedeniyle yükselip yükselmediği net olarak tespit edilmelidir. Bu da sadece detaylı araştırmalar sonucunda belirlenebilir.

 

Beta Hcg Hormonu Düşmesi Neden Olur? Beta Hcg Düşüklüğü Gebelikte Düşük Habercisi Midir?

Normal koşullarda hamilelikten itibaren vücutta salınmaya başlayan Beta Hcg hormonunun seviyelerinin hamileliğin ilerlemesiyle birlikte artması gerekir. Beta Hcg hormonu seviyeleri her iki günde bir öncekinden iki katı kadar artış göstermelidir. Bu şekilde istikrarlı bir artış olmadığı halde, hamilelik hakkında olumsuz değerlendirmeler yapılabilir. Hamile kadındaki Beta Hcg hormonunun yükselmesi beklenirken, bazen hormonda düşüklük tespit edilebilir. Özellikle gebeliğin ilk aşamasında Beta Hcg düşmesi düşüğe işaret olarak kabul edilebilir. Bu durumda kadında düşük endişesi yaşanır. Beta Hcg düşmesi;

  • Dış gebeliğin olduğuna dair şüphe oluşmasına neden olabilir

  • Gebelikte düşük olasılığının fazla olduğunun belirtisi olabilir

Beta Hcg düşüklüğü dış gebelikle düşük olasılığını gösterir önemli bir bulgudur. Bu durumda kadının gebelik sürecindeki doktor kontrollerine daha fazla özen göstermesi, kontrollerin aksatılmaması çok önemli hale gelir. 

 

Gebelik Sürecinde Olması Gereken Beta Hcg Değerleri

Gebelikte kadının son adet tarihi dikkate alınarak, gebelik haftalarında Beta Hcg değerlerinin belli bir seviyede olması beklenir. Kabul edilen bu değerlerin altındaki Beta Hcg değerleri düşüş olarak yorumlanabilir. 

 

Gebelik Haftası Beta HCG Değerleri
3. hafta 10 – 50
4. hafta 5 – 425
5. hafta 20 – 7300
6. hafta 1,080 – 56,000
7. – 12. hafta 7,650 – 290,000
13. – 16. hafta 13,300 – 250,000
17. – 24. hafta 4,000 – 165,000
25. – 40. hafta 3,640 – 117,000

Kadınlarda gebelik sürecinde Beta Hcg değerlendirmesi yapılırken, en küçük olan değerlerle, en büyük olan değerler dikkate alınır. Bunların ışığında ortalama bir değer oluşturulur. Beta Hcg düşüklüğü tespit edilirse, hamilelik düşük riskine karşı değerlendirmeye alınır.

Benzer Konular
33 Yorum
  1. Delal 27 Haziran 2017

    Slm. Ben tüp bebek yaptırdım. 12. Ci gün 33. Çıktı 15. Gün 6 çıktı. Doktorum la konuştum kanama varmı sordu yok dedim. Bir hafta bekle kanama olmazsa yine test yap dedi. Ne yapmam lazım

  2. Elcn 31 Mayıs 2017

    Pazartesi 165 cikan beta hcg carsamba gunu 45 cıktı yükselmesi mümkü degil mi ?

  3. Ayse 31 Mayıs 2017

    15 mayista adet oldum 6 gun sürdü 28 mayista tekrar kanama oldu doktora gittim tahlilyapildi beta 337 cikti ama kanama devam etti. 3 gun sonra beta 144 düşmüş doktor yerleşme olmayip atilior olabilir dedi 2 gun snra tekrar gel degere bakalim yukselme olabilir dedi yani yukselme olursa gebelik devam etmiş olup dis gebelik falan varmi die mi bakılacak acaba?

  4. Sündüs Birinci 18 Mayıs 2017

    Benim 12mayis 2017 beta değerim 30.1, 15mayista 49.1, 18 mayista 11.1 e düşmüştü ben hamileyim derken bu düşüşün kimyasal gebelik olabilir denildi ne yapmaliyim

  5. Aysu 01 Nisan 2017

    Merhaba En son 5 mart 2017 de mens oldum mens döngüm düzenli.geçtiğimiz perşembe idrar testi yaptım ve çift çizgi çıktı cuma günü kan tasti yaptırdım beta hcg 29.58 çıktı cumartesi yani bu sabah yaptırdım değerlerim 11.08 e düşmüştü. Nolmal şartlarda yarın mens olmam gerekiyor. Sizce düşme sebebim mens olacak olmam mı yoksa gebelik durumum var mı ya da herhangi bir sorun mu var. Yardımcı olur musunuz lütfenn.

  6. Adile 31 Mart 2017

    Ben bugün kan tahlili verdim 0,24 çıktı ne anlama geliyor

  7. Fatima 18 Mart 2017

    Ilk beta hcg degerim 34.2 cikti iki gun sonra ise yaptirdigimda 105.9 cikti.aceba hamilelik durumu ne durumda oluyor ilgi verebilirmisiniz lutfen..

  8. AYSUN şeker 07 Mart 2017

    merhaba ;\nbu ay tüp bebek yaptırdık 10.gün sonra sonuç almaya gittiğimde beta hcg 6,24 çıktı.doktor hamilesin dedi 4 gün sonra tekrar yapalım biraz düşük çıkmış dedi.4 gün sonra yeniden yaptığımızda beta hcg 0,63 çıktı.fakan bir kanama veya düşük gerçekleşmedi.doktor ultrasonla baktığında bir kalınlık görüyorum fakat beta yüksekte çıkta göremezdik dedi.Ne yapmalıyım?

  9. Ayse 23 Ocak 2017

    Merhaba 18.01.2017 beta 873 21.01.2017 1097 23 .01.2017 983 çıktı bu değer yukselmezmi hoca birde doktor sağlıksız kese dedi hamileliğim 5 hafta 6 gün lütfen cevap yazarmisiniz

  10. meliha 22 Ocak 2017

    Benim Kan tahlilim ilk 866 cikti bir gun arayla tekrar yaptirdim bu sefer 848.6 cikti kanimin dusmesinin herhangi bir tehlikesi var mi acaba?

  11. Havva 20 Ocak 2017

    Merhabalar rahim filmi çekildim tüplerin kapalı denildi tüpbebek sadece olur denildi ama aradan 3 ay geçti \nİki defa bir ay Aralık\'la kimyasal gebelik geçirdim bunun nedeni be olabilir tüplerim filimle açılmış ki hamile kalıyorum ama düşüyor doktorlar bunun nedeni belli olmaz olana kadar devam diyor ne yapmam gerekir

  12. Merve 09 Ocak 2017

    Adetim 20 gün gecti kan testi yaptirdim 7 hbc cik aradan iki gun sonra gel dedi gittim sonuc 7 hbc cikti sonuc alamadik sizce neden

  13. ELİF 15 Aralık 2016

    3 gün önce kan tahlılınde beta hcg degerım 1698 ıken ertesı gun gecesı 1161 e dustu ve oglen tekrar yaptırdıgımda 710 a dustu bu ne anlama gelıyor yardımcı ollurmusunuz

  14. Merve 05 Aralık 2016

    Merhabalar. Adetim bir gün gecikince kan testi yaptırdım. Ve 13.7 oldugunu sölediler. Gebelik var dendi. İkinci gününde aset oldum ve 5 e düştü deger. Gebelik yok dendi. Nedeni ne olabilir acaba Düşen deger yükselebilir mi

  15. Yasemim 03 Kasım 2016

    Merhaba\nEn son 21 eylulde adet oldum.\n18 ekımde kan testı yaptırdım degerım 115 cıktı.\nDaha sonra kahverengı leke venkanamam olunca tekrar doktora gıttım yapılan testte 411.5 cıktı. Doktor dış gebesi in dedı.2 gun sonra tekrar kan testı ıstedı. Cok mu dusuk beta degerım?

  16. Eylül 02 Kasım 2016

    Beta hcg iki gün önce 7.5ti 48saat sonra yeniden yaptırdım 3.6 hamilemiyim

  17. Nagihan 20 Ekim 2016

    Ayın 18 inde beta değerim 228 Di 20 sinde bugün tekrar gittim 211 çıktı . Doktor düşük ya da dış gebelik olabilir dedi sizce ne olacak doktor sonuca bağlamdı bişey demedi

  18. NAZİFEE 10 Ekim 2016

    merhabalar 28 günde bir düzenli regl oluyorum 14.09.16 son regl tarihim 23-24 eylülde birleşme oldu reglime 3 gün kala kan tahlili sonucum 22.73 sizce normal mi?

  19. Eylül 09 Ekim 2016

    Son adet tarihim 15agustos persemde günü kan verdim 150cıktı ama kese yok. Doktor degerin 7haftalık bi gebelik için düşük oldugunu söledi sebebi ne olabilir

  20. Turkan 08 Ekim 2016

    Hcg sonucu 5.39 çıktı sizce hamile miyim doktorum gebelik görünüyor dedi

  21. nur 02 Ekim 2016

    Bugun bakTİM kan testi. Beta hCG 0.100 ile o.5 mlu hamilelik İhtimal var mı

  22. Busra 21 Eylül 2016

    İki gün önce beta HCG degerim 1300/su bugün baktrdm 1700 dktrum tekrar kan istedi cuma günü için normal mi sizce kaç haftalik dır gebeligim

  23. Tülay 18 Eylül 2016

    Beta HCG 0.1 çıktı hamilelik varmı 12gün öllcüldü

  24. Yadigar 10 Eylül 2016

    70.24 hamilemiyim

  25. Özlem 24 Ağustos 2016

    Benim total beta-hcg degerim 0,24 2 haftalık hamileyim normalmi

  26. Dilek akbulat 14 Ağustos 2016

    Benim de adetim gctirmusdi test aldım silik çıkmıştı ikinci çubuk sonra kan testi yaptırdım 270 çıkmıştı 4 gün sonra adet oldum birz sancilik tekrar kan testi yaptırdım değer 15 acaba dustumuu bi fikir verirmisiniz

    • anneleronline 15 Ağustos 2016

      Beta hcg değerindeki düşüş için doktorunuza başvurmalısınız.

  27. Özlem 09 Temmuz 2016

    İlk basta baktirdigimda 5006 idi kahve rengi lekelenmem oldu 12 hafta da baktirdim kan tahliline 1343 çikti acaba normal mi degerlerim

    • anneleronline 12 Temmuz 2016

      Beta hcg değerlerinde düşüş söz konusu gibi görülüyor bu nedenle en kısa sürede uzman bir doktora başvurunuz.

  28. burcu 28 Haziran 2016

    Değerim normalmi

  29. burcu 28 Haziran 2016

    Deger düşükmü peki

  30. burcu 28 Haziran 2016

    24.05.2016 regl 24.06.2016 kan tahlil sonucum 357.12 idi normalmi ve ne kadarlık tşkrler

    • anneleronline 28 Haziran 2016

      Tahmini 4 haftalık olabilir fakat mutlaka doktorunuz kontrol ederek değerlendirmeli.

Yorum Yazın