Boş Gebelik Nedir?

18.05.2016
147
Boş Gebelik Nedir?

Boş Gebelik Nedir?

Boş gebelik anembriyonik gebelik ve blighted ovum olarak da adlandırılmaktadır. Halk arasında su gebeliği diye bilinen boş gebelik, gebelik kesesi ve plasentanın oluşmuş olmasına rağmen bu materyallerin içerisinde embriyonun oluşamadığı gebeliktir. Bu durumun tanısı için ultrason görüntülerine ihtiyaç duyulur. Yapılan ultrason esnasında gebelik kesesinin görülmesine rağmen embriyo ve kalp atışları görülemez. Bu durumda bebeğin oluşması için belli bir süre beklendikten sonra eğer boş gebelik tanısı net olarak koyulmuşsa kürtajla gebeliğin sonlandırılması gerekir.

Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik döneminin ilk aylarındaki gebelik kayıplarından yarısı boş gebelik sebebiyle gerçekleşmektedir. Oluşan gebeliğin boş gebelik olduğu anne adayı tarafından hiçbir şekilde anlaşılamaz. Çünkü bulantı, kusma, kasık ağrıları, halsizlik, uykusuzluk gibi hamilelik belirtileri ve hormon değerleri oldukça normaldir. Boş gebelik durumunu anlamak için anne adayının şikayetleri ipucu vermeyecektir.

Boş gebelik durumunda kesin tanı için mutlaka ultrason görüntülerine ihtiyaç duyulur. Rutin gebelik kontrolleri esnasında uygulanan ultrason görüntüleri sırasında gebelik kesesinin görülmesine rağmen içerisinde bebek (embriyo) görülemez. Bu durumda boş gebelikten şüphelenilmektedir. Bu durum gebeliğin 6. – 8. haftalar arasında ortaya çıkabilmektedir. Boş gebelik durumunda anne adayı herhangi bir tıbbi müdahale olmadan kendiliğinden düşük yapabilmektedir. Hatta öncesinde ultrason görüntüleriyle boş gebelik tanısı koyulmayan durumlarda ortaya çıkan gebeliklerin bir kısmı boş gebelik olabilmektedir. Ancak düşük sonrası bunun fark edilmesi oldukça zordur. Bu nedenle sebebi bilinemez.

Boş Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Boş gebelik durumunda gebelik kesesi oluştuğu halde kesenin içi boş kalır yani embriyo oluşamaz. Bunun sebebi olarak gebelikte meydana gelen kromozomal bozukluklar gösterilmektedir. Herhangi bir problemi olmayan bir gebelikteki gibi sperm hücresi ile yumurta hücresi birleşerek rahmin içerisine yerleşir. Eğer gebelikte kromozomal bozukluklar varsa bu aşamadan sonra embriyo oluşamaz. Gebelik kesesi oluşmuş olduğu için kesenin içi boş kalır. Bu bilgi dışında boş gebeliğe neden olan herhangi bir etken tespit edilememiştir. Boş gebelik için anne adayının yeme – içme düzeni, kullandığı ilaçlar, gün içerisinde ne kadar yorulduğu, egzersiz ya da spor yapması, öncesinde adet düzensizliği yaşaması, yolculuk yapmış olması, daha önce geçirmiş olduğu bir hastalık olup olmadığı gibi konular etken değildir. Yani bu sebeplerden dolayı boş gebelik oluşması mümkün değildir.

Boş gebelik durumunun tek nedeni olarak kromozomal anormallikler gösterilmektedir. Buna rağmen daha sonraki gebeliklerde boş gebelik durumunun tekrarlanması beklenmez. Boş gebelik yaşamış olan anne adayının daha sonra sağlıklı bir hamilelik geçirmesi mümkün olabilmektedir.

Boş Gebelik Tedavisi Nasıl Olur?

Boş gebeliğin tespit edildiği aşamada anne adayına uygun görülen herhangi bir ilaç tedavisi bulunmaz. Anne adayında boş gebelik durumuna bağlı olarak herhangi bir vajinal kanama olsa da olmasa da bu durumun tedavisi için kürtaj uygun görülmektedir. Bazı durumlarda gebelik kesesi kendiliğinden düşebilir. Ancak rahim içerisinde gebelik materyali kalması söz konusu olabilmektedir. Bu durumda gebelik kesesinin kendiliğinden düşmesine rağmen rahim içerisindeki diğer materyallerin tamamen temizlenmesi için tekrar kürtaj gerekebilmektedir. Kürtaj, hastaya lokal ya da genel anestezi altında uygulanmaktadır. Boş gebelik durumunda henüz gelişiminin başında olan gebelik kesesinin boyutları oldukça küçüktür. Bu da kürtaj işleminin çok daha kısa sürmesine imkan tanır. Kürtaj işlemi yaklaşık olarak 5 – 10 dakika kadar sürer.

Eğer kürtaj yöntemiyle boş gebelik durumu sonlandırılmazsa gebelik kesesi büyümeye devam eder. Bu da periyodik olarak vajinal kanamaların yaşanmasına neden olur. Bir süre sonra gebelik kesesinin tamamı ya da bir parçası rahim içerisine yapışarak enfeksiyon sorununa neden olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka kürtaj yöntemiyle kesenin alınması uygun görülür.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.