Çatı Muayenesi

05.06.2015
187
Çatı Muayenesi

Çatı Muayenesi Nedir?

Çatı muayenesi, gebe olan bayanların halk arasında sürekli konuşulduğundan dolayı sürekli duyup merak ettikleri bir kavramdır. Çatı muayenesi, doğuma yakın dönemlerde doğum esnasında bebeğin rahatça rahimden çıkmasını sağlamak için yapılan muayenedir. Halk arasındaki söylemlerden dolayı bayanlar arasında oldukça korku veren bir uygulama gibi görünse de kesinlikle korkulacak bir nokta yoktur. Çatı muayenesi aslında doğum olayının normal mi yoksa sezaryen yöntemlerle mi gerçekleşeceğinin belirlenmesinde yapılmaktadır.

Bayanlarda anatomik yapı itibarıyla rahim kanalında darlık gibi sorunların görülmesi, çatı muayenesinin önemini belli etmektedir. Çatı, doğumun gerçekleşeceği kanalın adına verilmektedir. Bu alanda meydana gelmiş darlıkta doğum, normal yöntemlerle çok ağrılı ve uzun süreceğinden çatı muayenesi sonrasında bu durum görüldüğünde sezaryen doğum kararı verilmektedir. Çatı darlığı, bebeğin kafasının doğum esnasında çıkmasına engel olacak, doğumun gerçekleşmesine engel olacaktır.

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Muayene, normal jinekolojik muayenelerde olduğu gibi bir pozisyonda yapılmaktadır. Bu pozisyondayken doktor, iki parmağı ile rahimde çatı kemiklerinin darlığını kontrol eder. Bu esnada bebeğin daha önceki muayenelerde yapılan ultrasonografi ve anne adayının kilosu sonucunda elde edilen bebeğin kilosu ve ense kalınlığı gibi faktörler değerlendirilerek doğum esnasında çatı kemiklerinin doğuma müsaade edip etmeyeceği kontrol edilir.  Bebeğin kilosu ve çatı kemikleri doğumun gerçekleşmesi açsıdan sorun oluşturacak nitelikte uyumsuz ise doğumda sezaryen tekniği kullanılmasına karar verilecektir.

Çatı Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Halk arasındaki tabirle alttan muayene olarak adlandırılan çatı muayenesi yukarıda belirttiğimiz gibi doğuma yakın zamanlarda yapılmaktadır. Gebeliğin genelde 37.haftasında yapılan çatı muayenesi daha önce çatı darlığı nedeniyle sezaryen yapmış bayanlarda uygulanmamaktadır. Bunun sebebi daha önce çatı kemiklerinde var olan darlıktan dolayı sezaryene karar verilmiş olmasıdır.

Çatı Muayenesi Zararlı Mıdır?                                           

Halk arasındaki söyleyişlere göre çatı muayenesinin zararlı olduğu, parmakla pelvik kemiklerinin kontrolü esnasında bebeğin kafasına dokunma suretiyle zarar verebileceği konuşulsa da; kesinlikle çatı muayenesinde böyle bir durum yoktur. Doğuma yakın zamanlarda rahim ağzının kapalı olmasından dolayı parmakla yapılan muayenede kesinlikle bebeğin kafasına veya vücuduna ulaşmak mümkün olmayacaktır.

Çatı Muayenesinde ve Sonrasında Kanama ve Ağrı Olur mu?

Çatı muayenesi bilinenin aksine kesinlikle ağrı ve kanamalı bir muayene değildir. Hatta gebeliğin son dönemlerinde vajinada meydana gelen yumuşama ve esnemeden dolayı muayene daha rahat bir durumda gerçekleşecektir. Kanama bu muayenede genellikle ender görülen bir olaydır. Kanama, bu dönemlerde enfeksiyonel sorunlardan veya rahimde meydana gelen kasılmalardan dolayı kırmızı bir kan şeklinde görülmektedir. Bu görülen kan, oldukça az miktarda ve kırmızı renkte olup kesinlikle bir zararı yoktur. Enfeksiyonel sorunlardan dolayı kanama olduğu anlaşılırsa gebeliğin sonlanmasına az bir zaman kaldığı için gerekli tahliller yapılarak tedaviye gerek olup olmadığına karar verilmektedir. Çatı muayenesi sayesinde gebelikte oluşan çikolata ve yumurtalık kistlerinin varlığının da saptandığı bilinmektedir. Çatı kemiklerinin darlığı kontrol edilirken yumru halinde meydana gelme ihtimali olan kistler tespit edilir ve tedavisi yapılır.

Gebelikte Çatı Muayenesi Yapılmadan Önce Hangi Tür Testler Uygulanmaktadır?

Çatı muayenesi gebeliğin son dönemlerinde yapılan bir muayene olsa da; gebeliğin tamamında bu muayene için veriler toplanmaktadır. Gebelikte yapılan ultrasonografik uygulamaların tamamında bebeğin boy ve baş evresi gibi veriler toplanarak çatı muayenesi için bir alt yapı oluşturulmuş olmaktadır. Gebeliğin tüm seyrinde yapılan bu verilerin toplanması işleminde gebeliğin son dönemlerinde yapılacak olan çatı muayenesine veriler toplanmış, çatı muayenesi öncesinde hazırlıklı olunmuş olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.