Çiller Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

16.12.2016
189
Çiller Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Çiller Neden Oluşur?

Sivilce olarak da adlandırılan Çillerin oluşumu ile ilgili bilgiler aktarmadan önce cilt yapısı, cilde renk ve sağlık veren şeylerden bahsetmek istiyoruz. Cildin renk ve genel yapısı, kalıtsal olarak 10larca nesil önceden aktarılan bir özelliktir. Soyumuzdaki kişilerde mevcut olan melanin sayesinde her birimiz farklı bir ten yapısında ve renginde dünyaya gelir, yaşamımıza devam ederiz. Epidermi adı verilen cildin en dış yüzeyinin en alt tabakasında cilde renk verme ve yapı belirleme gibi özelliklere sahip olan melanin cildin dış yapısı ile ilgili tüm özellikleri barındırmaktadır.

Cilde renk ve yapı bakımından sahip olduğu özellikleri kalıtsal yönden sağlayan melanosit adı verilen hücrelerin epidermi tabakasının en altında bazı bölgelerde oldukça fazla yoğunlaşmasından dolayı çiller oluşmaktadır. Melanosit hücrelerinin rengi yoğunluğa ve kalıtsal özelliklere göre kahverengi veya sarı renkte olduklarından çiller de sarıya yakın bir renkte oluşmaktadır. Genel anlamda çilli bir cilde sahip olunmasının sebebi kalıtsal özellikler olsa da bazı sağlık sorunlarından dolayı sonradan ciltte çil görülmesi gibi durumlara az da olsa rastlanmaktadır.

Ciltte çillenmenin en büyük sebebi; soydan gelen melanin özellikleridir.

Çiller daha fazla kızıl, sarışın ve beyaz tenli insanlarda görülmektedir. Bu tarzda tene sahip olan kimselerde epiderminin alt tabakalarına güneş ışıklarının daha çabuk aktarılıyor olması, melanosit hücrelerin belirli alanlarda daha hızlı toplanması ve çil oluşmasına neden olmaktadır. İnsanların bazıları çillerinden oldukça memnun iken bazıları çillerin varlığından son derece rahatsız olabilmektedir. Çillerinden duydukları rahatsızlık sonucunda çare arayan kişilere aşağıda “çillerden tamamen kurtulabilir miyim, çil tedavisi nasıl yapılır” gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

sivilceler neden oluşur tedavisi nedir

 

Çillerden Tamamen Kurtulabilir miyim?

Öncelikle belirtmek isteriz ki çillerden tam anlamıyla kurtulmanın cerrahi müdahale olmadan bir yolu yoktur. Çillerden cerrahi müdahale olmadan sadece belli süreler tamamen kurtulmak ve azaltmanın mümkün olduğu tedavi yöntemleri ise cilt yapısı ve belirli testlerin yapılmasından sonra tercih edilmelidir.

 Sivilceli cilt bakımı için yazımıza göz atabilirsiniz

Çil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çiller özellikle yaz aylarında güneş ışınlarına cildin verdiği tepkiden dolayı daha fazla oluşması ile rahatsız edici bir hal almaktadır. Çil tedavisinde amaç; çillerin tamamıyla yok edilmediğinin bilincinde olarak azaltma veya görünümünü önleme olarak belirlenebilir. Cerrahi müdahaleler dışında yapılan en başarılı çil tedavisi lazer ile gerçekleşenler olup son dönemlerde gelişen teknolojinin de etkisiyle oldukça fazla tercih edilmektedir.

Krem ile çil tedavisi: Kısa vadede etkili ancak uzun vadede kalıcı çözümler sunamayan krem ile çil tedavileri, kozmetik alanda kullanılarak daha çok çil üstünü kapatma işlevi görmektedir.

Kimyasal Peeling Yöntemi: Çeşidine göre derin olan peeling kullanılarak gerçekleşmesi gereken tedavide sonuçlar krem ile çil tedavisine göre daha uzun vadede etki göstermektedir.

Dermabrozyon: Genel amacı derilerin üst tabakalarında bulunan ameliyat izi, kırışıklık veya lekelerin giderilmesi olan bu tedavi şeklinde derinin üst tabakasının spirale benzeyen bir alet ile kazınması, tıraşlanması işlemi uygulanmaktadır. Lokal ve genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilebilen işlemde problemli bölgenin tamamına uygulama yapılması gerekmektedir. Cilt tedavilerinde diğer tüm tedavi yöntemlerinden daha etkili olan bu yöntem, daha yavaş bir iyileşme süreci ve cerrahi işlem gerektirdiğinden sıklıkla tercih edilmemektedir.

Lazer tedavileri: Cerrahi işlemden sonra en etkili çil tedavisi yöntemidir. Dalga boyları (etki alanları)na göre farklılık gösteren lazer tedavileri, çillerin azalmasında oldukça etkili yöntemlerdir. Çillerin yok denecek kadar azaltılabileceği tedavi yönteminde ortalama 3 seans uygulama yapılması gerekmektedir. Lazer tedavisi, burun, elmacık kemikleri, yüzün tamamı ve eller ile kollarda uygulanabilen bir yöntemdir.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.