Çocuklar Neden Yemek Yemez?

22.01.2015
177
Çocuklar Neden Yemek Yemez?

Çocuklar Neden Yemek Yemez?

Çocukların tamamı olmasa bile belirli bir çoğunluğu iştahsız olarak dünyaya gelirler. Bu durum anne ve babaların çok fazla canını sıkar ve tüm enerjilerini bebeklerine yemek yedirebilmek için harcarlar. Bebeklerin doğuştan itibaren karşılaştıkları iştahsızlık problemleri ve giderme yollarını sizler için araştırdık.

* Bazı anne ve babalar çocuklarını yemek konusunda zorlarlar. Bu durum bazen çok ileri derecelere ulaşır ve bebeğin üzerinde bir baskı oluşturarak, farkında olmadan yemek tüketimine karşı psikolojik olarak reddetme dürtüsünü geliştirirler.

* Bebeklerinizin de tıpkı sizler gibi bir birey olduğunu unutmayın ve ona sevmediği besinleri zorla yedirmeye çalışmayın. Bebekler henüz tat alma duyuları tam anlamıyla gelişmemiş olsa bile, bazı yemekleri sevmez ve bu nedenle tüketmek istemeyebilirler. Bu sebeple bebeğinize yemesi gerektiği için sevmediği bir besini zorla verirseniz hem yemeyecek hem de yemek tüketimine karşı savunma geliştirerek yemek yememe alışkanlığı kazanacaktır.

* Bebeklerin geneli incelendiğinde ilk 1 yaşına kadar çok fazla yemek yedikleri tespit edilmiştir. Bunun nedeni ise yaşam döngüsü içerisinde en hızlı gelişimin ilk 1 sene içerisinde gerçekleşmesidir. Bu nedenle fazla enerjiye ihtiyaç duyan vücut çok fazla besin ihtiyacı duyar. Ancak 1 yaşın üzerinde bu ihtiyaç azalır ve büyüme hızı normal düzenine girerek daha az besine ihtiyaç duyulur.

 * Bebeklerin beslenmesi konusunda yapılan bir diğer yanlış ise, bebeği çevrede yer alan diğer bebeklerin beslenme alışkanlıklarıyla kıyaslamaktır. Tüm bebekler farklı beslenme yapılarında bulunur ve birinin sevdiği besini diğer bebek sevmeyebilir. Önemli olan kısa süre içerisinde bebeğinizin sevdiği besinleri tespit etmek ve bu besinlerin içerisine rendeleyerek veya ilave ederek ihtiyacı olan ama sevmediği besinleri eklemektir. Bu sayede sevdiği tatların altında sevmediği ama ihtiyacı olan besinleri de tüketecektir.

* Çocuklar psikolojik açıdan zayıf varlıklardır ve ev içerisinde gerçekleşen pek çok olumsuzluk, geçimsizlik ve kardeş kıskançlığı gibi durumlar çocukların psikolojik açıdan çok fazla etkilenmesine neden olur. Bu nedenle psikolojileri kolaylıkla bozulan çocuklar beslenme alışkanlıklarını kaybeder ve bir protesto yöntemi olarak yemek yememeyi tercih ederler. Bu nedenlerle çocukların yanında psikolojik problemlerden bahsetmek uygun olmayacaktır.

* Bazı istisnai durumlarda ise çocuklar yemek yemediklerinde annelerinin onlarla daha fazla ilgilendiğini düşünürler ve bu nedenle annelerinin onlarla uğraşması için yemek yememeyi tercih edebilirler.

Çocuklarınızın sevdiği besinleri doğru şekilde analiz ederek yemek alışkanlıklarını onlara bırakın.Bu konuda özgür olduklarında ve sevdikleri besinleri tüketebildiklerinde, yeme alışkanlıklarının düzene girdiğini ve besleyici yemekleri daha çok yemek isteyeceklerini göreceksiniz.

Yemek Yemeyen Çocuk Ne Zaman Riskli Konuma Geçer?

* Çocuğunuza bir türlü yemek yediremiyor ve sevdiği besinleri bile yemediğini görüyorsanız, üstüne birde halsizlik gibi belirtiler varsa kesinlikle zaman kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız. Bu gibi durumlarda çok kısa sürelerde aşırı kilo kayıpları veya tam tersi ödemlere bağlı olarak aşırı kilo alımları görülebilir. Bu durumlar homonel rahatsızlıklardan dolayı kaynaklanıyor olabilir. Kısa sürede doktorunuza danışmalısınız.

* Bazı durumlarda psikolojileri aşırı derecede bozulmuş olan çocuklar çok fazla aç olsalar bile yemek yemezler. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun ilerde daha büyük sorunlar yaşamaması için psikolojik destek almak en doğrusudur.

* Çocuklar huzur ve eğlenceyi sever. Yaşadıkları ev ne kadar huzurlu ve eğlence verici olursa çocuklarını o oranda mutlu olur ve beslenme bozuklukları görülmez.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.