Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

04.08.2017
189
Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilmeli?

Anne babaları en çok zorlayan konulardan biri tuvalet eğitimidir. Bu konuyla ilgili belki yüzler soru veya sorun karşınıza çıkabilir. Tuvalet eğitimine kaç yaşında başlanmalı? Çocuğum tuvaletini yapmıyor? Çocuğum tuvaletini tutuyor ne yapmalıyım? Tuvalet eğitimini bırakıp beze dönmek doğru mu? Gibi yüzlerce soru yanıt arar. Ancak bütün bunların tek bir cevabı yoktur. Her çocuk farklıdır. Karakteri, gelişimi, bilişsel durumu ile her çocuk birbirinden farklıdır. O halde tuvalet eğitimi için izlememiz gereken yol nedir?

Tuvalet eğitimine ne zaman başlamalıyız?

Tuvalet eğitimi için net bir yaş sınırı yoktur. Ancak genellikle 2 ila 3 yaş arası diye tavsiye edilir. Bazı çocuklar 1,5 yaşında bazı çocuklar 4 yaşında eğitimini tamamlar. Her anne baba çocuğunu, arkadaşlarının çocukları ile kıyaslayarak sonuca varmaya çalışır. Eğer çocuk vaktinde tuvalet eğitimini tamamlamamışsa, anne – baba kendini kötü hisseder. Bu yüzden çocuğa tuvaletini doğru yere yaptırmak için sertleşir. Bu asla yapılmaması gereken bir davranıştır. Çocuğunuz 4 yaşında bezi bıraktı diye “gelişimi geri”, “geri zekâlı” ya da başka bir şey değildir. İlk olarak kabul etmeniz gereken her çocuğun farklı zamanlarda tuvalete yapmayı öğrendiğidir. Bunu kabullendikten sonra sabırlı olmanız şarttır. Bu konuyu asla gündeminiz olarak aklınızda tutmayın. “Bugün de olmadı” ne yapmamız lazım diye çocuğunuzu asla baskı altına almayın. Aşağıda size önereceğimiz tavsiyelere kulak verin. Şimdi gelelim başlıkta verdiğimiz soruya tuvalet eğitimine ne zaman başlamalıyız. Önce çocuğunuzu gözlemleyin. Çocuğunuz çişi ya da kakası geldiğinde size işaretler vermeye başlamışsa tuvalet eğitimi için hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz. İlk günden alıp çocuğu klozete oturtmayın. Bir tane ördek alın ve ördeği hep aynı yerde bulundurun çocuğa açıklama yapmayın çocuk size onu sorduğunda “onun içine kaka veya çiş yapılır”. “İstediğin zaman yapabilirsin sonra gider dökeriz” diyebilirsiniz. Örneğin çizgi film izlerken lazımlığa oturarak izleyebilir. Lazımlık için bir tane top koyup o topu vurmaya çalışabilirsiniz. Lazımlık bir süre sonra çocuk tarafından benimsenecek ve çocuğunuz kullanmaya başlayacaktır. Bu arada ona çok güzel sevdiği karakterler olan iç çamaşırları alın. Onları kaka yapmayacağını bildiğiniz süreler zarfında bezsiz olarak giydirin. Bu rahatlık çocuğun hoşuna gidecektir. Ancak hala bezi bırakmaya hazır değildir. Çocuk yavaş yavaş lazımlığı kullanır.

Çocuğum kakası geldiğinde yapmayı reddederse ne yapmalıyım?

Çocuk kendini hazır hissetmiyorsa kakasını size vermez. Onu illa bezine yapmak isteyecektir. Bu durumda onu zorla almaya kalkmayın. Zorla klozete ya da lazımlığa oturtmayın. Eğer bir üstteki başlıkta belirttiğimiz kısmı atlattıysanız sizden kaka yapacağını söyleyip bez bağlamanızı isteyebilir. Bunu “anne karnım ağrıyor” ya da bez diye ağlayarak ya da “anne sarıl” diyerek belli eder. Anne babalar çocuğunu tanıyacağı için kaka geldiğin anlama konusunda sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyorum. Bu aşamada çocuğumuz iç çamaşırı kullanıyor ancak kakasını beze yapıyor. O halde kakası geldiği zaman hemen altına bezini bağlamayın sakın ısrarcı olmayın.

Klozet adaptörüne geçiş

Bu aşama oldukça zorludur. Asla ve asla bebeğinizin kakası sertken ilk kakasını yaptırmayın. İlk kakasını klozete yaparken çok zorlanan bebekte klozet korkusu tek seferde oluşabilir. Bu da bebeğin kakasını tutma sorununa neden olabilir. Bu sorunu çözmek çok daha zordur. Çünkü tuvalet onun için bir korku alanıdır ve oraya artık girmek istemez. Eğer bebeğinizin kakası yumuşaksa artık belli bir olgunluğa eriştiğini düşünüyorsanız ona güzel bir klozet adaptörü alın ve eve hediye paketi halinde getirin. Paketi salonun ortasına bırakın. O paketi açmaya çalıştığında çocuğunuza adaptörün artık kendisine ait olduğunu söyleyin. Adaptör birkaç gün gözünün önünde olsun. Sonra adaptörü klozete yerleştirin ancak onu şimdilik tuvalete götürmeyin bir süre de adaptörü klozet üstünde görsün. Bu arada hala lazımlık kullanmaya devam ediyoruz. Adaptör alındıktan bir süre sonra bebeğinizin kakası geldiğinde lazımlığı bulamadığınız için onu klozete götürün. Eğer alaturka bir tuvaletse siz diz altlarından tutarak onunla sohbet ederek akasını yaptırmaya çalışın. Eğer klozet kullanıyorsanız. Onu klozete oturtarak sevdiği bir oyuncağı verin ve yanında ayrılmayın. Masal seviyorsa sevdiği masalı anlatın. Yani o an için orada mutlu olmasını sağlayın. Kakasını yaptığında polosunu silip normal hayatınızın akışına dönün. Bu noktada şu hatayı yapmayın

Çocuğu kakasını yaptığında aşırı sevinen ebeveyn olmayın!

Çocuğu tuvalete kakasını yapan anne babalar. Sevinç çığlıkları atarak çocuğuna sarılırsa, kakanın fotoğrafını çekip dışarıdaki eşine yollarsa çocuğa sürprizler yapılır hediyeler alınırsa çocuk tuvalet eğitiminde geriye gider. Alsında kaka yapmak onun ihtiyacıdır. Ancak siz bu ihtiyacı alıp bunun mucizevî bir şeymiş gibi sunarsanız, çocuk bunu kullanmaya başlar. Nazlanır, isteklerini yaptırmak için kullanır. Bu durumda “Aferin oğlum/kızım” diyerek bir öpücük kondurmak yeterlidir.

Çocuğum kakasını tutuyor ne yapmalıyım?

Tuvalet eğitiminde en sık karşılaşılan sorunlardan biri çocuğun kakasını tutmasıdır. Aslında bu konuda çocuk haklıdır. Çünkü son yaptığı kaka canını çok yakmıştır. Aynı acıyı tekrar yaşamak istemiyordur. Üstelik benmerkezci dönemde olduğundan onun için kakası bile kendine ait bir parçadır ve çok önemlidir. O halde ne yapılmalıdır. 48 saat çocuğunuza müdahale etmeyin yani zorlamayın teklif edin ama zorlamayın. 48 saat sonunda yaptırmayı başarabilirseniz krizi atlattınız demektir. Ancak 48 saat geçtikten sonra hala kaka yapılmadıysa sıkıntı başlayabilir. Çocuğunuza lifli gıdalar tükettirin. Sebze meyve yemesini sağlayın böylece kakası daima yumuşak kalır. Eğer günler geçmesine rağmen kaka yapılmadıysa salatalık yedirerek sonuca varmaya çalışın. Belki çocuğun makatında çatlak vardır. Makatını kontrol edin. Krem ya da zeytinyağı sürün. Hala kaka yapılamadıysa Duphalac adlı şurubu kullanabilirsiniz. Ancak her zaman Duphalac kullanmayın. Sorun yine çözülmediyse artık fitil (lavman) kullanmanız gerekecek. Çünkü çocuğun fizyolojik durumu psikolojik durumunun önüne geçiyor artık… Yani fitil yerleştirme esnasında bir travma yaşanabilir. Bunu hafifletmek için güzelce konuşun, sabırlı olun ve “fitilin kakayı yumuşatacağını kaka yaparken hiç canının yanmayacağını” söyleyin. Tabi daha farklı belirtiler varsa mutlaka doktorunuza danışın. Fitil 15 dakika içinde çocuğunuzun bağırsağında ne varsa çıkarmasına neden olacaktır. Bunun için ortalık batmasın diye yerlere önceden çarşaf serin. Hem lavman yapıp hem tuvalete götürmeyin bu durum travmayı artırabilir. Sarılın güzel şeyler söyleyin tebessüm edin. Ona acıdığınızı belli etmeyin. Çünkü güçlü olması gereken sizsiniz o değil! Bu yüzden yüzünüzü buruşturmayın “ah yavrum” vb laflar etmeyin.

Gece Tuvalet eğitimi nasıl yapılmalı?

Yatmadan önceki 2 saat içinde sıvı vermeyi kesin. Uyumadan hemen evvel lavaboya götürün. Eğer o gün çok su içtiyse karpuz vb sulu şeyler yediyse ve uyuduysa gece tuvalete götürün. Anneler gece emzirir babalar uyur. Bu dönemde de babalar çişe çıkarır çoğu çift böyle yapar. Bu noktada birbirinize destek olun. Eğer çocuğunuz altına kaçırmışsa asla kızmayın. “Sana temiz kıyafetler giydirelim” diyin. Öperek uyutun. Kısa net ve sevgi dolu olun. Uzun vadede daima işe yarayacaktır. Haftada altına kaçırması bir sorun değildir. Hatta çoğu anne baba çocuğunun o gece tuvalete kaldırılıp kaldırılmaması gerektiğini bilir. Her gece yarısı tuvalete kaldırmanıza gerek yoktur. Tuvaleti gelen çocuk kıvranmaya dönmeye sayıklamaya başlar. Böyle bir durum görürseniz hemen tuvalete götürün.

Tuvalet eğitiminde ödül kullanımı

İnternette tuvaletini yapan çocuğu ödüllere boğan bir sürü makaleye rastlayabilirsiniz. Çocuğunuza asla böyle bir kötülük yapmayın. Başlangıç için kabul edilebilir. Ancak her tuvalet sonrasında bir şeyler vermek son derece yanlıştır. En güzel ödül tavırdır.

Tuvalet eğitiminde Anne Baba Tavırları Nasıl Olmalı?

  • Israrcı olma = Sabırlı ol

  • Ödüle boğma = sevgi dolu ol
  • Kıyaslama = özel olduğunu bil
  • Tez canlı olma = alıştır
  • Eğitimi kendine dert etme= doğal ol
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.