Çocuklarda Faranjit Belirtileri Tedavisi ve Korunma Yolları

09.04.2018
392
Çocuklarda Faranjit Belirtileri Tedavisi ve Korunma Yolları

Faranjit Nedir? (Farenks nedir?)

Faranjit,  farenks adı verilen yutağın iltihaplanmasıdır. Farenks (Pharynx) burun boşluklarının, ağzın ve ses tellerinin arkasına yerleştirilen boş bir boru şeklindedir. Yumuşak damak ve uvula, bu boruyu ağızdan ayırır. Kafatasının tabanından başlar ve yemek borusuna kadar uzanır. Farenks kas dokularından oluşur  ve sümüksü yapı ile kaplıdır. Bu içi boş boru nazofarinks, orofarinks ve hipofarenks olarak farklı bölümlere ayrılır.  Farenksten yediğimiz besinler ve hava geçer dolayısıyla solunum sisteminin ve sindirim sisteminin bir parçasıdır. Dolayısıyla, farenksin ana işlevi, solunumun yanı sıra gıdalar için de bir kanal görevi görmektedir. Farenks burun ve ağız boşluğu ile bağlantılı olduğu için, havada veya yutulan gıdalarda bulunabilen ve farenjeal enfeksiyonlara veya hastalıklara neden olabilecek ajanlarla temas edebilir. Kısacası ağza baktığınızda tam karşıda bulunan kısım farenksin bir kısmıdır. Buradan geçen yemekler ve oksijen onu hasta edebilir. Farenks denen yutak bakteriler virüsler veya travmalar sonucu kızarır, tahriş olur ve iltihaplanır. Boğaz hastalıkları genellikle birbiri ile karıştırılır. Faranjit larenjit, bademcik iltihabı  en sık karıştırılan hastalıklardır.

Faranjit Neden Olur?

Faranjitin en temel nedeni vücudun bağışıklığının düştüğü anda virüs veya bakterilerin etkisi ile farenksde enfeksiyon gelişmesidir. Faranjite virüsler ya da bakteriler neden olur. Grup A Streptokok , Mycoplasma pneumoniae ve Chlamydophila pneumoniae  faranjte en çok neden olan bakterilerdir. belirtileri  boğazda yanma, boğaz ağrısı, ses kısıklığı yanma ve gıcık olsa da virüse bağlı faranjitlerde burun tıkanıklığı boğaz ağrısı öksürük ve kırgınlık yaygın olarak görülürken bakterilere bağlı faranjitlerde burun tıkanıklığı hapşırık veya burun akıntısı görülmez daha çok ateş ve yoğun halsizlik görülür.

Faranjit Belirtileri

Faranjitin en çok görülen belirtisi boğazda yanma ve boğaz ağrısıdır. Ancak boğaz ağrınıza hapşırık burun kaşıntısı, göz yaşarması eşlik ediyorsa başka bir enfeksiyona sahip olabilirsiniz. Hatta nezle bile olabilirsiniz.  Faranjitin kalıcı tedavisi için faranjtin virüsten mi bakteriden mi kaynaklandığını belirlemek gerekir. Başka boğaz hasyalıklarından kati oalrak ayrılması gerekir. Bakteriyel faranjtte boğazda beyaz renkli iltihaplar görülebilir. Ancak kesin sonuç için hekim muayenesi gerekir. c-reaktif protein ve tam kan sayımı bu konuda yardımcı olabilir.

Çocuklarda Faranjit

Çocuklarda faranjit çoğunlukla virüs kaynaklıdır.  Soğuk algınlığından kaynaklanan virüsler, adenovirüsler, öpücük hastalığı faranjite neden olabilir. Ayrıca geçmeyen faranjit varsa burun tıkanıklığına yol açan faktörler incelenir. Ağızdan nefes almak burun tıkanıklığının sonucudur. Bu da faenksin kurumasına ve mukuslu yapısının bozulmasına neden olur. Böyle bir ortam da farenksin daha çabuk iltihaplanmasına yol açar. Bu yüzden çocuklarda burun eğriliği, geniz eti gibi sorunlar incelenmelidir. Bu tür etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra faranjit şikayetleri azalmaktadır.

Çocuklarda Faranjitten Korunma Yolları

Evvela çocuğunuzun solunum yollarıyla ilgili patolojk bir sorunu olup olmadığına bakın. Gece uyurken horluyor mu, burnu sürekli tıkanık mı, ağzından mı nefes alıyor sorularının yanıtını arayın. Birkaç gece gözlemlemeniz bu sorulara yanıt bulmanız için yeterli. Eğer horlama uykuda sürekli dönme varsa rahat nefes alamıyor demektir. Bu durumda bir doktora görünüp şikâyetlerinizi anlatın. Geniz eti ya da başka bir sorun varsa çözüm yollarını araştırın.  Evinizi sürekli havalandırın. Oda sıcaklığı ve kıyafet kalınlığını iyi ayarlayın gece terleyip soğuyan kıyafetler çocuğunuzu hasta eder. Oda içinde nem olmasına dikkat edin. Ancak buhar makinesi kullanıyorsanız bakım ve temizliğini iyi yapın. Beslenmesine ve uykusuna özen gösterin. Hareketli bir çocukluk yaşamasını sağlayın. Bütün bunlar sizin yapabilecekleriniz arasındadır ancak kreşte diğer çocuklardan kapacağı virüsler için yapabileceğiniz pek bir şey yok!

Faranjit Tedavisi

Faranjit kaç gün sürer veya kaç günde iyileşir?” diye soracak olursanız eğer hafif bir faranjitiniz varsa boğaz spreyleri ve bol su içerek  faranjiti kısa sürede atlatabilirsiniz. Ama çoğunlukla bu sıkıntı 1 haftayı aşar. Eğer ateşte eşlk ediyorsa mutlaka bir doktora danışmak gerekir. Doktorunuz antibiyotik tedavisi, buhar tedavisi gibi yöntemlerle rahatsızlığınızı giderebilir. Ancak yukarıda da dediğimiz gibi faranjitte sonuca yönelik bir tedavi yapmak isteniyorsa faranjitin nedeni bulunmalıdır. Bakteri mi virüs mü olduğuna karar verip ona uygun bir tedavi yoluna gidilmelidir.  Her halükarda bol sıvı tüketilmeli çok soğuk ve çok sıcak içeceklerden uzak durulmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.