Çocuklarda Gece İşemesi

27.10.2016
177
Çocuklarda Gece İşemesi

Çocuklarda Gece İşemesi, İdrar Kaçırma Problemi

Çocukların akşam saatlerinde çok sıvı tüketmeleri, panik veya korku gibi hallerde altlarına kaçırmaları normal bir durum olarak karşılansa da; ortada bir risk faktörü yokken gerçekleşen altına kaçırma olayları tedavi edilmesi gereken durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Tıbben beş yaşına kadar normal olarak karşılanan gece işemesi, bu yaştan sonra gerçekleştiğinde tedavi için bir uzmana başvurulması gereken bir durumdur.

Genel anlamda tanımlandıracak olursak 5 yaşını geçmesine rağmen ortalama 3 ay boyunca haftada birkaç kez gerçekleşen işeme durumları gece işemesi olarak adlandırılarak tedavisi gereken bir hastalık haline gelmiştir.

Gece işemesi, genelde tıbbi sorunlar sonucunda ortaya çıkan bir durum değildir. Psikolojik etkenlerin başrolü oynadığı bu rahatsızlığın tedavisi uzman bir doktor tarafından konulacak tanı sonrasında gerçekleşmelidir. Genelde idrar kaçırma, gece işemesi görülen çocuklarda mesane tutamama gibi sorunlar gözlemlenmektedir.

Gece işemesi oldukça sık görülmesine rağmen tedavisi zor olmayan bir rahatsızlık olduğundan ebeveynlerin bu konuda rahat olmaları, paniğe kapılmamaları gerekir.

Gece İşemesinin Nedenleri Nelerdir?

Çocuklar sinirsel kontrol sağlayamayan canlılar olduklarından mesane tutamama gibi sorunlar bu yaşta oldukça sık görülmektedir. Mesanenin kontrolünün tam olarak sağlanamadığından dolayı bazı çocuklarda gece işemesi görülebilir. Özellikle çocuklar akşam saatlerinde sıvı tüketimini abarttılarsa uyku halinde mesanenin dolmasıyla birlikte sinirsel yönetimi tam olarak yapılamayan mesaneden idrar çıkışı gerçekleşmektedir. Normal şartlarda çocuklarda ve insanlarda geceleri vücutta üretilen idrar miktarının azalmasına yardımcı olan bazı hormonların varlığı bilinmektedir. Gece işemesi sorunu yaşayan çocukların hemen hemen tamamında bu hormonların da eksikliği tespit edilmiştir.

Gece işemesi, sinir ve hormonal nedenlerden kaynaklanabildiği gibi çocuğun soy geçmişinden kaynaklı olarak da görülebilmektedir.

Özellikle anne ve babasında idrar kaçırma sorunu olan çocuklarda gece işemesi daha çok görülür. Bu gibi durumlarda ailenin uzman bir doktordan yardım alarak sorunun daha kısa sürede tedavi edilmesi sağlanmalıdır.

Ailevi sorunların tamamı çocukların gelişimsel sürecini fizyolojik ve psikolojik olarak etkilediğinden ebeveynler etraflarında oldukça narin bir çocuk olduğunu asla unutmamalıdırlar.

 

Çocuklarda Gece Altını Islatma Riski Hangi Durumlarda Artar?

Soy geçmişinde idrar kaçırma durumları olan çocuklarda gece işemesi durumunun daha çok görüldüğünden bahsetmiştik. Bu tip durumlarda gece işemesi riski ortalama 10 kat daha fazla olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda şiddet ortamlarında büyüme, aile içi sorunlara maruz kalma ve sürekli yüksek ses ile uyarma gibi durumlarda da gece işemesi riskinin arttığı gözlemlenmektedir. Bu tarz durumların tamamından etkilenen çocuklarda görülen davranış bozuklukları da sinirsel kontrol ve sığınma içgüdüsü ile doğrudan bağlantılı bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Gece İşemesi Tanı Süreci Nasıl İşlemektedir?

Gece işemesi yukarıda belirttiğimiz durumlar dışında idrar yolu enfeksiyonları gibi nedenlerden dolayı da görülebildiğinden gece işemesi görülen çocukların uzman bir doktor ekibi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte doğumdan itibaren sahip olunan idrar yolarında yapı ve işlev bozukluklarının da gece işemesine neden olduğu bilindiğinden dolayı tıbbi görüntüleme cihazları ile bu durumun tespitinin de yapılması gerekmektedir. Tüm bu tahliller yapıldıktan sonra çocukta sinirsel sorunların varlığının tespiti için nörolojik muayenenin de yapılması, hastalığın nedenlerinin tespitinde önemli gelişmelerin elde edilmesini sağlayacaktır. Son olarak sorunun tespit edilememesi halinde ise psikolog ile bir randevu ayarlanmalı, ebeveynlerin de bu randevuda kesinlikle bulunmaları gerekmektedir. Sorun tespitinin doğru yapılabilmesi için ebeveynlerin psikologların sorularına “dürüst” cevap vermeleri gerekmektedir.

 

Gece İşemesi Tedavisi

Gece işemesi tedavisinde konulan tanıya göre farklılıklar gözümüze çarpmaktadır. İlk olarak çocukların uyku saatinden önce tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi sağlanarak mesanelerinin boşalmasını sağlamak gerekmektedir. Bu süreç içerisinde çocukların gece birkaç kez kontrolünün yapılması ve tuvalete götürülmeleri sağlanmalıdır. Bu sayede çocuklar mesane kontrolünü yapma becerisi kazanacaktır. Bu şekilde teşvik ile başarı sağlanamıyorsa 8 yaşından sonra uygulanacak ilaç tedavisi ile hastalıkta kesin çözüm hedeflenmektedir.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.