Çocuklarda Havale (Ateşli Havale)

18.01.2017
194
Çocuklarda Havale (Ateşli Havale)

Havale Nedir?

Havale diğer adıyla konvülsiyon, farklı nedenlerden kaynaklanan aniden ortaya çıkan 2 saniye ile 2 dakika arası süren, bilinç kaybı, nefes alamama, kilitlenme, kasılma ve çırpınma gibi durumların görüldüğü hale verilen addır. Ateşle birlikte seyrettiğinde ateşli havale adı verilir.

Havalenin Nedenleri Nelerdir?

Havale en sık ilk 2 yaş içinde görülür. Bu dönemde çocuklarda havale görülmesinin en önemli nedenleri doğum esnasında meydana gelen aksaklıklardır(nefessiz kalma, aşırı kanama vb) Ayrıca doğuştan gelen bazı hastalıklar enfeksiyonlar da havaleye neden olabilir. En sık karşılaşılan neden ise ateşli hastalıklardır.

  • Sara,
  • Hipoglisemi
  • Beyin tümörleri
  • Böbrek yetmezliği sorunları
  • Zehirlenmeler ve besin zehirlenmeleri
  • Travmalar, kafa içinde meydana gelen kanamalar,
  • Damar tıkanıklıkları
  • Ateşli hastalıklar

Bu nedenler arasında en sık karşılaştığımız ateşli havaleler odluğu için ateşli havaleleri deaha detaylı inceleyeceğiz.

Ateşli Havale Nedenleri Nelerdir?

Enfeksiyon kaynaklı havaleler: anaokulu, kreş gibi ortamlarda bulunan çocuklar ateşli mikrobik hastalıklara, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına sık yakalanırlar. Boğazda orta kulakta meydana gelen bu enfeksiyonlar ateşli havaleye neden olabilir.

Menenjitten kaynaklanan havale: Menenjit hastalığı varsa ya da beyinde bir enfeksiyon varsa ortaya çıkan havaleler menenjit kaynaklıdır.

Genetik nedenli havaleler: Ailede anne baba ya da birinci dereceden akrabalarda havale hikayesi varsa havale riski artmaktadır. Bazı havaleler hiçbir nende olmadan ortaya çıkabilir.

Ateşli Havalenin Belirtileri Nelerdir?

Ateşli havale geçiren bebek nasıl anlaşılır?

  • Bilinç kaybı ortaya çıkar

  • Ateşli havale esnasında çocuk etrafındaki uyaranlara tepki veremez
  • Vücutta kasılmalar meydana gelir ya da tamamen hareketsiz kalabilir.
  • Altını ıslatabilir.
  • Deri rengi değişebilir.
  • Havale 2 saniye ile 2 dakika kadar sürebilir ancak nadir de olsa 15 dakika süren havaleler de meydana gelmektedir.
  • Ateş 38 derecenin üstündedir( herkeste böyle olmaz soğuk havale denen bir olgu da söz konusudur. Ateş olmadan havale geçirilmesi mümkündür)
  • Çocuğun gözleri kayar çene kilitlenir.
  • Havale bitince çocuk bitkin halde uykuya dalar

Havale çocuk beyninin ateşe verdiği bir tepki olarak kabul edilebilir.

Havaleye karşı yapılacaklar

Havale geçiren çocuğa nasıl yaklaşacaksınız!

Çocuğunuz havale geçiriyorsa en başta sakin olmanız gerekiyor. Çocuğunuzu sert bir zemine yatırın ağzına dilini ısırmaması ve dişlerini yıpratmaması için bir bez parçası koyun. Boynu ve vücudunu sıkıştıran bir giysi varsa gevşetin. Ateşini düşürmeye çalışın ancak ani buz ve soğuk uygulamaları yapmayın. Çocuk titriyor diye üstünü örtmeyin üzerindekileri alın ve üstünü açın. Üzerinde ince bir kıyafet kalırsa yeterlidir. Eğer ateş düşmüyorsa ateş düşürücü şurup verilebilir. Çocuğun koltuk altına diz arkasına, göğsüne ve kasıklarına ılık su ile uygulama yapılabilir. Çocuğun kafası ıslatılmadan vücudu ılık su ile yıkanabilir. Eğer her şeye rağmen ateş düşmüyorsa acilen doktora gidilmelidir. Ya da havale süresi 10 dakikayı aştıysa hastaneye gidilmelidir.

Ateşli Havale geçirmek tehlikeli midir?

Ateşli havale genellikle bir soruna ya da hasara neden olmaz. Zaten 6 yaşından sonra havale ya hiç görülmeyecek ya da çok nadir ortaya çıkacaktır. Ancak havale esnasında çocuğun nefessiz kalması ya da boğazına yemek vb kaçmasının önüne geçilmelidir.

 

Ateşli Havale Tedavisi

Ateşli havale bir hastalık değildir. Bir bulgu ya da durumdur. Enfeksiyondan kaynaklanan bir havale ise enfeksiyon bitiğinde bir daha havale ortaya çıkmayacaktır. Ancak menenjit gibi bir hastalıktan kaynaklanan havale varsa o zaman hastalık tedavi edilmeye çalışılır.

Ateşli havale için ilaç

Ateşi havale için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır bu ilaçlar hastalık esnasında ateşi düşürmek için verilir. Bunun dışında havale nöbetlerini engelleyici ilaçlar da vardır bu ilaçların bir kısmı havale esnasında verilir. Bir kısmı da sürekli kullanılan ilaçlardır

Ateşli Havale Tekrarlar mı?

Ateşli havale geçiren çocuklarda tekrarlama riski vardır. Ancak böyle bir kural yoktur bazı çocuklar hayatında bir kere havale geçirir. Büyük çoğunluğu hiç geçirmez çocukların sadece yüzde4’ü havale geçirir. Ailesinde havale geçirenler varsa bu kişilerde havale geçirme oranı yüzde15-20 arasındadır. Tekrarlama sıklığına gelince, 2 yaşından önce havale geçiren çocuklarda havalenin tekrarlama riski artmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.