Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

10.01.2015
104
Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığını Önleme Yolları

Her çocuk için kardeşi olması gerektiği bir tabu halinde çok mutluluk verici bir durumdur. Kardeşinin biran önce dünyaya gelerek ona arkadaş olmasını ve onu sevmeyi hayal ederler. Tüm oyuncaklarını onunla paylaşacaklarını hatta ona vereceklerini dile getirerek, hamilelik döneminin sona ermesini sabırsızlıkla beklerler. Bu farklı bir yapıya geçmelerine neden olur ve kardeşlerinin yatacağı yatağa kadar süsleyerek, doğum anını heyecanla beklemeye başlarlar.

Fakat kardeşleri dünyaya geldiğinde çocuklar bu heyecanlarını yitirirler, bunun nedeni ise evin yeni kralının yenidoğan bebek olmasıdır. Tüm ilgi yenidoğan bebeğe gösterilir ve eve gelen tüm misafirler yenidoğan bebekle ilgilenirler. Bu durum çocuklar üzerinde ikinci planda kalma ve ilgisiz olma sendromunu yaratır. Çocuk artık annesine, babasına ve kardeşine ilgisiz ve kötü davranır, çok az yemek yer ve hızlı şekilde kilo verir. Bir anda kendisini çevresindeki arkadaşlarıyla vakit geçirmeye iter ve bu durum ailesinin yenidoğan bebekle ilgilenmek zorunda olması nedeniyle tetiklenir.

Yenidoğan kardeşi eve gelen tüm çocukların başta geliştirdiği tüm hayaller suya düşer ve bebeğe dokunmasına bile izin verilmez. İşte tamda bu noktada kardeşine olan sevgisi yerine onu rakip olarak görme duygusunu geliştirir ve kıskançlık başlamış olur.

Kardeşini Kıskanan Çocukların Tepkileri

* Kardeşini kıskanan ve rakip olarak gören çocuklarda bu durum bazen nefrete dönüşebileceği gibi, bazı durumlarda ise içe kapanmalara neden olabilmektedir.

* Ancak anne ve babanın güzel yaklaşımı ve ilgisiyle kıskançlık durumu kısa bir zaman sonra korumacı ve sahiplenici bir etkiye neden olabilir.

Çocuklarda Kardeşine Karşı Kıskançlığı Önleme Yolları

Yenidoğan bebeğiniz dünyaya geldiğinde ilk hastane ziyareti kardeşlerin ilk karşılaşma anıdır. Burada anne ve babalara çok büyük görev düşer ve çocuklarına kardeş sevgisini aşılamaları gerekir. Bunun için hastanede çocuğunuzla konuşmalı ve ona ihtiyacı olan bir kardeşi olduğunu aşılamalısınız. İlk görüşme sırasında kardeşini sevmesine ve ona dokunmasına izin vermelisiniz.

* Minik bebeğinizle ilgilenirken, evdeki diğer çocuğunuzun da size yardımcı olmasına izin verin ve bebeğin kardeşine ihtiyacı olduğunu anlamasını sağlayın. Bu sayede korumacı yapıya daha kolay geçecektir.

* Bazı çocuklar eve yeni gelen bebeği asla kabul etmek istemezler ve bebeğe zarar vermek isterler. Evdeki diğer çocuğunuz bebeğe karşı agresif davranıyorsa onu asla bebekle bir arada bırakmayın. Bebek büyüdükçe bu durum sonlanacaktır ancak çocuğunuzun zarar verme eğilimi sonlanana kadar ona kardeşiyle arasında mesafe olmak zorunda olduğunu öğretmelisiniz. Bu sayede kardeşine yakın olabilmek için sevecen davranması gerektiğini anlayacaktır.

* Bu madde biraz zor olacak ancak yenidoğan bebeğinizle ne kadar ilgileniyorsanız, çocuğunuzla da o kadar ilgilenmelisiniz. Örneğin bebek uyuduğunda çocuğunuzla çeşitli aktiviteler gerçekleştirebilir, onun ilgisiz hissetmesini önleyebilirsiniz. Ne olursa olsun bebeğinizin olmadığı bir ortamda çocuğunuza sadece ikinizin olabileceği bir ortam sağlamalısınız. Bu özel olduğunu hissettirir ve mutlu olur.

* Yenidoğan bebeğinizi emzirirken diğer çocuğunuz kendini kötü ve yalnız hissedecektir. Bu durumu engellemek için bebeği emzirirken diğer çocuğunuzla da ilgilenmeli ve onunla sohbet etmelisiniz. Bu sayede  kendini yetişkin bir birey olarak görür ve kardeşinin üstünde olduğunu düşünerek mutlu olur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.