Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

21.04.2015
110
Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Çocuğunuzun Sağlıklı Beslenmesini Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Çocukların büyüme çağında beslenmeleri çok büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle okul çağına ulaşmış olan çocuklar artık sadece evlerinde beslenmezler ve okullarındada beslenmektedirler. Bu nedenle okul çağına ulaşmış olan çocukların beslenmelerine daha çok dikkat edilmeli ve gün içerisinde tükettikleri besinler kontrol altında tutulmalıdır. Okul çağına ulaşmış olan çocukların hareketlilikleri normalden çok daha fazla artmıştır ve buna bağlı olarak beslenmelerinde daha fazla enerji almaları gerekmektedir.

Çocuğunuzun okul çağına başladığında gelişimi devam etmektedir ve en önemlisi gelecekte yaşayabileceği şeker hastalığı, kolesterol ve kalp rahatsızlıklarının yaşanabilme ihtimali bu yaşlardaki beslenme alışkanlıklarına göre şekillenmektedir. Bunun dışında çocuğunuzun zeka gelişimi ve öğrenme kabiliyetleri tükettiği besinlere göre değişim göstermektedir.

Bu sebeplerden dolayı çocuğunuz evdeyken ona yeterli oranda besin değeri içeren gıdalar tükettirmelisiniz, evden uzakta olduğu okul döneminde ise, çocuğunuzun tükettiği besinleri kontrol altında tutmalısınız. Evde ise çocuğunuzu sağlıklı besinlere yöneltmek isterken siz sağlıksız beslenecek olursanız çocuğunuz sizi örnek alarak sağlıklı besinleri tüketmeyi reddedebilir. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarına beslenme konusunda çok iyi örnek olmaları gerekmektedir.

Çocuğunuzu Sağlıklı Beslemek İçin Yapmanız Gerekenler

* Evde gelişme çağında çocuklarınız bulunuyorsa kola, abur cuburlar, cipsler ve normalden fazla çikolata almayın ve çocuğunuza sunmayın. Özellikle kolanın tadını bile bilmemeleri çok önemlidir. Çocuğunuz diğer arkadaşlarının bu besinleri tükettiğini görerek size baskı yapabilir ancak sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması açısından bu tür zararlı besinleri tüketmeleri önerilmemektedir. Çocuğunuza zararlı besinleri sakin bir şekilde anlatarak onun mantıklı düşünmesini sağlamalısınız.

* Tüm bireylerde olduğu gibi çocuklarda da sabah kahvaltısı en önemli öğündür ve sağlıklı bir beslenme programında en önemli unsurlardan bir tanesi sabah kahvaltısının tam ve nitelikli bir şekilde yapılması yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre sabahları besin değeri açısından yeterli oranda kahvaltı yapan çocukların diğer çocuklara oranla daha başarılı oldukları tespit edilmiştir.

* Çocuğunuz okula giderken beslenme çantası götürüyorsa içerisine kesinlikle abur cubur, kek, kurabiye, börek gibi besinler koymayın. Bunun yerine içerisinde zengin besinler bulunan sandviçler, doğal meyve suları, süt gibi besinleri koyabilirsiniz. Tatlı ve çikolata yerine ise meyve eklemek daha doğru olacaktır.

* Çocuğunuz okulda verilen yemeği yiyorsa burada tükettiği besinleri kontrol altında tutmanızda fayda var. Bunun için okul yönetiminden menüleri isteyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun okulda yediği yemeklere göre evde tamamlayıcı besinler hazırlayarak, çocuğunuzun daha nitelikli beslenmesini sağlamış olursunuz.

* Gelişme çağında bulunan çocuklar genellikle çok hareketlidir ancak hareketliliği daha az bir çocuğunuz bulunuyorsa onu hareketlilik konusunda teşvik etmelisiniz. Bunun yanı sıra onunla birlikte sizde hareketliliğinizi arttırırsanız sizi örnek alacaktır.

* Diğer yandan çocuğunuzun ana öğünlere ek olarak ara öğünler tüketmesi çok önemlidir. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinin haricinde çocuğunuza meyve, süt, sütlü tatlılar, sandviç ve sebze aperatifleri gibi besinlerle beslenmeleri faydalı olacaktır.

* Bunun dışında çocuğunuzun tüketmesi gereken ancak sevmediği besinler bulunuyorsa, bu besinleri sevdiği besinler ile karıştırarak çocuğunuzun tüketmesine katkıda bulunabilirsiniz.

* Obezite problemi olan çocuklarınızın kilo verebilmeleri için onlara sağlıklı ve dengeli beslenme programları hazırlanmalıdır ancak obez çocuğunuza asla diyet yapma yolunu seçmeyin. Çocuğunuzun yavaş yavaş sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağlamak en doğrusudur.

* Diğer yandan çocuğunuzun sevmediği besinleri hazırlarken onunda size yardımcı olmasına izin verin, bu sayede kendi hazırladığı yemeklere ilgisi daha fazla olacaktır.

* Çocuğunuzu fast food restaurantlara götürmek zorunda kalsanız bile hamburgerin yanında ayran içmesi, kola ve patates kızartmasından uzak olması gerekmektedir.

Yukarıdaki kurallar dahilinde çocuğunuzun gelişme döneminde sağlıklı şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz. Önemli olan çocuğunuza karşı baskılı bir tavır içerisinde değil, sevecen ve anlayışlı bir tavır içerisinde sağlıklı besinleri sevdirmelisiniz. Bu sayede çocuğunuz baskıdan uzak şekilde kendi isteği ile sağlıklı besinlere yönelecektir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.