Çocuklarda Uyku Problemi ve Uyku Düzeni

29.08.2017
147
Çocuklarda Uyku Problemi ve Uyku Düzeni

Çocuklarda Uyku Problemi

2 yaşından sonra çocuklar uyumak istemezler. Uyku onlar için günü bitiren, eğlenceli, heyecanlı zamanların sonunu getiren bir faaliyettir. Bu nedenle çocuklar uykuya direnirler. Uyumamak için çişim geldi, kakam geldi, acıktım! Gibi bahaneler üretirler. Aslında bu bahaneler çoğunlukla sadece bahanedir. Yemek hazırlasanız bile ucundan azıcık alıp bırakırlar. O halde bu sorunu nasıl çözebilir? Çocuklarda uyku problemini nasıl çözümleriz? Uyku sorunu hallolmayacak bir sorun değildir. O halde uyku sorununu çözmek için birtakım kuralları yerine getirmemiz gerekir.

Çocuklarda Uyku Problemi Çözümü  – Uyku düzeni nasıl sağlanır?

Yeme içmeyi kes: Uykudan en az 2 saat önce yeme içme kesilmelidir. Bir bardak su ya da bir bardak süt verebilirsiniz. Çünkü yemek kaliteli bir uykuya engel olur.

Teknolojiden uzak dur: Uykudan önce tüm vaktinizi çocuğunuza ayırmalısınız. Telefon televizyon tablet gibi cihazları kapatın. Sadece çocuk için değil siz de bu cihazları kullanmayın.  siz çocuğunuzu uyumaya zorlarken telefonla oynamanız ya da televizyon izlemeniz hem çocuğunuzun uykusunu kaçırır. Hem de çocukta gizli öfke oluşmasına neden olur. Eğer uyumasını istiyorsanız ona ortam hazırlamalısınız. İçerde TV sesi gelirken çocuğun odasında uyumasını beklemek son derece yanlıştır.

İletişim kur: Çocuklar gün boyu yaşadıklarını tekrar aktarmak isterler. Konuşmak ve dinlemek onları rahatlatır. Yatağa girip sakin oyunlar oynayabilir, konuşmalar yapabilirsiniz. En sonunda güzel masallar okuyarak onu uyutabilirsiniz.
Uyuma ve uyanma vakti: Çocukların hepsi aynı değil, ayrıca anne babaların yaşam tarzı işe gidiş saatleri gibi etkenler uyku düzeninizi etkiler. Bazı aileler çocuğum saat 19:30 da uyuyor diyebilir. Sizin çocuğunuz 22:30 da uyuyorsa ve bunu davranış haline getirdi ise endişe etmenize gerek yok. Çünkü her ailenin ortamı ve şartları farklı… Ancak 22:30’ dan sonraya kalmamaya bakın.  Eğer çocuğunuz geç yatıyor ve geç kalkıyorsa kalkış saatlerini erkene almanız gerekir. Erken yatırmaya çalışmak yerine erken kaldırın. Böylece akşam uyuması daha kolay olur. 

Sabırlı olun: Eğer çocuğunuz erken kalkmasına rağmen geç uyuyorsa en az 10 gün sabredin bu süre zarfında çocuğunuzun uykusu düzen girecektir. Siz ısrarla düzeni korumaya çalışın.

Anlayışlı olun: bazı çocukların yaradılışı hareketlidir. Az uyurlar. Uykuyu sevmezler. Bu tür çocuklar için ona uygun ama faydalı bir uyku düzeni oluşturun. Ancak bu tip çocukların yüzde olarak sayıları çok azdır. O nedenle benim çocuğum uykuyu sevmez. Enerjiktir! Diyerek çocuğu kendi haline bırakmayın.

Enerjisini boşaltın: gün içinde yorulmayan çocuğun uyuması zordur. Aslında uykunun belli bir rutini vardır. Çocuk yorulmasa da uyuyabilir ancak çocuklar uykuya direndiği için uyuması zorlaşır. Bu nedenle gün içinde enerjisini boşaltacak oyunlar oynatın ya  da oynayın.
İnatlaşmayın: onu uyutmak için sakın inatlaşmayın. Bu tavır onda travmalar yaratabilir. İnatlaşmak yerine onunla vakit geçirip onu mutlu edin. Onu kandırmayın. Kendini güvende hissetmesini sağlayın.

Çocuğum uykusunu alıyor mu?

Çocuğunuz, gün içinde sürekli neşesizse,  zaman zaman erken uyuyorsa, sabahları siz uyandırmak zorunda kalıyorsanız, uyanmayı reddediyorsa uykusunu alamıyordur.  Uyku çocuk için çok önemlidir. Üzerinde hassasiyetle durulmalıdır. 

Çocuklar uykuyu neden reddeder?

  • Günün akışından kopmak istemiyordur.
  • Karanlıktan ya da yalnız kalmaktan korkuyor olabilir.
  • İlgi çekmek istiyordur
  • Fiziki etkenlerden rahatsızdır. (soğuk, sıcak, gürültülü vb  ortam)
  • Kendi ihtiyaçları vardır. Duygusal ya da fiziksel olarak beklentileri olabilir.
  • Kâbuslar görüyor olabilir.
  • Uykuya direnme hemen hemen tüm çocuklarda ortak görülen bir gelişim özelliğidir. Bu konuda endişelenmek yerine yukarıda verdiğimiz tavsiyelere uyarsanız uyku sorununuzu çözebilirsiniz.

Yaşına göre çocuklar ne kadar uyumalı?

  • 2 yaşında çocuk için 10-12 saat gece uykusu 1-2 saat gündüz uykusu
  • 3 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 1-2 saat gündüz uykusu
  • 4 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 0-2 saat gündüz uykusu
  • 5 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 0-2 saat gündüz uykusu yeterli olacaktır.
  • Gece uykusunu alan 2 -3 yaşındaki çocuklar gündüz uyumayabilirler. 
  • 4 ve 5 yaşındaki çocuklar gündüz uykusuna ihtiyaç duymayabilir.

Yukarıda tabloda çocuğun kişisel özelliklerine göre yarım saat – 1 saat bir süre farklılığı söz konusu olabilir uyku kalitesi için sadece süre değil diğer faktörler de göz önüne alınmalıdır.

Çocukların düzenli ve sağlıklı uyumasının faydaları

  • Gün içinde daha zeki daha uyumlu olurlar
  • Enerjik olurlar. Bu da onları mutlu eder.
  • Odaklanma sorunu yaşamazlar
  • Huysuzluk etmezler. Oyun kurması kolaylaşır
  • Daha çabuk öğrenirler.
  • İleriki yıllar için sağlıklı bir beden inşa etmiş olurlar
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.