Doğum Anestezi Yöntemleri

07.02.2015
39
Doğum Anestezi Yöntemleri

Doğum Anestezi Yöntemleri

9 Ay gibi heyecanlı ve hiç yaşamadığınız zorlu bir süreci atlattıktan sonra size verilen en büyük hediye bebeğinizdir. Bebeğinizin dünyaya gelebilmesi için kullanılan yöntemlere ise doğum yöntemleri denilmektedir. Seçmiş olduğunuz doğum yöntemine uygun olarak çeşitli anestezi yöntemleriyle, doğum sırasında yaşanacak ağrıların minimuma indirilmesi durumu söz konusu olacaktır.

Normal doğumda anestezi tercih edilmiyor olsa bile, normal doğum anında yaşanan sancıların azaltılması için çeşitli yöntemler uygulanabilmektedir.

Günümüzde uygulanan doğum yöntemleri göz önünde bulundurulduğunda doğumda uygulanacak anestezi yönteminin seçilmesi konusunda anne üzerinde en az komplikasyona neden olacak yöntem ve bebeği en az şekilde riske atacak yöntemin tercih edilmesi gerekmektedir.

Vajinal doğum yani halk arasında bilinen adıyla normal doğumda sadece anestezi uygulamak amacıyla değil, aynı zamanda vajinanın açılmasına ve bebeğin rahat geçişine olanak tanıyacak anestezik yöntemler kullanılmaktadır. Sezaryen doğumlarda ise, bebeği asla etkilemeden operasyonun sorunsuz ve güven içerisinde gerçekleşmesini sağlayacak anestezi yöntemi uygulanmalıdır. Ayrıca doğum anında risk oluşturabilecek komplikasyonların oluşması halinde uygulanacak anestezi yöntemi hazır şekilde bekletilmelidir.

Lokal Anestezi

Genellikle normal doğumlarda tercih edilen bu yöntemde asıl amaç annenin belirli bölgelerinin uyuşturularak ıkınma yetilerinin sağlam kalmasını ve annenin lokal anestezi uygulandığı halde ıkınmasını sağlamaktır. Burada vajinanın çevresine antibakteriyel sıvılar sürüldükten sonra yan vagonlara uygulanan ve enjekte yöntemi ile uygulanmakta olan anestezi çeşidi olarak bilinmektedir.

Bu anestezi yönteminde ana bölgeye ulaşan sinirlerin bloke edilmesi söz konusu olur ve bu sayede epizyotomi adı verilen doğum anında meydana gelebilecek kesilme veya dikiş gibi eylemleri anne hissetmez. Bu yöntem normal doğumların çok büyük bir kısmında yapılan bir yöntemdir. Bebek doğarken başı annenin vajinasını çok fazla zorlar ve lokal anestezi sayesinde bu zorlamalar sonucu kasılmalara bağlı ağrıların meydana gelmesini engellenmiş olur.

Eğer anestezi yetersiz olursa anne bir miktar ağrı hissedebilmektedir. Ancak daha kötü olan anestezinin fazla verilmesi yani bebeğe zarar verebilecek düzeyde olmasıdır. Bunu engellemek için anestezi uzmanının da operasyona girmesi ve doğru oranda anestezi uygulanması çok önemlidir.

Bölgesel Anestezi

Bölgesel anestezi sırt bölgesinden uygulanan bir anestezi yöntemidir. Sırttan girilerek omurilik boşluklarına uygulanan ilaçlar ile gerçekleştirilen anestezi türüdür. Burada önemli olan ilacın verilmekte olduğu boşluğa göre spinal, epidural veya çiftinin birden uygulanması işlemidir. Eğer spinal ve epidural anestezi yöntemleri birlikte uygulanırsa, bu yönteme bölgesel anestezi denilmektedir.

Epidural Anestezi

Epidural anestezide ilacın verileceği bölgeye girilerek ilacın omuriliğin dura isimli kılıfının dışına enjekte edildiği yöntem olarak bilinmektedir. İlacın etkili bir şekilde verilebilmesi için rahim bölgesinin 5 cm açıklığa ulaşması ile mümkün olabilmektedir. İlaç doğumun seyreden her süresi içerisinde gerçekleşebilmektedir. Ancak erken yapılırsa doğum ağrılarının kesilmesi için en etkili yöntemlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Epidural anestezi uygulandıktan sonra etkileri yaklaşık olarak 5 saat daha devam etmektedir. 

Spinal Anestezi

Spinal anestezide omuriliğin içerisinde bulunan kanala ilaç verilir. Yaklaşık olarak 10 dakika içerisinde uyuşturulmak istenilen bölgenin tam anlamıyla uyuşturulması mümkün hale gelmektedir. Uyuşma sağlandıktan sonra ise 2 saat kadar anestezi etkisi devam etmektedir.

Burada yaşanabilecek en olumsuz durumlardan bir tanesi annenin tansiyonunda ani düşmeler görülmesidir. Bu gibi durumlarda bebeğin sağlığı da riske girer. Bu sebeple anneye damardan serumla takviye uygulanır ve bu şekilde spinal anestezi uygulamaları gerçekleştirilir. Dmardan serumla takviye yapılarak uygulanan spinal anestezi yöntemine kombine bölgesel anestezi yönteminde hem ağrıların azaltılması daha kolay ve hızlı olur. Hem de etkileri daha uzun süre devam edebilir.

Bölgesel Anestezi Yöntemlerinin Uygulanamayacağı Durumlar Nelerdir?

* Kan pıhtılaşmasının ve bozulmalarının görüldüğü durumlar.

* Pıhtılaşmayı önleyici ilaçların kullanılması durumlarında.

* Aşırı derecede kan kayıpları ve şok durumlarında.

* Omurgada meydana gelen anormalliklerde.

Sedasyon

Sedasyon anestezi yönteminde damardan verilen ilaçlarla ağrı kesici ve uyuşturucu etki sağlanmaktadır. Bu yöntem plesentanın çıkmadığı durumlarda ve plesentanın elle alınmasının gerektiği durumlarda kullanılabilir. Özellikle dikiş atılırken hastanın rahat edebilmesi için bu yönteme başvurulur.

Bunun dışında çapraz bebek doğumları veya bebeğin yan doğması durumlarında, bebeğin düzeltilerek vajinal doğuma hazır hale getirilmesinde kullanılan bir yöntemdir.

Genel Anestezi

Genel anestezi yönteminde hastanın tüm vücudu uyuşturulur ve bilinci kaybolarak tam anlamıyla uykuya dalar. genel anestezi yapıldıktan sonra hastanın vücudunda yapılan komplikasyonları hasta kesinlikle hissetmez ve ameliyatın sona ermesinden yaklaşık olarak 45 dakika ile 1 saat sonra kendine gelir.

Genel anestezi yöntemi sezaryen doğumda  da kullanılan bir yöntemdir ve hasta uyutulduktan sonra yaklaşık olarak 5 dakika içerisinde anne karnına girilerek bebek alınmaktadır. Bebeğin anesteziden etkilenmemesi için bu süreç kısa tutulmaktadır. Bebek dünyaya geldikten sonra bir miktar daha anestezi verilir ve annenin karnı bebeğin tüm etkilerinden temizlenir.

Genel anestezi alacak bireylerin operasyondan önce besin tüketmemeleri ve midelerinin boş olması önerilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.