Doğum Kontrol Yöntemleri

13.07.2015
48
Doğum Kontrol Yöntemleri

İstenmeyen gebelikler günümüzün en büyük problemlerinden bir tanesidir. İstenmeyen gebeliklerin gerçekleşmesi durumunda zorunlu kalınabilecek ve istenmeyen kürtajlar veya gebeliğin devamına izin vermek çiftler açısından zorlu kararlar olabilmekte. Ancak günümüzde gelişen doğum kontrol yöntemleri incelendiğinde çiftlerin hiç hissetmeden dahi, istenmeyen gebeliklerden korunabildikleri bilinmektedir. Sizler için çok detaylı bir şekilde doğum kontrol yöntemlerini inceleme altına aldık.

Cinsel İlişkiye Girmeme – Abstinens

Bazı durumlarda istenmeyen gebeliklerin önüne geçebilmek için çiftlerin cinsel ilişkilerden uzak durdukları görülmektedir. Bu durum psikolojik bir problem olarak karşımıza çıkmakta ve güvenilir bir yöntem olmakla birlikte, normal bir durum değildir ve asıl amaç çiftler arasındaki ilişkilere zarar vermeden ve ilişki devamlılığını sağlayarak korunmayı sağlayabilmektir.

Doğal Doğum Kontrol Yöntemleri

Takvim Yöntemi

Yumurtlama dönemleri düzenli bir şekilde takip edildiğinde ve yumurtlama döneminin sona ermesinin ardından yaklaşık olarak 10 gün kadar ilişkiye girilmemesi durumunda olası bir gebelik durumu söz konusu olmayacaktır. Ayrıca bu dönem içerisinde bariyer yöntemi ile de destek sağlanarak koruma tam olarak sağlanabilmektedir. Ancak yumurtlama döneminin çok iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Özellikle servikal mukus ve vücut ısısı takibini çok iyi ve doğru şekilde yapmak gerekiyor.

Geri Çekme Yöntemi

Bu yöntem doğum kontrol yöntemleri içerisinde en çok tercih edilenlerden bir tanesidir. Burada cinsel ilişki sırasında spermlerin vajina içerisine değil dışına boşaltılması durumudur. Bu sayede spermlerin yumurtaya ulaşabilmesi söz konusu olmaz. Ancak bu yöntem tam koruma sağlamamaktadır ve cinsel ilişki sırasında salgılanan sıvıların içerisinde de spermler bulunabilmekte ve yumurtaya ulaşabilmektedir.

Bariyer Yöntemi

Erkekler İçin Prezervatif

Erkekler için prezervatif kullanılması cinsel ilişkiler sırasında en çok tercih edilen korunma yöntemlerinden bir tanesidir. Latex malzeme kullanılarak üretilen prezervatifler genellikle tam oranda koruma sağlar ve cinsel hastalıkların bulaşmasını engellemektedir. Ancak penis ile vajina asla temas etmeden prezervatifin takılması cinsel hastalıklar açısından çok önemlidir.

Kadınlar İçin Prezervatif

Kadınlar için üretilen prezervatiflerde malzeme olarak poliüretan kullanılmaktadır. Kadın prezervatifi vajinanın içerisine yerleştirilir ve tüm vajina iç duvarı ile rahim ağzını örtmektedir. Ancak kullanışlı olmadığı için kullanımı çok yaygın değildir.

Diafragma

Rahim ağzını kapatan halka şeklinde esnek malzemeden üretilmiş bir malzemedir. İlişki öncesi en az 3 saat önceden yerleştirilmesi gerekir. Ayrıca aşağıda bahsedeceğimiz spermisidler ile birlikte kullanılmaktadır.

Spermisidler

Spermleri öldürme özelliği ile bilinen fitil, jel veya köpük olarak bilinen malzemelerdir. Spermleri öldürdüğü için istenmeyen gebeliği önlemektedir.

Servikal Başlık

Latex malzeme ile yapılmış küçük bir boyutlarda bir vajinal yöntemdir. İçerisinde spermleri öldürme özelliğine sahip bir krem bulunur ve rahim ağzını kapatarak istenmeyen gebelikleri engeller.

Spiral

Plastik malzemeden üretilmiş ve içerisinde bakır ile hormon bulunan bir malzemedir. En büyük özelliği doktor tarafından yerleştirilmesidir. Özelliği yumurtanın rahim içerisine yerleşmesini önlemesidir, ancak sperm geçişini engellemez, sadece yumurtanın sperm ile birleştiğinde etkisiz olmasını sağlar.

Kontraseptif Sünger

Ülkemizde uygulanan bir yöntem değildir ve yeni doğum kontrol yöntemlerinden bir tanesidir. Spermisid içeren bir süngerdir ve poliüretandan hazırlanmıştır. İlişki öncesinde vajinaya yerleştirilerek kullanılmaktadır.

Hormonal Doğum Kontrol Yöntemleri

Yumurtlamayı engelleyerek servikal mukusu kalınlaştıran yapısını bozan ve gebeliği engelleyen bir yöntemdir. İçeriğinde ostrojen veya progesteron hormonu içermektedirler.

Doğum Kontrol Hapları

Genellikle ilacın muhteviyatına bağlı olarak günlük olarak ağız yoluyla alınan haplardır. Doğum kontrol hapı, yumurtanın işlevini engelleyerek istenmeyen gebeliklere engel olurlar.

Depo-Provera 3 Aylık Doğum Kontrol İğneleri

Kalçadan enjeksiyon ile 3 ayda 1 kez olmak üzere uygulanan iğnelerdir. Bu iğnelerin içerisinde progesteron hormonu bulunmaktadır.

Mesygina Aylık İğneler

Ostrojen ve progesteron hormonu içeren ve aylık düzenli olarak kalçadan uygulanan iğnelerdir.

Cilt Altı İmplantları

Cilt altı implantları ön kol kısmına deri altına yerleştirilen implantlardır. 3 yıl boyunca etkisini korumaktadır ve progesteron salgılayarak gebeliğin engellenmesini sağlamaktadır.

Nuva Ring Vajinal Halka

Ülkemizde uygulanmasına izin verilmeyen bir yöntemdir. Vajina içerisine yerleştirilen halka ile 3 hafta boyunca gebeliğe karşı koruma sağlamaktadır. 3 haftanın sonunda 1 hafta kadar çıkartılır ve ardından 3 hafta daha kullanılarak döngü devam eder. Hormon salgılayarak gebeliğin oluşmasına engel olmaktadır.

Evra Doğum Kontrol Bantı

Doğum kontrol bantları foğum kontrol hapları ile aynı etkileri göstermektedir. Doğum kontrol bantları cilde yapıştırılarak uygulanır ve etkili bir yöntemdir. Genellikle 3 haftalık kullanım ile uygulanmaktadır ve 1 hafta ara verilerek yeniden kullanıma hazır hale gelir.

Kısırlaştırma Sterilizasyon

Erkek Sterilizasyonu

Erkeklerde spermleri taşıma görevi gören tüplerin bağlanması işlemidir. Bir diğer adı vazektomi olarak bilinmektedir.

Kadın Sterilizasyonu

Kadınlar diledikleri tüm dönemlerde açık ameliyat veya laparoskopi yöntemi ile tüplerini bağlatarak sperm girişini engellerler. Bu yönteme tüp ligasyonuda denilmektedir. Sezaryen doğum sırasında ve sonrasında da uygulanabilen bir yöntemdir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.