Doğum Sonrası Kanama

22.02.2016
39
Doğum Sonrası Kanama

Doğum Sonrası Kanama

Doğum şekli ister sezaryen ister normal doğum olsun, doğumdan sonra belli bir miktar vajinal kanama olması normal karşılanmaktadır. Bu doğum sonrası kanamanın miktarı normal doğumda maksimum 500 ml, sezaryen doğumda ise maksimum 1000 ml olmalıdır. Bu miktardan daha fazla kanama olması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Doğum sonrası kanama (postpartum kanama), çoğunlukla rahim kaslarının kasılması sonucunda ortaya çıkan gevşeme sebebiyle meydana gelmektedir. Rahmin eski haline dönmesi zaman aldığı için bu süre içerisinde kanama olması normaldir. Normal doğum sonrasında rahim kaslarının eski haline gelmesi oldukça kısa sürede gerçekleşebilmektedir. Bu sebeple de daha az kanama olması beklenir. Eğer doğum sonrası rahim kasları eski haline dönmezse, bir miktar açıklık kalır. Bu da kanama oluşmasına neden olur. Bu durumda yapılması gereken ilk şey rahim kaslarının eskiye dönmesini sağlamaktır. Rahim kasları kasılarak açıklığı kapattığında kanama problemi de ortadan kalkar. Rahim kaslarının doğum sonrası doğru şekilde çalışıp çalışmadığını gözlemleyebilmek için kişinin rahmine dışarıdan baskı yaparak kasları hissetmesi gerekir.

Doğum Sonrası Kanama Neden Olur?

Doğum sonrası kanama olmasının başlıca nedeni rahim kaslarının eski haline dönmeye çalışma süresidir. Bu süre içerisinde rahimde kalan açıklık kanamaya neden olur. Ancak bazı durumlarda bu kanamanın ihtimali artmaktadır. Doğum sonrası kanamaya neden olan faktörler aşağıda sıralandığı gibidir,

  • Çoğul (ikiz, üçüz) gebelik
  • Doğumun zor gerçekleşmesi
  • İri bebek doğumu
  • Bebeğin suyunun fazla miktarda olması
  • Daha önce fazla sayıda doğum yapmış olmak
  • Doğumun uzun sürmesi
  • Rahim içerisinde myom olması
  • Doğum esnasında rahim ağzında (servikste) ya da vajinada yırtık meydana gelmesi
  • Rahmin fazla kasılması sonucunda sertleşme
  • Rahmin içinde plasenta parçalarının kalmış olması
  • Suni sancı verilmesi
  • Plasenta ve amino zarındaki enfeksiyonlar
  • Plasentanın rahmin kaslarına yapışmış olması
  • Bebeğin anne rahminde ters dönmesi
  • Annede kan pıhtılaşma problemi olması

Bu durumda kadın mutlaka doktora danışmalıdır. Yüksek oranda kan kaybetmek birtakım problemlere yol açabilmektedir. Bu problemlerin başında nabzın hızlı atması, tansiyon düşmesi, gözlerde kararma, baş dönmesi ve bayılma gelir.

Doğum Sonrası Kanama Nasıl Tedavi Edilir?

Doğum sonrası meydana gelen kanama rahimdeki kasılma sorunu sebebiyle olmaktadır. Bu da rahmin sertleşmesine neden olur. Bu durumda rahmin bulunduğu karın bölgesine hafif masaj uygulamak faydalı olacaktır. Eğer annede kanama fazlaysa damar yoluyla sıvı verilmesi sağlanabilir. Doğum sonrası kanama belirtilen değerlerden daha fazla olursa anneye kan verilmesi gerekir. Servikste (rahim ağzında) ya da vajinada doğuma bağlı yırtıklar oluşmuşsa bu yırtıklar da kanamaya neden olur. Bu durumda yırtıkların dikilerek tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Doğum sonrası rahim içerisinde plasentaya ait parça kalmışsa bu parçanın kürtaj yöntemiyle çıkarılması gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde misoprostol, ergometrin ve oksitosin gibi ilaçların uygulanması sağlanarak rahmin eski haline daha kısa sürede dönmesi sağlanabilir. Tedaviler esnasında asıl amaç annenin sağlığına kavuşmasının yanı sıra rahmin de korunmasını sağlayabilmektir.

Doğum sonrası kanamanın doğru şekilde tedavi edilebilmesi için öncelikle kanamaya neden olan faktörün kesin bir şekilde belirlenmesi gerekir. Kanama sebebine göre tedavi uygulanması doğru olacaktır. Eğer kanama fazla olursa ilk olarak annenin nabız, tansiyon gibi değerlerinin normal seviyeye ulaştırılması gerekir. Daha sonra çok kan kaybetme durumu mevcutsa anneye kan verilmesi gerekir. Gerekli görüldüğü zaman anneye serum verilmesi de doğru olacaktır.

Doğumdan sonra annenin, kanama miktarını gözlemlemesi önemli bir konudur. Eğer kadın fazla miktarda kan kaybettiğini fark ederse doktora başvurarak muayene olmalı ve tanı sonrası tedavi yapılmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.