Doğum Sonrası Yenidoğan Bakımı

09.10.2015
41
Doğum Sonrası Yenidoğan Bakımı

Yenidoğan Bebek Bakımı

Bir kadının hayatında yaşayabileceği en güzel an doğum anıdır. Biraz sancılı da olsa, o an ki mutluluğu başka hiçbir zaman yaşayamayacaktır. Bu mucizevi süreç doğumhanede başlar ve devam eder. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren yapmanı gerekenler size anlatılır. Ama hepsinden önemlisi bebeğinizin kokusunu içinize çekmek olacaktır. Artık bebeğinizin en büyük ihtiyacı sizin sevginiz ve bakımında göstereceğiniz hassasiyettir. Bebeğinizi sık sık kucağınıza alıp, ona varlığınızı hissettirin. Onunla konuşun. Küçük olduğu için kaygılanmayın. Birlikte bu süreci geçeceksinizdir.

Hastanede Yapılanlar Nelerdir?

Doğumdan hemen sonra bebek normal süresinde doğdu ise ve kilosu da normalse, öncelikle anneye verilir. Annenin kokusu hissettirilir. Anne odaya çıktıktan sonra, bebeği emzirmesi için yanına getirirler. İlk 6 ay sadece anne sütü önerirler. Bebeğe süt yetmez veya anne sütü gelmezse, mama kullandırırlar. Bebeğin bazı değerlerini ölçmek için topuğundan kan alınır. İlk gün hastanede geçirilir. Hemşire ve doktor gözetiminde bebek takip edilir. Her iki saatte bir bebek emzirilmelidir. Yoksa kan şekeri düşer. Anne ve bebek hastaneden taburcu olurken şunları söylerler:  Bebeğinize ilk 6 Ay sadece Anne Sütü verin. Altı aydan itibaren tamamlayıcı besinlerle 2 yaşına kadar emzirin.  Sizin ve bebeğinizin sağlığı için doğumların arasının en az 2 yıl olmasına dikkat edin.  Etkili bir korunma yöntemi seçin; emzirmek sizi gebe kalmaktan korumaz. Bebeğinizin aşılarını aşı takvimine uygun olarak yaptırın. Doğumun 15. Gününde doktorunuzun önereceği D vitamini kullanın4. Aydan itibaren demir damlası kullanın. Bebeğiniz 1 aylık olduğunda kalça ultrasonunu yaptırın. İlk 15 gün içinde işitme testi yaptırın. Bebeğinizi mutlaka doğumundan 1 yaşına kadar en az 10 kez sağlık kuruluşuna götürün ve gerekli kontrolleri yaptırın.

Doğum erken olduysa ya da normal vaktinde doğum yaptığınız halde, bebek yeterli ağırlıkta doğmadı ise prematüre olarak nitelendirilir. Prematüre bebekler 37 haftadan önce doğan bebeklerdir. Bu bebeklerin gelişimi için kuvöze alınırlar. Kuvöze alınan bebekler, sadece bez ile yatırılırlar. Doktor ve hemşireler bebeğin derisinde meydana gelen değişimleri gözlemlemek için böyle yaparlar. Bebek mama ile beslenir. Ama annenin süt sağıp getirmesini de isteyebilirler. Bebeğin durumu iyi ise emzirme saatlerinde anneye verip, sonra tekrar kuvöze koyarlar. İstenilen haftasını dolduran ya da belirli ağırlığa gelen bebekler kuvözden çıkarılırlar.

1 Yaşına Kadar Bebek Hangi Aylarda Kontrole Götürülür?

 1 yaşına kadar bebeğin kontrol zamanları şunlardır:

1. Kontrol: Doğumdan

2. Kontrol: İlk 48 saat içinde

3. Kontrol: 15. Günde

4. Kontrol: 30. Günde

5. Kontrol: 2. Ayda

6. Kontrol: 3. Ayda

7. Kontrol: 4. Ayda

8. Kontrol: 6. Ayda

9. Kontrol: 9. Ayda

10. Kontrol: 12. Ayda

Bu zamanlar dışında bebeğinizin aşı takvimlerini de takip etmeyi ihmal etmeyin. Aşı takvimi şöyledir:

Doğumda ve 1. aydaHepatit B

2.ayda; BCG (Verem), Beşli karma aşı(DaBT-İPA-Hib), KPA

4.ayda; Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), KPA

6.ayda; Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), KPA

12.ayda; KKK(Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak), Suçiçeği, KPA,

18.ayda; Beşli karma aşı(DaBT-İPA-Hib), OPA, Hepatit A

24.ayda; Hepatit A

İlköğretim 1.sınıf; KKK(Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak), DaBT-İPA

İlköğretim 8.sınıf; Td

Size verilen aşı kartı ile doktorunuzun belirlediği zamanlarda bu aşıları yaptırmanız gerekmektedir.

Anne ve babaya hastaneden çıkmadan bebek bakımı ile ilgili yapılması gerekenleri anlatırlar. Bebeğin 2 saatte bir emzirilmesi gerektiğini ve daha sonra sırtı sıvazlanarak gaz çıkarma işlemini gösterirler. Bebek ağladığında heyecan yapılmadan, ihtiyacı neyse karşılanmalıdır. Karnı açsa emzirilmelidir. Gazı varsa çıkartılmalıdır. Tuvaletini yapmışsa bezi değiştirilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.