Doğumda Nefes Alma Teknikleri (Egzersizleri)

23.01.2016
46
Doğumda Nefes Alma Teknikleri (Egzersizleri)

Doğumda Nefes Teknikleri

Doğru nefes almak, normal doğumu kolaylaştıran ve hızlandıran faktörlerin başında gelmektedir. Annenin doğru nefes alması bebeğin doğumunu hızlandırdığı ve kolaylaştırdığı için bebek strese girmeden doğabilmektedir. Nefes alma tekniklerini doğru uygulamak doğuma olan konsantreyi de artırmaktadır. Bu şekilde hem annenin hem de bebeğin daha fazla oksijen alması da sağlanmış olmaktadır. Doğumda nefes alma teknikleri, doğumda ıkınma teknikleri ile birlikte doğru şekilde uygulandığı takdirde doğumun ilerlemesi oldukça kolaylaşmaktadır. Doğumda nefes alma teknikleri doğumun öncesinde uygulanmaya başlamalıdır. Bu sayede anne doğru nefes almayı öğrenebilir. Doğuma birkaç ay kala bu egzersizleri uygulamak doğru olacaktır. Nefes alma tekniklerini sadece ilk defa doğum anında uygulamak başarı getirmeyebilir. Bunun için önceden egzersizlere başlamakta fayda vardır. Doğumda nefes alma teknikleri içim hamile kadınlara eğitim veren kurslardan faydalanmak mümkün olmaktadır.

Doğumda Nefes Alma Teknikleri Nasıl Uygulanmalıdır?

Doğum sırasında nefes alma teknikleri arasında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri nefesin burundan alınması gerektiğidir. Burundan alınan nefesi hızlı vermek yerine yavaş yavaş vermek gerekir. Nefes alma teknikleri 2 farklı şekilde olabilir;

  • Göğüs solunumu: Burundan nefes aldıktan sonra göğüs kısmı şişirilir ve yükseltilmeye çalışılır. Daha sonra yavaş yavaş ağızdan nefes verilir. Göğüs solunumu yaparken karın bölgesinin şişmemesine dikkat etmek gerekir. Yalnızca göğüs kısmı şişmelidir. Göğüs solunumu herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bir solunum çeşididir.
  • Karın solunumu: Bu solunum çeşidi diğerlerine nazaran daha zor bir solunumdur. Ancak egzersiz yaparak karın solunumunu kolay bir şekilde uygulamak mümkün olmaktadır. Karın solunumu için öncelikle dik bir vaziyette oturmak gerekir. Daha sonra yavaşça burundan nefes alınır. Nefes alma sırasında göğüs yerine karın bölgesini şişirmek gerekir. Karın solunumunda nefes alma esnasında göğüs kısmını kaldırmadan karnı öne doğru şişirmek gerekir. Alınan nefesin hangi çeşit solunum için olduğunu anlayabilmek için bir eli göğüs kısmına diğer eli de karın kısmına koymak faydalı olacaktır. Karın solunumu sırasında göğüs bölgesinde duran elin kımıldamaması ve karın bölgesinde duran elin hareket etmesi gerekir.

Nefes alma tekniklerini bu şekilde öğrenebilmek mümkündür. Nefes alma egzersizlerini uygularken dik konumda durmak ya da sırt üstü yatmak gerekmektedir.

Doğum sırasında nefes almayı iki kısımda incelemek mümkündür. Birinci kısım doğum sancılarının başlamasıyla birlikte rahim ağzının tamamen açılmasına kadar olan kısımdır. Bu kısım doğumun birinci evresi olarak da adlandırılır. İkinci kısım ise rahim ağzının açılmasıyla birlikte bebeğin tamamen çıkışına kadar olan kısımdır. Bu kısma da doğumun ikinci evresi adı verilir. Her iki evrede de farklı nefes alma teknikleri uygulamak gerekir. Doğumun ikinci evresinin başlamış olduğunu kişinin kendisi fark edemez. Bu evrenin başladığını doktor, kişiye bildirmektedir. Bu evrenin başlamasıyla birlikte uygulanması gereken nefes alma teknikleri değişmelidir. Nefes alma teknikleriyle birlikte ıkınma tekniklerini de uygulamak doğumu kolaylaştıracaktır.

Doğumun birinci evresinde doğum sancıları başlar. Sancılar arasında 3 ila 10 dakika arasında sancısız geçen zamanlar olacaktır. Bu sancısız zamanlarda normal nefes alarak vücudu dinlendirmek gerekir. Doğum sancısının tekrar geldiği sırada karışık solunum ya da göğüs solunumu yapmak gerekir. Sancı ilk başladığı anda derin bir nefes alarak solunum yapmak gerekir. Daha sonra sancı bitene kadar normal solunum yapmak gerekir.

Doğumun ikinci evresinde rahim ağzı 10 cm kadar açılır. Bu evrede artık karın solunumu yapmak gerekir. Doğum sancısının geldiği anda derin bir karın solunumu yapılmalıdır. Daha sonra ıkınma teknikleriyle birlikte bebeği dışarı doğru itmek gerekir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.