Doğumdan Önce Süt Gelmesi

07.11.2016
44
Doğumdan Önce Süt Gelmesi

Hamilelikte Göğüslerden Süt, Sıvı Neden Gelir?

Bebek bekleyen anne adayları, gebelik sürecinde tarif edilemez bir mutluluk yaşamalarının yanı sıra, bir o kadar endişe duymaktadırlar. Yeni bir bebek sahibi olmak, her anne baba için inanılmaz duygular hissettirmektedir. Aynı zamanda gebelik sürecinde, bebeğin sağlığı, gelişimi, anne adayının ruhsal ve fiziksel sağlığı endişeyi de beraberinde getirmektedir. Anne ve bebeğin sağlığı açısından her şey yolunda gittiği sürece, endişe ortadan kalkmaya başlar.

Hamilelik döneminde, bebek gelişip, büyümeye başladığı gibi, anne adayının vücudunda da bazı değişiklikler meydana gelir. Bebek bekleyen bir kadının vücudunda ilk olarak değişiklik gösteren organ göğüslerdir.

Gebelikte Anne Sütü Ne Zaman Oluşmaya Başlar?

Gebelik başladığı andan itibaren, göğüslerdeki süt kanalları da, süt oluşumuna başlar ve kendini doğum için hazırlar. Bu dönemde, göğüslerin büyümesiyle birlikte, cilt altındaki damarlar daha görünür hale gelir ve meme ucu koyu bir renk halini alarak belirginleşmektedir.

Hamileliğin 16.haftası itibariyle göğüslerde süt üretilmeye başlanır ve bu dönemde, göğüs ucundan açık sarı, kokusuz ve az miktarda bir sıvı gelebilir. Bu sıvının anne ve bebek sağlığı yönünden herhangi bir riski bulunmamaktadır. Tabi bu durum, her bebek bekleyen kadında görülmese bile, göğsünden süt gelen birçok anne adayında paniğe sebep olmaktadır.

Aslında, hamilelikte doğumdan önce süt gelmesinin nedeni, vücudun prolaktin hormonunu fazla üretmesidir.

Anne Sütü Ne Zaman Gelir?

Prolaktin hormonu, hamileliğin 8. haftasından itibaren, bebeğin doğar doğmaz emzirileceği hissiyle, göğüslerin hazırlanmasını sağlar. Aynı itibarla, bu hormon meme dokusunun büyümesini ve kolostrum adı verilen, halk arasında ağız sütü de denilen sıvının salgılanmasına yardımcı olur.

Kolostrum sıvısı, memelerden gelen ilk süt olması nedeniyle, bebek için çok kıymetlidir. Yeni doğan bebeğin ilk aşısı gibi koruyucu etkiye sahip olan bu sıvı, bebeği enfeksiyonlara karşı da korumaktadır. Doğumdan önce bu sıvı gelse bile, bebek doğup emmeye başladığı andan itibaren, yine bu sütten faydalanabilir.

Bebek bekleyen bütün kadınlarda, prolaktin hormonu salgılanmaktadır, ancak her hamile kadının göğsünden kolostrum adı verilen sıvı gelmeyebilir. Birçok araştırmaya rağmen, bazı kadınlarda bu sıvının gelmesi, bazı kadınlarda da gelmemesinin sebebi henüz bilinmemektedir. Uzmanlar tarafından bu durum normal olarak kabul edilirken, anne adaylarının böyle bir durumda telaşa kapılmaması gerekir ve yine de rahatlamak için doktora danışılması daha doğru olacaktır.

Doğumdan önce süt gelmesi, gebelikte tehlikeli bir duruma sebep olmasa bile, dikkat edilmesi gereken hususlar vardır ki, o zaman mutlaka doktora müracaat edilmelidir. İlk olarak, yoğun kıvamlı olan kolostrum sıvısı, zaman içersinde sulu bir halde meme ucundan gelmeye başlar. Ancak bu şekilde değil de, göğüsten gelen sıvı süte benzemiyor, kokulu, beyaz renkte değil de, koyu renkte ve kanlı ise, vakit kaybetmeden hemen doktora başvurmalıdır.

Hamilelik döneminde, hormonlardaki artış göğüslerdeki kan akışını artırmakta, bu durum da göğüslerin büyümesine, daha hassas olmasına ve bazen hafifte olsa ağrı hissedilmesine sebep olmaktadır. Göğüslerde meydana gelen bu değişiklikler, bebeğin beslenmesine bağlı olarak, süt kanallarının daha yoğun bir hal almasıyla oluşur. Bu değişikliğin tek amacı ise, doğumdan sonra bebeğin yeterli olarak anne sütüyle beslenebilmesidir.

Doğumdan önce sütü gelen anne adaylarının yapması gerekenler arasında, öncelikle gelen süt sağılmamalı, meme uçları sıkılmamalı ve uyarılmamalıdır, çünkü bu durum rahim kasılmalarına sebep olacağından, erken doğum riski oluşturabilir.

Göğüsten gelen süt ılık suyla yıkanabilir ve göğüs pedi kullanılarak çamaşırın ıslanması da önlenebilir. Ayrıca, göğüslerdeki büyümeyi düşünerek, büyüyen göğüslere uygun iç çamaşırı ya da gebe sütyeni kullanılması tavsiye edilmektedir.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Ayşe Tabur dedi ki:

    Sarımsı bir sıvının gelmesi neye neden olur