Doğumdan Sonra Sütün Gelmemesi

13.12.2014
40
Doğumdan Sonra Sütün Gelmemesi

Doğumdan Sonra Sütün Gelmediği Durumlarda Neler Yapılmalı?

Bebeğinizi emzirmek hem bebeğin beslenmesi hem de bebeğinizle kuracağınız ilişki açısından çok önemlidir. Bebeğiniz kucağınızdayken bir yandan beslenir bir yandan sizin şefkat ve sıcaklığınızı hisseder. Emzirme esnasında geçen süre anne ve bebeğe ait özel anlardır.

Bebeğiniz ilk doğduğu andan itibaren mutlaka emzirilmesi gerekmektedir.

Bazı fiziksel sebeplerden ötürü doğumdan sonra annenin sütü hemen gelmeyebilir veya bebeğiniz emmek için hazır olmayabilir. Bu birçok annenin başına gelen olağan bir durumdur.

Özellikle sezaryen doğumdan sonra annenin sütünün gelmesi 3-4 gün kadar sürebilir bazı annelerde 10 güne kadar çıkabilir.

Doğumdan sonra sütünüz gelmiyorsa ne yapmalısınız? Yenidoğan bebeğiniz sizi emmiyorsa yapılması gerekenler nelerdir?

*Öncelikle bebeğinizi bol bol emzirmelisiniz. Herşeyde olduğu gibi bu da başlı başına bir süreçtir.Kısa sürede her şey düzene girecektir.

Bebeğinizi emzirdikçe süt salınımı için vücudunuzda  göğüsteki kanallar uyarılarak gerekli komutlar verilmiş olur. Bebeğinizi emzirmediğiniz takdirde sütün gelmesini sağlayan hormonlar yeterince salgılanmazlar ve vücut sütü üretemez.

*Doğumdan sonra sütün gelmemesi durumunda göğüs pompası yardımıyla sütünüzün gelmesini sağlayabilirsiniz. Göğüslerinize yapacağı vakum etkisi sütün gelmesini hızlandıracak ve beyninizin uyarılmasına yardımcı olacaktır. Bu esnada gelen sütü kaşık, yenidoğan biberonu yardımıyla bebeğiniz verebilirsiniz. (Kolostrum adı verilen ilk gelen sarı renkteki süt bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Mutlaka bebeğinize veriniz.)

Göğüs pompasını kullanırken bilinçli ve yeterli şekilde uygulayın ki hassas olan göğüs uçlarınız zarar görmesin.

*Bebeğinizi doğru pozisyonda tuttuğunuzdan ve göğüs ucunuzun bebeğin ağzına yerleştiğinden emin olun.

Bebeğinizi tutma konusunda sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız bir yakınınızdan, doktorunuz veya hemşirelerden mutlaka yardım isteyiniz.

*Sütünüzün henüz gelmemesi durumunda kesinlikle ‘Sütüm Yok! Sütüm Yetersiz!’ gibi önyargılara kapılmayın. Stres sütünüzün gelmesini geciktirecek ayrıca beyninize yeterli sütünüz olmadığı algısını kendi kendinize yaratmış olacaksınız. Sütünüzün azalmasına istemeden sebep olabilirsiniz.

*Erken doğan bebeklerde veya  zamanında doğum yapmış olsanız bile bebek henüz emme refleksini uygulayamıyor olabilir. Korkmayın bebeğiniz yeni ortamına alışmaya çalışıyor, sizin yardımınız ve en önemlisi sabrınızla kısa sürede emmek için gerekli refleksi yerine getirecektir.

*Göğüs uçlarınız küçükse ve bebek almakta zorlanıyorsa silikon göğüs uçları ile destekleyebilirsiniz.

*Bebeğin beslenmesi ile ilgili her türlü sorun ve sorunlarınız için mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuza danışmadan hiçbir şekilde mama ile besleme yoluna gitmeyiniz. Bebeğinizi mama ile beslemeniz gerekse bile doktor kontrolünde ve doktorunuzun belirlediği şekilde olmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.