Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

02.02.2016
41
Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Doğumun başlaması için öncelikle anne rahmindeki bebeğin gelişimini tamamlayarak dünyada yaşayabilecek hale gelmesiyle başlar. Bebek hazır olduktan sonra doğum sancıları başlar. Doğum sancılarını diğer sancılardan ayıran en büyük özellik çok düzenli seyrediyor olmasıdır. Daha sonra doğum gerçekleşir ve son olarak plasenta dışarı atılır.

Doğum başlamadan önce anne adayının doğuma hazırlanması gerekir. Bu hazırlık hamile kişinin bedeninde kendiliğinden gelişen bir süreçtir. Hormonların da etkisiyle anne adayının vücudu aylar sonra gerçekleşecek olan doğuma hazırlanmaktadır. Gebelik olmadığı süre içerisinde rahim, çeşitli kasılmalar yapar. Ancak gebelik başladığından itibaren rahimdeki bu kasılmalar baskılanır. Aylar sonra, doğum yaklaştıkça bu baskılamada azalma görülür. Çünkü anne adayının vücudu kendini doğuma hazırlamaya başlamıştır. Braxton – Hicks adı verilen bu kasılmalar gün geçtikçe artış gösterir. Böylece rahim, doğuma hazır hale getirilir. Doğum sancılarıyla birlikte açılmaya başlayan rahim ağzı (serviks) aslında sert, güçlü bir dokudan oluşan konik şekilli ve girişi kapalı olan bir yapıdır. Bu yapı doğum başladığında esner ve açılır. Doğumdan sonra ise eski halini alır. Doğum yapmış olan kadınlarda rahim ağzı birkaç cm açık kalabilmektedir.

 Normal Doğumda Rahim Ağzının Görevi Nedir? Doğum İçin Rahim Kaç cm Açılmalı?

Normal (vajinal) doğumda rahim ağzının önemi çok büyüktür. Çünkü doğum, rahim ağzının açılmaya başlamasıyla birlikte başlamış olur. Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının 10 cm açılmış olması gerekir. Daha sonra rahim kasılmaları ve annenin gücüyle birlikte bebeğin doğumu gerçekleşir. Doğum sırasında rahmin kasılmalarıyla birlikte rahim ağzının açılması da gerçekleşir. Bu iki etken etkileşim içerisinde meydana gelir. Bu esnada rahim ağzı birtakım değişiklikler meydana gelir. Doğumun gerçekleşebilmesi için bu yapı yumuşamaya başlar. Rahim ağzının uzunluğu azalarak silinme adı verilen bir incelme gerçekleşir. Rahim ağzının yönü ise normalde bel kemiğine bakarken doğumun başlamasıyla birlikte ön tarafa doğru bakar. Bu değişimlerle birlikte rahim ağzındaki açılma artar ve annenin vücudu doğuma hazır hale gelir.

Doğum Ne Zaman Başlar?

Gebelik, 40 hafta süren bir süreçtir. Yani doğum eyleminin gebeliğin 40. haftasında gerçekleşmesi beklenir. 40. haftadan 2 hafta önce ve 2 hafta sonra olan doğumlar da normal olarak kabul edilmektedir. Bu süreye yaklaştıkça annenin bedeninde değişiklikler olur. Vücut, bu süre içerisinde kendini doğuma hazırlamaktadır. Doğum başlayana kadar anne adayının rutin kontrollerine devam etmesi gerekir. Bu kontrollerde bebeğin ve anne adayının sağlık durumu hakkında bilgi almak mümkün olmaktadır.

Doğum İçin Ne Zaman Hastaneye Gitmeliyim?

Doğum anı yaklaştıkça rahimdeki kasılmalar artar. Bu süre içerisinde ortaya çıkan sancılar, doğuma hazırlayıcı sancılardır. Yani henüz doğum sancıları başlamamıştır. Ancak daha önce doğum yapmamış olan kadınlar, bazı güçlü hazırlık sancılarını gerçek doğum sancılarıyla karıştırabilmektedirler. Doğum sancıları ise daha düzenli seyreden sancılardır. Doğumun başladığını anlayabilmek için ilk önce bu sancıların takibi yapılmalıdır. Sancılar 10 dakika içerisinde 3 defa meydana geliyor ve yaklaşık 1 dakika sürüyorsa doğum sancıları başlamış demektir. Bu sancıların pozisyon değiştirerek ya da dinlenerek geçmediği fark edilir. Rahimdeki güçlü kasılmalar dışarıdan da hissedilir hale gelir. Sancılar oldukça düzenliyse ve pozisyon değiştirerek geçmiyorsa hastaneye gitme vakti gelmiş demektir.

Yukarıda anlatılan doğumun başlama eylemi bazen suyun ya da nişan adı verilen kanlı akıntının gelmesiyle de başlayabilir. Bazı gebeliklerde doğum sancılarından önce bebeğin su kesesi açılabilir. Bu durumda hastane çantanızı (doğum çantası) yanınıza alarak kontrole gitmekte fayda vardır. Kanlı akıntı (nişan) ise rahim ağzında bulunan dokunun dışarı atılmasıdır. Bu doku tıkaç görevi görerek bebeğin dış etkenlerden korunmasına yardımcı olur. Dışarı atılan dokudan sonraki iki gün içerisinde doğumun başlaması beklenir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.