Emzirme Döneminde Alkol Kullanımı

10.09.2015
232
Emzirme Döneminde Alkol Kullanımı

Emzirme Döneminde Alkol Kullanılabilir Mi?

Alkollü içecekler aracılığıyla vücuda alınan alkol, alınan miktarla orantılı şekilde kandan anne sütüne geçebilir. Annenin alkollü içecekleri içmeye başlamasından yaklaşık yarım saatle bir saat arasında anne sütündeki alkol seviyesi en üst düzeye çıkar. Yani bu zamanda anne sütünde olan alkol seviyesi, kanında olan alkol seviyesi ile aynı oranda olur.

Emzirme Döneminde Alınan Alkolün Zararları Nelerdir?

Alkol almaya devam edildikçe, anne sütündeki alkol düzeyi de yükselir. Bunun yanında annenin alkollü olduğu sürece göğüslerinden akan sütün akışı hem bol değildir, hem de güçlü bir şekilde gelmez. Alkol göğüslerden olan süt akışını yavaşlatmaktadır. Fakat alkolün etkisi geçmeye başladıkça, göğüslerde birikmiş olan süt daha fazla geleceği için hatalı bir şekilde alkolün sütü arttırdığı izlenimi doğabilir. Alkolün anne sütünü artıran etkisi olmadığı gibi, faydalı bir etkisi de yoktur. Aksine bebeğin süt emme iştahını keser, süt emme süresini azaltır. Ayrıca alkol anne sütünün tadını ve kokusunu değiştireceği için, bebekler genellikle süt emmeyi reddeder. Doğumdan sonraki lohusalıkta ve emzirme sürecinde alkol tüketilmesi halinde, süt emen bebekte uyuşukluk ortaya çıkabilir, derin uyku hali gözlenebilir, güçsüzlük durumu olur.

Emzirme Döneminde Düzenli Alkol Tüketmenin Bebekteki Uzun Dönem Etkileri

Devamlı şekilde  emzirme döneminde annenin alkol almasının, bebeğin de anne sütünden alkolü almasının uzun dönemde yaptığı etkiler uzmanlar tarafından farklı şekilde değerlendirilmektedir. Araştırmaların bazısı bebeklerde motor ve zihinsel fonksiyonlarında gerilemeye neden olduğunu bildirmiş olsa da, bunun tam olarak tespiti yapılmamıştır.

Emzirme Döneminde Alınan Alkollü İçeceğin Türü Önemli Mi?

Emzirme döneminde alınan rakı, şarap, bira gibi içinde alkol bulunan içeceklerin türü önemli değildir. Bu dönemde yaptıkları etki aynı şekildedir. Bebeğin alkol nedeniyle zarar görmesini önlemek amacıyla, annenin alkolü aldıktan sonra en az 2-3 saat bekleyerek, bebeğini emzirmesi gerekir. Bu süre bir bebek için oldukça uzundur. Bunu dikkate alarak annelerin alkol almasından önce bebeklerini emzirmeleri ya da hiç alkol tüketimine yönelmemesi gerekir. Annenin kronik düzeyde alkol kullanma alışkanlığı varsa bu arada içilen alkole göre bebeğe daha fazla zarar verecektir. Bebeklerde alkolü metabolize etme yeteneği yetişkinlerle kıyaslandığında, yarı yarıya daha düşük seviyededir. Bu nedenle anneler alkolü az aldıklarını ve bebeklerinin bundan zarar görmeyeceğini düşünmemeleri gerekir. Onların bedeni için az görülen miktar, bebeklerine düşünemeyecekleri kadar zarar verebilir.

Anne çok az seviyede alkol aldığında, bunun anne sütünden tamamen arınması yaklaşık 2 saat kadar sürer. Ancak bu süre annenin kilosu, alınan alkolün oranı ve alkolü içme hızına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Annenin fazla oranda alkol alması halinde, bunun anne sütünden tam olarak temizlenmesi için, yaklaşık 6 saat geçmesi gerekir. Alkolün alınması sırasında bol su içilmesi, yürüyüş yapılması, kahve içilmesi, göğüslerin sağılarak içinde alkol bulunan sütün daha hızlı bir şekilde arınmasının sağlanması biraz yardımcı olabilir. Bu işlemlerle annenin sütündeki alkol miktarı hızlı bir şekilde azalır.

Annelerin emzirme döneminde arada sırada 1-2 bardak alkol alması halinde, bunun bebek açısından çok fazla zararının olmadığı düşünülmektedir. Eğer gereken önlemler alınır yani anne alkol almadan önce bebeğini emzirir, alkol aldıktan sonra 2 saat süreyle bebeğini emzirmezse, alkolün zararlı etkilerinden bebeğini koruyabilir. Fakat düzenli olarak her gün çok fazla alkollü içecek alınması halinde, bunun bebeğin üzerindeki olumsuz etkilerin de göze alınması gerekir. Bu tür alışkanlıklar annelerin bebeklerini daha erken dönemde sütten kesmesine neden olmaktadır. Anne sütünün değeri unutulmamalı ve buna başvurulmamalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.