Fibromiyalji Nedir?

13.01.2017
216
Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji

Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji kronik ağrı hastalığı olarak da bilinir. Yorgunluk, uykusuzluk, kas ağrıları, depresyon ile karakterize olan kronik bir hastalıktır. En temel belirtisi kas ağrılarıdır. Fibromiyalji insanların hayat kalitesini düşürür. Sabah uyanmak istemeyen hasta, tutuk ve isteksizdir. Fibromiyalji, kas ve iskelete sisteminde beliren yumuşak doku romatizması olarak adlandırılır. Belirtiler fiziksel bir travmadan ya da bir ameliyattan sonra aniden ortaya çıkabilir. Psikolojik sıkıntılar da Fibromiyaljiyi tetikleyebilir. Fibromiyalji kadınlarda daha çok görülür. Çoğunlukla gerilim tipi baş ağrısı ile birlikte görülür. Fibromiyalji hastaları, İrritabl bağırsak sendromuna, ciddi kaygı düzeyine sahip olurlar. Bütün bunlar Fibromiyalji’nin hem psikolojik hem de fiziksel yönü olduğunu ortaya koymaktadır.

Fibromiyalji neden kalıcı ağrılı bir hastalıktır?

Yapılan araştırmalara göre bilim adamları bu hastalığın beynimizdeki ağrı sinyallerini etkilediğini dolayısıyla işleyişi değişen sinyallerin ağrı duyularını güçlendirdiğini düşünüyor.

Fibromiyalji Belirtileri nelerdir?

Ağrı: Bu ağrı en az 3 ay devam eder kronik bir ağrıdır. Pasif bir ağrıdır diş ağrısı yaralanma ağrısı gibi değildir. Vücudun hem sağ hem de sol yanında görülür. Üst kısımda, baş kısmında ve gövdede görülür. Her vakada aynı yerlerde ağrı olmaz farklı yerlerde de ağrı görülebilir.

  • Uyku Bozukluğu
  • Dokunulduğunda kaslarda ağrının artması
  • Zaman zaman karıncalanma hissi
  • Kol ve bacaklarda ağrılar
  • Kas seğirmeleri, çarpıntılar
  • Spor ve egzersizden kaçınma
  • Depresyon, üzüntü
  • Migren ve gerilim tipi baş ağrıları
  • Konsantrasyon bozukluğu, öğrenme zorluğu
  • Gövde ve sırtta zaman zaman kızarmalar
  • Sindirim sorunları bağırsak problemleri

Fibromiyalji Kimlerde Görülür?

Ülkemizde her 80 kişiden biri Fibromiyalji hastasıdır. Bu da yaklaşık 1 milyon hastamız olduğu anlamına gelir. ABD’de bu rakam daha yüksektir. Amerika’da yaklaşık 6 milyon kişide Fibromiyalji görülür. Fibromiyalji kadınlarda daha sık görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerde görülme sıklığının 10 katıdır. Yani Fibromiyalji hastalarının yüzde90’ı kadındır. Hastalığın ırkla ilgilisi yoktur. Genellikle doğurma çağındaki kadınlarda çalışan kadınlarda görülür. Ancak çocukluk çağında ve erkeklerde de bu hastalık rapor edilmiştir. Fibromiyaljinin “mükemmeliyetçilikle” ilgisi olduğu düşünülmektedir. Bu kişiler fedakâr olurlar ancak tahammülleri azalır. Her şey doğru düzgün yapılsın isterler.

Fibromiyalji Nedenleri nelerdir?

Fibromiyalji neden olur? Sorusunun net bir cevabı maalesef yok. Ancak psikolojik savunma eşiği düşük insanların mükemmeliyetçi insanların stres sorunu yaşayan insanların bu hastalığa daha çok yakalandıkları bilinmektedir. Kalıtsal nedenlerin de söz konusu olabileceği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Fakat bu stresli ruh halinin hastalıktan mı kaynaklandığı ya da bu ruh halinin hastalığa mı yol açtığı tam olarak kestirilememektedir. Fakat stresten uzak durmak iyi beslenmek sigara kullanmamak hastalığın oluşma riskini ciddi oranda azaltmaktadır. Uyku bozuklulukları ile Fibromiyalji arasında da ciddi bir ilişki vardır.

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji tedavisi hastanın eğitimi ile yakından ilgilidir. Bu hastalık gerçek bir hastalıktır ancak kalıcı hasar bırakmaz hastanın bu hastalığı tanıması anlaması ve kabullenmesi gerekir. Tedavisi olan bir hastalıktır. İlaçla ve fizik tedavi ile tedavisi sağlanmaktadır. İlaçların amacı depresyonu gidermek, uykuyu düzenlemek, magnezyum desteği sağlamak, antioksidanlar ve vitaminler ile bünyeyi kuvvetlendirmektir. Bunların yanı sıra fizik tedavi uygulamaları ile ağrılar azaltılır, fizik güçlendirilir. Sıcak soğuk uygulamaları elektrik, tens tedavileri ile ağrılı bölgelere müdahale edilir. Egzersiz uygulanırken hastanın hikâyesi göz önüne alınır. Hastanın ağrı şiddetine göre egzersizler belirlenir. Yüzme, masaj, yürüyüş gibi etkinlikler hastaya fayda sağlamaktadır. Hastaların kendini yormaması, sık sık molalar vermesi ve iyimser olması ağrıların oluşmasını engelleyebilir.

Fibromiyalji Bitkisel Tedavisi

Bitkisel tedavilerle ilgili bir uzmana danışmadan uygulama yapmayınız. Ancak en sık tavsiye edilen Fibromiyalji bitkisel tedavisi şöyledir: 2 yemek kaşığı susam yağı içine 1 tatlı kaşığı acı elma yağı katarak iyice karıştırın. Ağrılı bölgelere 15 dakika boyunca masaj yaparak uygulayın bu işlemi bir ay boyunca yapmaya devam edin.

Fibromiyalji Teşhisi Nasıl konur?

Fibromiyaljide teşhis için ayrı bir test maalesef yoktur. Benzer belirtileri olan birçok hastalık olduğundan teşhis çok önemlidir. Ağrı ve belirtilerin farklı bir hastalıktan kaynaklanmadığına emin olmak gerekir. Yandaki resimde görüldüğü gibi ağrıların oluştuğu hassas noktalara dikkat edilir. Gerekirse kan testi biyokimya testi tiroid testleri yapılır. Böylece hastanın hikâyesi ile belirtiler karşılaştırılıp teşhis konur. Teşhisin doğru konması için hastanın hikâyeyi eksiksiz olarak anlatması gerekir. Uyku durumu nasıl, sindirim sorunları var mı, kendini mutsuz hissediyor mu, sabah uyanma zorluğu yaşıyor mu, tutuk ve ümitsiz mi? Bütün bu sorular doğru yanıtlanmalıdır. Fibromiyalji aşağıda verdiğimiz rahatsızlıklar karıştırılmamalıdır.

Fibromiyalji ile karıştırılan rahatsızlıklar

  • Bel ağrısı, boyun ağrısı boyun düzleşmesi, boyun ve bel fıtıkları

  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Kronik depresyon
  • Hipotroid rahatsızlığı
  • Uyku bozuklukları
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.