Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Doğum Olur?

29.10.2015
141
Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Doğum Olur?

Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Doğum Gerçekleşir?

Hamilelik ortalama 40 hafta kadar sürmektedir. Bu süre bazen 2 hafta eksik ya da 2 hafta fazla yaşanabilmektedir. Bebeğin hazır olup gelmesi herkeste farklı bir zamanda gerçekleşse de hamileliğin ortalama 40 hafta devam edeceği hesap edilir.

Normal Doğum, Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleşir?

Anne adayının gördüğü son adet tarihinin ilk günü hamileliğin başlangıç günü olarak ele alınır. Bu hesaplamaya göre hamilelik ortalama 280 gün (9 ay 10 gün) yani 40 hafta sürer. Ancak bazı anne adayları 38. Ya da 39. Haftalarında doğum yapabilmektedirler. Bunun yanı sıra 41. Ve 42. Haftalarda da doğumun gerçekleşmesi mümkündür. Halk arasında bu tip durumlara geç doğum, günü geçmek ya da gün aşımı denilmektedir. Normal (doğal) gerçekleşen doğumların büyük bir çoğunluğu hamileliğin 37 ila 40 haftaları arasında gerçekleşmektedir. Bu zaman aralığında gerçekleşen doğumlar gününde gerçekleştiği için normal olarak değerlendirilir. Ancak hamileliğin 37. Haftasından önce meydana gelen doğumlar erken doğum (preterm) olarak adlandırılır. Bu durumda yeni doğan bebek kuvöze alınarak bir süre burada bakımı yapılır. Bebeğin kuvözde kalacağı süre doğumun gerçekleştiği haftaya ve bebeğin sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir.

Anne karnındaki bebeğin ne kadar süre ile orada duracağı ve normal (doğal) doğumun hangi haftada gerçekleşeceği konusu, bebeğin akciğer gelişimine göre belirlenmektedir. Yapılan akciğer testi sonucu bebeğin kaçıncı haftadan sonra doğmasında bir mahsur olmayacağı belirlenebilmektedir. Hamileliğin 34. Haftasından sonra bebek ya da anne için bir takım riskler söz konusu ise bebeğin anne karnından alınarak erken doğumu gerçekleşebilir. Bunu saptayabilmek için ultrason görüntüleri eşliğine anneye amniyosentez uygulanır. Bu uygulamada annenin rahminden sıvı örneği alınarak bebeğin akciğer gelişimi değerlendirilir. Eğer bebek için herhangi bir sağlık sorunu mevcutsa bu haftadan sonra ilaç takviyesi yapılarak bebeğin akciğer gelişimi desteklenebilir. Doktor, bu tedavi sürecinde durumu riskli olarak değerlendirirse bebeğin erkenden doğurtulması kararı verilebilir. Bu karar elbette ki oldukça zor ve üzerine düşünülerek verilmesi gereken bir karardır. Eğer kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorunuza güveniniz tamsa, bu kararı almanızda size yardımcı ve destekçi olacaktır.

Sezaryen Doğum, Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleşir?

Bebeğin anne rahminde ters durması, plasentanın (bebeğin eşinin) rahim ağzında durarak doğum kanalını kapatması, bebeğin kordonunun bebeğe dolanması, annenin daha önceden sezaryen ameliyat ile doğum yapmış olması, annenin geçirmiş olduğu rahim ameliyatı gibi durumlarda sezaryen ameliyat ile doğumun gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Bu durumlar planlı sezaryeni gerektiren durumlardır ve gebeliğin ilk haftalarında anne adayı ile doktor arasında konuşulup kararı verilir. Bu tip planlı sezaryenlerin büyük bir çoğunluğu hamileliğin 39. Haftasında gerçekleşmektedir. Aşırı kanama gibi beklenmeyen durumlar sezaryen doğumun daha önceki haftalarda yapılmasına da neden olabilmektedir.

Planlı yapılacak olan sezaryenlerin gebeliğin 39. Haftasına kadar beklenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde bebek gelişimini tamamlar. Ancak anne adayında ya da bebekte riskli birtakım durumlar mevcutsa 39. Hafta beklenmeden sezaryen doğum gerçekleşebilir. Bu haftadan önce doğan bebeklerin bazıları akciğer gelişimini tamamlayamadıkları için doğum sonrası bebekte solunum problemleri görülmektedir. Solunum problemi yaşayan yeni doğan bebeğin 72 saat boyunca gözetim altında tutulması gerekmektedir. Bu süreyi hastanede geçirmek gerekir çünkü bebeğin solunum cihazına ihtiyacı doğabilir. Solunum cihazı ihtiyacının yanı sıra bebekte enfeksiyon riski de bulunmaktadır. Bu yüzden bebeğin bakımı doğru ve tam olarak yapılmalıdır. Çok erken doğan bebeklerin bazıların RDS (respiratuar distres sendromu) adı verilen solunum sıkıntısı sendromu da görülebilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.