Gebelik Hesaplama

Şüphesiz tüm kadınlar, hamile olmak, hamile kaldıktan sonra da bebekleriyle ne zaman kavuşacakları için bir geri sayım süreci içerisindedirler. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan gebe bayanların en çok merak ettikleri gebeliklerinin kaçıncı haftasında oldukları, doğuma ne kadar kaldığıdır. Bu yüzden gebelik hesaplama konusu kadınlar için ayrı bir kutsiyet taşımakta, merakların giderilmesini sağlamaktadır. Gebelik hesaplama, sadece bebeğin ne zaman geleceğinin belli olması, doğum zamanının öğrenilmesi dışında sağlıklı bir gebelik döneminin sağlanması noktasında da oldukça önemlidir. Bunun sebebi; gebelik sürecinde gebeliğin trimester dönemleri olarak adlandırılan dönemlerde uygulanması gereken testlerin olması, bu testlerden alınan sonuçlara göre gerekli müdahalelerde bulunulması gerekmesidir. Mesela gebeliğin ortalama 11- 14. Haftalarında yapılması gereken ikili test sayesinde bebekte oluşabilecek down sendromu gibi durumların varlığı kontrol edilebilmektedir. Bu sayede gerekli müdahale yapılabilecek doğumun salahiyeti sağlanacaktır. Bebek ve anne adayının sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmeleri için gebelik hesaplama işlemlerinin doğru şekilde yapılması gebelik döneminin ultrason, son adet tarihi gibi kriterler sayesinde net olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Gebelik Hesaplamada Dikkate Alınanlar Nelerdir?

Gebelik hesaplama, yaklaşık olarak 40 haftalık bir dönemi kapsayan gebelik döneminin hangi evrede olunduğunun bilinmesi amacıyla yapılan testlerin bütünüdür diyebiliriz. Anne adayları için 40 haftadan daha fazla bir süreymiş gibi hissedilen gebelik dönemleri, çok yorucu ve uzun bir yolculuktur. Anne adayları bu dönemde hem kendi sağlıklarını kaybetmenin, hızlı kilo almanın stresini yaşarken hem de bebeklerinin sağlığı açısından oldukça fazla tedirgin olmaktadırlar. Daha önce doğum yapmış anne adaylarına nispeten ilk kez doğum yapacak anne adaylarında bu tedirginlikler daha fazladır.

Gebelik Hesaplama Takvimi

Gebelik süreci, bilimsel olarak 40 hafta sürse de genelde daha önce doğumun gerçekleştiği bir dönemdir. Doğum genel olarak gebeliğin 37- 40. Haftalarında gerçekleşmektedir. Gebelik hesaplama bu haftalar arasında doğumun olacağı için de oldukça önemli bir kavramdır. Gebelik, istenilen seyrince devam ediyorsa 37.haftada gerçekleşen doğum, normal olarak adlandırılabilir. Gebelik hesaplamada dikkate alınanlar son adet tarihinin ilk günü ve ultrason sonuçlarıdır.

Gebelik Hesaplama Haftası
1 Aylık 1 Hafta – 4 Hafta Arası
2 Aylık 5 Hafta – 8 Hafta Arası
3 Aylık 9 Hafta – 13 Hafta Arası
4 Aylık 14 Hafta – 17 Hafta Arası
5 Aylık 18 Hafta – 21 Hafta Arası
6 Aylık 22 Hafta – 26 Hafta Arası
7 Aylık 27 Hafta – 30 Hafta Arası
8 Aylık 31 Hafta – 35 Hafta Arası
9 Aylık 36 Hafta – 40 Hafta Arası

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebelik hesaplaması yapılırken anne adayının son adet tarihinin ilk günü başlangıç olarak alınarak hesaplama yapılmaktadır. AnnelerOnline platformunda gebelik hesaplama modülünde de göreceğiniz üzere gebelik hesaplama araçları son adet tarihinin ilk gününü isteyerek anne adaylarına gebeliğin kaçıncı haftasında veya ayında olduğu konusunda bilgi verecektir. Ancak son adet tarihin ilk günü genelde yoğun iş ve hayat temposu yüzünden kadınlar tarafından unutulduğundan gebelik belirtileri ortaya çıktıktan hemen sonra gerçekleşen doktor kontrolünde ultrason sonucuna göre gebelik zamanı belli edilir. Son adet tarihinin ilk günü bilindikten sonra bu güne 7 gün ilave edilir ve belirlenen tarihten 3 ay geriye gidildiğinde beklenen doğum tarihi bulunmuş olur.