Gebelik Süresince Yapılan Rutin Testler

02.03.2015
123
Gebelik Süresince Yapılan Rutin Testler

Anne Karnında Bebeğin Gelişimini Gösteren Testler

Anne karnındaki bebeğin sağlıklı olup olmadığını tespit etmek amacıyla bir takım testler uygulanmaktadır. Bu testler sayesinde bebeğin anne karnında sağlıklı şekilde gelişerek, dünyada yaşayabilecek düzeye gelme süreci kontrol altında tutulmaktadır. Sadece anne ve babalar değil bu zorlu süreç içerisinde hekimlerde büyük bir stres yaşar ve bebekler dünyaya gelip ilk ağlamalarını gerçekleştirinceye kadar bu stres devam eder.

Sıkı şekilde yapılan bu testler sonucunda bebeğin 6. aydan sonra kilo alması ve gelişmesi yavaş seyrediyorsa ve bebeğin içerisinde bulunduğu plesenta sıvısında azalmalar meydana geliyorsa bebeği çok daha yakından takip altına almak gerekmektedir. Özellikle plesenta sıvısının azalması gibi durumlarda bebek yakın takibe alınmalı ve hayati riski göz önünde bulundurulmalıdır.

Hamilelik sürecinin sağlıklı bir şekilde seyredebilmesi için annenin hamilelik sonrasında veya öncesinde sağlık durumu da çok önemlidir. Özellikle diyabet hastası olan annelerde gebeliğin sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için ekstra özen gösterilmesi gerekmektedir.

Hamilelik Sırasında Uygulanan Testler

Bebeğin Anne Karnında Hareketliliği ve Gelişiminin Takibinde Uygulanan Testler

NST- Non Stres Test

* Bebeklerin anne karnındaki gelişimlerini net bir şekilde veren testler Doppler ve NST olarak bilinen testlerdir. NST – non stress test olarak bilinen bir testtir ve bu testin uygulanması sırasında kullanılan araca kardiyotokograf adı verilmektedir. Bu test sayesinde bebeğin kalp ritimleri detaylı şekilde incelenebilmektedir. Bebek henüz dünyaya gelmeden önce kalp ritimlerinin düzenli çalışmaya başlaması çok önemlidir, dünyaya gelen bebek bir anda kalbinden pompalanacak kana bağlı olarak hayatta kalır ve bebeğin kalp ritimlerini incelemenin en iyi yollarından bir tanesi NST yani non stress testlerin eksiksiz olarak yapılmasını sağlamaktır.

Renkli Doppler

* Dopplerde ise renkli doppler’de bebeğe ait damarların değerlendirildiği testlerdir. Özellikle kordon damarları, böbrek damarları, beyin damarları ve bebeğin vücudundaki diğer damarların detaylı olarak incelenmesini sağlayan testlerdir. Bu sayede bebek anne karnında gelişirken tüm vücudunda meydana gelen ve gelişen dolaşım sistemi net bir şekilde incelenebilir ve bu doğrultuda bebeğin sağlıklı gelişmesi hakkında tanılar konulabilir.

Ultrasonografi

* Ultrasonografi testleri ise, bebeğin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan amnios sıvısına bağlı olarak bebeğin o anki sağlık durumunu gösteren pek çok faktörü detaylı olarak gösteren Fetal Biyofizik Profil değerlendirmelerini veren bir testtir. Yani ultrasonografi ile bebeğin o anda anne karnındaki durumu ve pozisyonu hakkında görsel olarak bilgi sahibi olunabileceği gibi, özellikle ters gelen bebeklere veya anormal olarak gerçekleşebilecek doğumlara bu test ile gerekli önlemler alınabilmektedir.

Yukarıda belirtilen testler genellikle gebeliğin sonlanmasına yakın olan haftalarda daha büyük bir titizlik ve sıklıkla uygulanmaktadır. Yukarıda amaçlarını açıklamış olduğumuz test grupları birbirleri ile koordine şekilde çalışmakta ve buna bağlı olarak bebeğin gelişimiyle ilgili bilgileri net bir şekilde vermektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.