Gebelikte Görülen Hormonal Değişimler

06.04.2015
132
Gebelikte Görülen Hormonal Değişimler

Gebelikte Hormonal Değişimler ve Tedavisi

Hormonlar genellikle iç salgı bezleri tarafından kan hücrelerine taşınmakta olan ve buradanda vücudun diğer bölgelerine yayılan maddeler olarak bilinmektedir. Genellikle gebelik gibi vücudun tüm fonksiyonlarının değişime uğradığı durumlarda hormonal dengelerin değişmesi söz konusu olabilir. Hamilelikte hormonal değişimler ve etkilerini sizler için inceleme altına aldık.

Hamilelikte Değişime Uğrayan Hormonlar ve Etkileri

Karyon, Simi Gonadotrofoni: Bu hormon HCG olarak nitelendirilmektedir. Bu hormonun genel özelliği düzenli olarak görülen adeti engelleyici özellikleridir. İç salgı bezleri tarafından salgılanan HCG hormonları vücudun progesteron üretme hızını arttırmaktadır. Genellikle hamileliğin ilk 3 ayında daha çok salgılanan bir hormondur ve sabah hastalığı olarak bilinen hastalığın nedeni olarak gösterilmektedir.

Progesteron ve Ostrojen Hormonları: Bu iki hormonun birbiri ile orantılı şekilde artarak azalmaları çok önemlidir. Progesteron hormonunun en önemli özelliklerinden bir tanesi rahim astarını döllenmiş yumurtaları almak için hazır hale getirir, Ostrojen hormonu ise, progesteron ile birleşir ve meme içerisinde bulunan süt kanallarının fonksiyonlarını kazanmasını sağlar. Bu iki hormon düzenli şekilde arttığında göğüsleri şişirmekte ve meme ucu ve çevresinde renk değişimine neden olmaktadır.

Oksitoksin Hormonu: Bu hormon doğum anında çok önemli olarak nitelendirilen bir hormondur ve bebeğin dışa doğru itilmesine yardımcı olan bir hormondur. Bu hormon sayesinde doğumun hemen ardından rahim yeniden eski haline dönüşebilecek seviyeye ulaşabilmektedir. Ayrıca oksitoksin hormonunun en önemli özelliklerinden biride süt üretiminin artmasını sağlamasıdır.

Relaksin Hormonu: Relaksin hormonunun en önemli özelliklerinden biri ise, yumuşama görevi görmesi ve kas bağlarını yumuşatarak gevşetmesidir. Özellikle doğuma yakın dönemlerde salgılanır ve doğumun rahat geçmesini sağladıktan sonra yeniden rahimin eski haline dönmesini sağlar.

Kortizon Hormonu: Genellikle kortizon hormonunun en önemli etkilerinden bir tanesi egzama ve astım gibi alerjik reaksiyonların bu hormon ile tetiklenmesine ve gelişmesine neden olmasıdır. Özellikle gebelik dönemlerinde kortizon hormonunda çok büyük bir artış gözlemlenmektedir.

Prostaglandin Hormonu: Prostaglandin hormonu bebeğin doğum anında rahimden çok kolay çıkmasını sağlar. Bu aşamada jel görevi görür ve bebek kolaylıkla vajinadan atılabilir. Prostaglandin hormonu sadece dışarıdan alınarak elde edilmez, aynı zamanda cinsel ilişki sırasında salgılanan spermin içeriğinde de bu hormon bulunmaktadır. Bu nedenle doğuma yakın dönemlerde yaşanan cinsel ilişkiler doğumu tetikleyici ve hızlandırıcı etkiler göstermektedir.

Prolaktin ve Plasenta Laktojeni: Bu hormonun bir diğer adı ise HPL olarak nitelendirilmektedir. Bu hormonların her ikisininde süt üretiminde çok önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. Genellikle ostrojen ve progesteron hormonlarının sütü geciktirici etkilerini ortadan kaldıran hormondur ve buna bağlı olarak süt eksildikçe yenilenmesini kolaylaştırmaktadır.

Adrenalin, Noradrenalin Endorfinler: Genellikle vücut ritminin artışını sağlayan hormonlardır. Bu hormonlar sayesinde kalp atışları hızlanır ve buna bağlı olarak mutluluk duygusu veren hormonlardır. Endorfin hormonunun görevi zaten mutluluk sağlamasıdır ve buna bağlı olarak gebelik sırasında mutluluk ve rahatlamanın sağlanmasına neden olurlar. Hamilelikte bu hormonların en yüksek seviyelere ulaştıkları tespit edilmiştir.

Hormonların Bebek Üzerindeki Etkileri

Anne adayının hormonal dengelerinin sürekli olarak belirli bir kordinasyon üzerinde artması ve azalması gerekmektedir. Tüm hormonlar birbirleri ile bağlantı içindedir ve buna bağlı olarak anne adayının fizyolojik değişiminde büyük rol oynarlar. Bebeğini taşıyan gebe bir annenin sağlık durumu ve hormonal dengeleri ne kadar düzenli olursa bebeğin gelişimide o oranda sağlıklı şekilde meydana gelmektedir.

Gebelikte hormonal değişimlere bağlı olarak annenin süt üretimi doğrudan etkilenmektedir ve anne sütü bir bebeğin gelişebilmesi için en önemli etkenlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Buna ek olarak henüz anne karnında olan bebeğinizde ise hormonal değişimlerin görülmesi genellikle bebeğin akciğer gelişimini olumsuz etkilemekte ve buna bağlı olarak üst solunum problemleri görülebilmektedir. Ayrıca hormonların fazla veya az gözülmesi durumunda anormal doğumların meydana gelebilme ihtimali çok yüksek olmakla birlikte, anne ve bebeğin sağlığını doğrudan etkileyen bir durumdur.

Gebelikte Hormonal Bozukluklar Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik boyunca yaşanan hormonal bozuklukların tedavisi için çok detaylı testler ve tektiklerin uygulanması gerekmektedir. Buna bağlı olarak vücudunuzda fark ettiğiniz idrarda anormallikler veya cilt renginde aşırı renk değişimleri ile vücutta olmaması gereken şişlikler fark ettiğinizde acilen doktorunuza başvurmalı ve gerekli testlerin yapılmasını test etmelisiniz. Buna bağlı olarak sadece doktorunuzun gerçekleştirebileceği detaylı testler sonucu hormonal bozukluklar fark edilecek olursa erken teşhis ile gerekli ilaç tedavileri uygulanarak hormonal dengelerin normale dönmesi mümkündür. Bunun için sadece doktorunuza güvenmeli ve kulaktan dolma bilgilerle kendinizi ve bebeğinizi riske atmamalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.