Gebelikte Hazır Gıda Tüketimi

30.05.2015
172
Gebelikte Hazır Gıda Tüketimi

Gebelikte Hazır Gıda Tüketimi Neden Önerilmez?

Uzmanlar hamilelik döneminde anne adaylarının hazır gıda tüketiminde aşırıya kaçılmamasını her zaman belirtirler. Bunun aynı şekilde bebekte alışkanlık yaptığını, gelişme çağında bebeklerde obezite olma olasılığını yükselttiğini savunurlar. Hazır gıda yani fast food alışkanlığı bu sayede bebekler henüz anne karnındayken kazanmakta, doğumdan sonra ise bebekler büyüme döneminde mutlu olmak için bu besinleri yemeyi tercih ediyorlar. Bu nedenle anne adayları gebelikten itibaren bebeklerinin sağlıklarını düşünmelidir.

Hamile kadınların bu dönemde beslenmelerine ayrı bir önem göstermesi gerekir. Enerji ihtiyacı artan anne adaylarının bu dönemde vitamin ve mineral ihtiyacı da artış göstermektedir. Bebeğin sağlıklı şekilde gelişmesi için, anne adayının sağlıklı beslenmesi gerekir. Gebeliğin son trimesterinde anne adayının kilosuyla beslenme şekli, bebeğinin doğumdaki ağırlığını belirleyen unsurlardır. Yetersiz beslenen, hazır gıdalara ağırlık veren anne adayı, gebeliğinin kötü neticelenmesine sebep olabilir. Gebelikte önemli olan folik asit vitamininin alınmamış olması bile, nöral tüp defekti denilen anomalinin olmasına neden olabilir.

Bebeğin Tek Besin Kaynağı Annesinin Sağlıklı Beslenmesi Gerekir

Bebeğin anne karnındayken tek besin kaynağı annesidir. Kadının beslenmesi bebeğinin gelişimini sağlayacak yegâne etkendir. Kadının uygun görülen bir kiloyla gebeliğe başlaması halinde, beslenme kurallarına uyduğunda yaklaşık 9-12 kg alması öngörülür. Kadının bu süreçte daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması, iki kişilik yemek yemesini gerektirmez. Hem sağlıklı besinler tüketmeli, hem de ölçüsünü bilmelidir.

Gebelikte Yüksek Isıda Pişirilen Hazır Gıdalar Kansere Neden Olabilir

Hamile kadınlar hazır patates cipsi yemekten, 120 santigrat dereceden yüksek ısıda kızartılmış, fırınlanmış hazır yiyeceklerden mutlaka uzak durmalıdır. Yüksek ısılarda hazırlanan besinlerde acrylamid adı verilen kimyasal oluşmaktadır. Bu yüzden hazır besinlerden mümkün olduğunca uzak durmaları gerekir. Ayrıca besinlerin yapısında yer alan bazı protein ve şekerlerin yüksek ısıda acrylamid meydana getirdiği de belirlenmiştir. Ayrıca besinlerin yapısındaki yağlarda bu maddenin oluşumunda etkili olur. Dışarıda satışa sunulan besinlerin içeriği ve hazırlanışı tam olarak bilinmediğinden, gebelikte hazır gıda tüketimi kesinlikle önerilmemektedir. Gebelikte uzmanlar tarafından kansere neden olabilen bu maddenin olduğu besinlerin mutlaka kısıtlanması ya da kesilmesi önerilmektedir.

İçeriğindeki acrylamid oranı yüksek olan besinler arasında nişastalı yiyecekler, özellikle patates cipsi, yüksek ısıda kızaran patates, fırında pişen besinler, bisküviler, ızgara yapılmış besinler, filtre kahve gibi yiyecekler sayılabilir. Bu maddenin zararlı etkilerine karşı gebe olan kadınlar, emziren kadınlar mutlaka uyarılarak besinleri yememeleri sağlanmalıdır.

Gebelikte Hazır Gıda Tüketimi Bebekte Alışkanlık Yapabilir

Anne karnında gelişimini sürdüren bebeğin beslenme kaynağı olan annesi ne yerse, bebeğin doğduktan sonraki alışkanlıkları şekillenmektedir. Üstelik hazır besinlerin kalori değeri daha fazla olduğundan hem anne adayının bu dönemde daha fazla kilo almasına neden olur, hem de bebeğin ileride obezite sorunuyla karşılaşmasına neden olur. Bebeğin beslenme alışkanlıkları da, hazır gıdalar üzerine şekillenir. Günümüzde gençlerin, çocukların severek yediği fast food denilen beslenme nasıl alışkanlık yapıyorsa, bebeklerde buna anne karnında alışmaya başlıyor. Bu nedenle gebelikte hazır gıda tüketimi anne adayları için tavsiye edilmez.

Gebelikte Hazır Gıdalarda Bulunan Katkı Maddeleri Bebek İçin Zararlıdır

Normal zamanda bile hazır gıdaların katkı maddesi içermesi insanlara zararlıdır. Hazır çorbalar, hazır paketlenmiş dondurulmuş ürünler, konserveler koruyucu madde içermektedir. Bunlar anne adayına zararlı olduğu kadar, bebek içinde çok zararlıdır. Meyve sularının da hazır olanları gebelikte tavsiye edilmez. Bunların içeriğindeki gerçek meyve oranları düşüktür. Bebeğin gelişimine bu şekilde yapay katkı maddeleri oldukça zararlıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.