Gebelikte Kabakulak

22.06.2017
147
Gebelikte Kabakulak

Gebelikte kabakulak

Kabakulak paramiksovirüs adı verilen bir virüsün neden olduğu bir çeşit enfeksiyondur. Kabakulak enfeksiyonu genelde 15 yaşından önce görülür. Ancak kabakulak geçirmemiş yani bağışıklığı olmayan ya da kabakulak aşısı olmamış yetişkinlerde de kabakulak nadir de olsa görülebilir. Kabakulak tükürük bezlerine yerleşen paramiksovirüs virüsünden kaynaklanır. Adından da anlaşılacağı üzere tükürük bezlerinin şişmesine neden olur.

Kabakulak ne kadar sık görülür

Kabakulak aşısı olan bir hastalıktır. 1967 yılında kabakulak aşısı kullanılmaya başlanmıştır. 1967’de Amerika’da 150 bin vaka görülürken bu sayı günümüzde 1000’in altına inmiştir.

Kabakulak nasıl bulaşır

Kabakulak hasta kişinin hapşırması ya da öksürmesi ile havaya karışır. Havada asılı kalan virüsleri başka biri solduğunda hastalık ona da geçer. Virüsün kuluçka süresi 18 ile 23 gün arasındadır.

Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

Kabakulak virüsü üst solunum yoluna yerleşir. Ardından kana karışarak tüm vücudu etkisi altına alır. Ancak genellikle tükürük bezlerine yerleşir. Çok az olsa da sinir sistemine yerleştiği görülmüştür. Her 10 hastadan 20’si herhangi bir belirti hissetmeden hastalık kendiliğinden geçer. En sık görülen belirtiler, ateş, baş ağrısı çenede yanaklarda kulak ve civarında hassasiyet ağrı ve şişlik iştahsızlık olarak sıralanabilir. Erkek hastalarda ise testis ağrıları söz konusu olabilir. Bahsedilen belirtiler 7-10 gün içinde azalarak biter.

Hamilelikte kabakulak nasıl gelişir

Hamilelikte kabakulak daha ağır geçer diye yanlış bir inanış vardır. Hamilelikte kabakulak diğer hastalarda olduğu gibi seyreder. Hamilelikte kabakulak enfeksiyonu geçirmek fetus kayıplarına neden olabilir. Özellikle ilk 3 ayda bebek kayıpları görülebilir. Fakat bu konuda yapılan araştırmalar oldukça eskidir. 1960’lı yıllardan kalan araştırmalardan el edilen bilgilerdir. Ancak günümüzde kabakulağın gebelikte sorunlar ortaya çıkardığı ilke ilgili bilgiler yoktur. Yani bebek, anne kabakulağı atlatıp sağlığına kavuştuğunda hala sağlıklıysa daha sonra bebekte bir anormallik görülmez. O halde birkaç aylık hamileliklerde kabakulak endişesinden dolayı gebelik sonlandırılmamalıdır.

Hamileyim kabakulak oldum ne yapmalıyım?

Gebelikte kabakulak ile karşılaştıysanız fetüsü korumak için yapılacak herhangi bir müdahale yoktur. Rutin kabakulak tedavisi uygulanır.

Gebe Kadınlar Kabakulak aşısı olabilir mi?

Hamilelikte yapılan aşıların teorik olarak bebeğe de geçebileceği düşüncesi ile aşı yapılmaz. Ancak bu yargıyla ilgili net bir araştırma yoktur. uzmanlar tedbir amacıyla kabakulak aşısı önermezler.

Kabakulaktan nasıl korunabiliriz?

Kabakulaktan korunmak için MMR (Mumps-Measles-Rubella) adı verilen aşı uygulanır. Bu aşı 3k diye bilinen kabakulak kızamık ve kızamıkçık aşısının karışımıdır. Bu aşı kabakulağa karşı sizi koruyacaktır. Ancak bu aşıyı gebelik öncesinde olmanız gerekir. Kabakulaktan korunmak için çaba sarf etmeye gerek yoktur. Ortada bir salgın hikâyesi yoksa kendinizi korumanız hayat kalitenizi zayıflatabilir. Ancak kesinlikle korunmak istiyorsanız kalabalık ortamlardan uzak durmanız gerekir.

Kabakulak geçiriyorum hamile kalabilir miyim?

Kabakulak geçiren kişilerin hamile kalması tavsiye edilmez. Hatta böyle bir plan varsa gebelik planından önce doktorunuzdan kabakulak olmadığınıza dair güvence edinmeli, testler yaptırmalısınız.

Hamileyken kabakulak geçirdim bebeğim zarar görür mü?

Yukarıda anlattığımız gibi ilk üç ayda kayıplar söz konusu olabilir. Ancak bu da zayıf bir ihtimaldir. Eğer bebeğiniz bu dönemi atlattıysa herhangi bir patoloji, zekâ gerilir ya da benzer bir sıkıntı ile karşılaşmazsınız. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.