Gebelikte Memelerdeki Değişimler

03.07.2015
207
Gebelikte Memelerdeki Değişimler

Gebelikte Göğüslerdeki Değişiklikler Nelerdir?

Gebelik dönemi, fiziksel ve ruhsal olarak birçok değişikliğin görüldüğü, anne adaylarını doğrudan etkileyen bir dönemdir. Gebelik döneminde vücudun hemen her bölgesinde belirli değişiklikler görülmektedir.  Gebelik döneminde anne adayını vücudunda genel anlamda bir şişlik ve hassasiyetin oluştuğu bilinmektedir. Anne adayı kilo, ciltte hassasiyet, duygusal olarak narinlik gibi birçok değişikliği yaşadığından bir süre sonra bu değişikliklerden dolayı psikolojik olarak da sorunlar yaşayabilir. Gebelik sürecinde vücutta meydana gelen değişikliklerden anne adayını en çok etkileyen gebelikte memelerde meydana gelen değişikliklerden bahsedeceğiz.

Tüm bayanlarda görülebilen ancak görünmediği durumlarda da korkular oluşturmaması gereken değişikliklerden biri olan gebelikte göğüslerde değişiklikler aynı zamanda gebeliğin orta dönem belirtilerinden birisi olarak algılanmaktadır. Göğüslerde meydana gelen değişiklikler, kadınlarda adet dönemlerinden önce göğüslerde hassasiyet oluşturan progesteron ve östrojen hormonlarının artması sonucunda gebe kadınlarda da göğüste hassaslık ve fiziki değişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Adet dönemlerinde hormon salgılanmasından dolayı göğüslerde az bir hassasiyet, sertleşme gibi belirtilerin görülmesi ile gebelikte göğüslerdeki değişikliklerin aynı olmasının yanında gebelikte memede görülen değişiklikler daha belirgin şekildedir. Bunun sebebi, adet dönemlerinde ve gebelikte aynı hormonların etki göstermesine rağmen gebelikte bu hormonların çok daha fazla salgılanmasından kaynaklanmaktadır. Gebelik döneminde gebelik sürecinin etkisi ve gebelikten sonra emzirme dönemleri göz önüne alınarak vücut tüm bu sürece hazırlanmak için aşırı derecede östrojen ve progesteron hormonu salgılamaktadır. Gebelikte göğüslerde değişikliklerin oluşması, gebelik sonrasında bebeğin emmesi için bir hazırlık dönemidir. Özellikle ilk gebeliklerde göğüslerde hassasiyet ve sertliklerin daha çok olması gözlemlenmiş, bu durumun vücudun ilk kez bu tarz bir hareket göstermesine bağlı olduğu saptanmıştır. İkinci ve üçüncü gebeliklerde göğüslerde bu kadar hassasiyet olmaması gibi durumlar, sütün az olacağı, gebelikle ilgili bir sorun olduğu anlamı taşımamaktadır.

Gebelik döneminde göğüslerde sadece hassasiyet ve sertlik değil, meme uçlarında koyu olarak görünen aroela adı verilen yapıda da daha fazla genişlik, koyulaşma ve üzerinde sivilce gibi ama çok küçük yapıların oluşması gibi durumlar gözlemlenecektir. İlk gebelikten sonra doğumu takip eden birkaç ayın sonunda bu yapıdaki koyulaşma biraz daha azalacak ancak gebelik öncesi haline dönmeyecektir. Memelerde meydana gelen bu küçük yapılar, meme derisinde meydana gelen değişiklikler ve meme altındaki kılcal damarlardan kaynaklanmaktadır. Memelerde meydana gelen değişiklikler, açık tenli kadınlarda diğerlerine göre daha net şekilde belli olmaktadır.

Memelerde hassasiyetle ilgili yine bilgi vermek gerekirse; memede meydana gelecek en büyük değişikliklerden birisi olan acı hissi duyma ve daha duyarlı olma durumu, gebeliğin orta dönemlerinde büyük sorunlar haline gelebilir. Bazı kadınlarda gebelikte memelerde 3 kata kadar büyüme görülebilmektedir. Göğüsler özellikle doğuma yaklaşıldığında süt depolayacak, bebeğin beslenmesi için gereken tüm hazırlıkları tamamlamış olacaklardır. Gebeliğin sonlanmasından sonraki 3. Ayın ortalarında göğüslerde hassasiyet ortadan kalkacaktır. Gebelikte göğüslerde aşırı büyümenin sarkma gibi durumlara yol açmaması için gebelik boyunca ve sonrasında destekli sutyen kullanılmaya özen gösterilmeli, göğüs bölgesini çalıştıracak ufak egzersizler yapılmalıdır. Özellikle geceleri sutyen kullanmayan kadınların gebelik döneminde bu alışkanlıklarını bir kenara bırakıp yatarken dahi sutyen kullanmaları gebelik esnasında ve sonrasında göğüste sarkmaların önüne geçecektir.

Gebelikte göğüsteki değişiklikler büyüme noktasında aniden gerçekleşirse uzman hekime başvurulmalıdır.

Gebelikteki değişikliklerin hiçbirisi aniden gerçekleşmemektedir. Gebelikte göğüslerde büyüme ve gebelik sonrasında aniden küçülme durumları görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora görünmek olası sorunların önüne geçme noktasında en büyük yardımcınız olacaktır. Gebelik sürecinde genel olarak izlem tarihlerine sadık kalmak fiziksel ve hormonal bozuklukların erken fark edilmesiyle rahatsızlıkların önüne geçmede etkili olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.