Gebelikte Soğuk Algınlığı ve Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

26.02.2015
174
Gebelikte Soğuk Algınlığı ve Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Gebelikte Soğuk Algınlığı ve Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Gebelikte soğuk algınlığı bir üst solunum yolu rahatsızlığıdır. Soğuk algınlığı ve nezle hemen hemen aynı rahatsızlıklardır. Genellikle vücut üzerinde en çok burunu etkileyen rinovirüslere bağlı bir hastalık olarak bilinmektedir. Nezle ve soğuk algınlığının belirtilerinden bazıları burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde yanma ve kızarıklık, hapşırık, gözlerde sulanma, boğaz ağrıları ve boğazlarda yanma ve öksürük gibi pek çok şikayeti birlikte görülebilmektedir. genellikle yatmayı gerektirecek bir rahatsızlık olmamakla birlikte hastalar rahatsızlığı ayakta atlatabilmektedir. Nezle ve soğuk algınlığı genellikle dinlenme ve bol miktarda C vitamini alınmasıyla birlikte 1 hafta içerisinde geçmektedir.

Hamilelikte Nezle ve Soğuk Algınlığının Tedavisi

Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi virüslere bağlı enfeksiyonların antibiyotiklerle tedavisi pek mümkün değildir. Bunun nedeni antibiyotiklerin virüslere atki etmemesidir. Antibiyotikler daha çok bakterilere karşı etkili bir tedavi yöntemidir.

Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı rahatsızlıklarında antibiyotikler fayda sağlamayacaktır, bunun yerine bol miktarda C vitamini alınması, bol bol sıvı alınması ve bol miktarda istirahat edilmesi ve vitamin takviyeleri ile soğuk algınlıkları çok kısa sürede geçecektir. Hamilelik dönemlerinde özellikle hiç bir ilacın doktor kontrolü olmadan kullanılması önerilmemektedir.

Gebelikte yaşanan soğuk algınlıklarında genellikle doktor kontrolünde, gebeliği etkilemeyen burun tıkanıklığı giderici ilaçlar, burun spreyleri, öksürük ilaçları kullanılmaktadır. Bunların dışında soğuk algınlığı ile beraber bakterilerinde görülmesi durumunda antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.

Gebelikte Soğuk Algınlığı ve Nezleden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Soğuk algınlıkları gibi viral enfeksiyonlar insanlar arasında çok kolay şekilde bulaşbilmektedir. Dünya üzerinde en kolay bulaşan hastalıklaran bir tanesi olarak bilinmektedir, soğuk algınlığı rahatsızlığı bulunan bireyler ile aynı odalarda aynı havaların solunması ile bile bulaşabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı özellikle kış aylarında gebe olan bayanların kalabalık ortamlarda çok fazla bulunmaları önerilmemektedir. Hamileyken özellikle dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise el temasının mümkün olduğu kadar azaltılması olacaktır. Özellikle mevsim meyveleri ile beslenmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek hamilelik döneminde çok önemlidir. Grip aşısı olmanın gebelikte doktorunuzun kontrolünde bir sakıncası bulunmamaktadır.

Soğuk Algınlığı Gebelikte Bir Risk Oluşturur mu?

Grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar çok ileri derecelere ulaşarak zatüre gibi daha ciddi rahatsızlıklara dönüşmedikleri sürece gebelik sürecinde anne ve bebek üzerinde hiç bir yan etki veya risk oluşturmazlar.

Genellikle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tek ilacı dinlenmek ve bol miktarda sıvı tüketilmesi olacaktır. Halk arasında bilindiği gibi hapşurmak ve öksürmek bebeğin sağlığı açısından risk teşkil etmeyecektir.

Gebelikte Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesini Sağlamak

Gebelikte soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için genellikle mevsiminde meyveler ve sebzelerin tüketilmesi çok önemlidir. Bunun yanı sıra ilaçlar ile suni şekilde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yerine, doğal yollarla meyve, sebze, sarımsak ve soğan gibi besinlerle bağışıklık sistemi güçlendirilebilmektedir. Gebelikte bağışıklık sisteminin güçlenmesi tamamen tükettiğiniz besinlerle doğru orantılıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.