Gebelikte Suyun Erken Gelmesi

22.10.2016
204
Gebelikte Suyun Erken Gelmesi

Halk arasında hamilelikte ”suyun gelmesi” tabirini duymayan belki yoktur. Bu durum çoğunlukla doğumun habercisi olarak bilinir. Ama bazı istisnai durumlardan bahsetmek gerekirse, suyun erken gelmesi demek, aynı zamanda doğumun zamanında önce yani erken gerçekleşmesinin göstergesidir. Bu da anne ve bebek sağlığı açısından riskli durumlar oluşturabilir.

Gebelik sürecinde, anne karnındaki bebeği, dış etkenlerden koruyan, solunum sisteminin gelişmesini, bebeğin anne karnında rahat hareket etmesini ve bebeğin sabit bir ısıda kalmasını sağlayan, bebeğin suyu deyimiyle “amniyon sıvısı”dır. Amniyon sıvısı etrafını çevreleyen zarlara amniyotik membranlar denilmektedir, bu zarlar bebeği vajinadan ve serviksten yukarı geçebilecek birçok mikroorganizmalardan korumaktadır.

Amniyotik membranlar, oldukça kalın ve dayanıklı bir yapıya sahiptirler ve normal doğum zamanının başlaması ile, kasılmaların artar, bu gerginlikle birlikte rahim ağzı genişleyerek belli bir açıklığa geldikten sonra, bu zarlar yırtılmaya ve amniyon sıvısı boşalmaya başlar. Ancak % 10 kadar gebelikte amniyotik membran, henüz doğum kasılmaları başlamadan yırtılır ve arkasından vajinadan sıvı geldiği fark edilir. Bu duruma, erken membran rüptürü (EMR), yani zarların erken yırtılması denilmektedir, bunun en büyük riski, bebeğin suyu da geldiği için, erken doğuma sebep olmasıdır.

Suyun Erken Gelme Sebepleri Nelerdir?

Hamileliklerin % 10’unda görülen bebeğin suyunun erken gelmesinin nedenleri tam olarak net olmasa da, ilk akla gelen vajina ve rahim ağzında enfeksiyon olasılığıdır. Bu enfeksiyonlar, zarın belli bir bölgesinde tutunur ve burayı zayıflatır, böylece zarda yırtılmalar meydana gelir. Ayrıca, annedeki beslenme bozuklukları, sigara kullanımı, annenin karnına darbe alması, rahim ağzı yetmezliği, çoğul gebeliklerde rahmin taşıması gereken sıvı fazla olduğundan bölgenin aşırı gerilmesi, plasentada anormallikler olması, rahimde oluşan anomaliler gibi nedenlerde bunlardan bazılarıdır.

Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?

Doğum kasılmaları başlamadan önce, bebeğin suyunun geldiğinin ilk belirtisi, vajinadan sıvı boşalmasıdır. Gelen sıvı miktarı, damla damla olabileceği gibi, aniden ve yoğun bir şekilde de görülebilir, sıvı sarı renkli ve kokusuzdur. Ancak bazı durumlarda, zar rahmin üst tarafından yırtılabilir ve sıvı boşalması hafif idrar kaçırma gibi hissedilebilir. Ancak kesin tanı, annenin vajinal muayenesi yapıldıktan sonra veya bazı testlerin yapılması ile belli olur.

Suyun Gelmesinden Sonra Doğum Ne Zaman Olur?

Bebeğin suyunun gelmesi ile birlikte kasılmalarda olursa, doğumun başladığını veya başlamak üzere olduğunun göstergesidir. Anne adaylarının, hafif gelen sıvıyı çok fark etmemiş olmaları durumunda, uzun süre suyun gelmesiyle, karın ağrısı, kötü kokulu akıntı, halsizlik, ateş, nabızda hızlı artış ve bebek hareketlerinde azalma görülmesi, enfeksiyon habercisi olabilir. Hangi şekilde olursa olsun, gelen sıvı az da olsa veya bir süre sonra sıvı akışı dursa bile, anne adaylarının kesinlikle durumu doktoruna bildirmesi gerekir.

Burada en önemli risk, suyun erken gelmesine bağlı doğumun erken başlamasıdır. Bu da bebeğin anne karnındaki gelişimi açısından riskli olabileceği gibi, aynı zamanda zarın yırtılması ile amniyon sıvısı boşalmaya başlar ve bununla birlikte hem bebeğin, hem annenin enfeksiyon kapma riski de söz konusudur. Enfeksiyon oluşması durumunda, annenin mutlaka kontrol altında tedavisi yapılmalı ve hamilelik sonlandırılmalıdır. Ayrıca, anneden ani ve yoğun bir sıvı gelmesi, kordon sarkmasına da sebep olabilir, bu da, kordon sıkışması ve bebeğin hayatının sona ermesi ile istenmeyen sonuçları beraberinde getirmektedir.

Gebelik 36. haftayı tamamlamışsa, suyun erken gelmesi ile doğum 24 saat içinde gerçekleşir. Ancak, gebelik 24 -36 hafta aralığında ise ve bebek gelişimini tamamlamamışsa erken doğum için, bebeğin henüz akciğerleri daha gelişmediğinden, akciğer geliştirici iğneler yapılabilir. NST adı verilen bir cihazla, anne karnındayken bebeğin kalp atışları takip edilir. Doğum mümkün olduğu kadar geciktirilmeye çalışılsa da, anne ve bebeğin sağlığı ön planda olduğundan, risk oluşabileceği durumda, beklemeden doğum gerçekleştirilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.