Gebelikte Suyun Gelmesi

20.10.2016
231
Gebelikte Suyun Gelmesi

Gebelikte (Hamilelikte) Su Gelmesi Nedir?

Doğum öncesinde, her anne adayında doğumun yaklaştığını gösteren bazı belirtiler görülmektedir. Tabi bu kadından kadına değişiklik göstermektedir. Doğumdan önce, kasılmalarla birlikte sancı olması, nişan görülmesi, yani; hamilelik süresince bebeği enfeksiyonlara karşı korumak için rahim ağzı pelteye benzeyen, sümüksü bir tıkaçla kapanır ve bu tıkaca nişan denilmektedir. Doğum eylemi başlamadan önce bu tıkaç düşer ve hafif pembemsi kanla bulaşmış sümüksü bir akıntı fark edilir, nişan görülmesi bu şekildedir. Bir de bebeğin suyunun gelmesi doğumun ön hazırlığını oluşturan ilk belirtiler arasındadır.

Hamilelikte Suyun Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Gebelik döneminde, bebeği oluşabilecek her türlü dış etkenlerden koruyan, bir sıvı kesesi vardır. Bu kese, gerilme veya kasılmaların etkisiyle yırtılabilir ve sıvı rahimden dışarı akar. Halk arasında “suyun gelmesi” olarak bilinirken, sıvıya tıp dilinde, “amniyon sıvısı” da denilmektedir. Amniyon sıvısı akıntı gibi koyu kıvamlı değil, su gibi akışkan, kendine özel bir kokusu olan ve açık sarı renginde bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, anne adayları da ıslaklığı fark ettiklerinde, bu durumun herhangi bir akıntı gibi değil de, kesenin açılıp suyun geldiğini anlayabilirler. Bazı anne adayları, sıvının bir anda geldiğini söylerken, bazıları ise hafif akıntı şeklinde olduğunu söylemektedirler, bu durum tamamen amniyon kesesinin yırtılma şekliyle ilgilidir.

Suyun Gelmesinin Zararları Var Mı?

Gebelikte suyun erken gelmesinin, fark edilmesinden hemen sonra mutlaka doktora gidilmelidir. Çünkü, amniyon kesesi yırtıldıktan sonra bebeğin ve annenin enfeksiyon veya mikrop kapması daha kolaydır. Bazen anneler, suyu gelse bile, ağrıları başlamadığı için hastaneye gitmeyi geciktirirler. Ancak, anne ve bebek sağlığı açısından, bu oldukça riskli olabilir.

Enfeksiyondan korunmak için, vajina bölgesini mümkün olduğu kadar temiz tutulması çok önemlidir. Bunun için, suyun gelmesi başladığı andan itibaren, cinsel ilişkiye girilmemesi, banyo yapılmaması, tuvalet temizliğinde önden arkaya doğru temizlenilmesi ve amniyon sıvısını emmesi açından hijyenik bir ped kullanılması tavsiye edilmektedir.

Gebelikte Su Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

Diğer taraftan, amniyon zarının (kesesinin) bütünlüğü artık bozulmuş ve zarın yırtılmış olması nedeniyle, prostaglandinler adlı rahim kasılmalarında etkisi fazla olan maddeler oluşur. Rahim kasılmalarının bu şekilde artması ile birlikte, doğum sürecinin başlaması hızlanır. Tabi, suyun erken gelmesi, beraberinde hem enfeksiyon tehlikesi, hem de bebeğin erken doğum tehlikesi ile karşı karşıya bırakır.

Suyun Gelmesinden Sonra Doğum Ne Zaman Başlar?

Suyun erken gelmesinde, bebeğin içinde bulunduğu gebelik haftası çok önemlidir. 36. haftadan önce suyun gelmesi erken doğumun işaretçisi olabilirken, 36. haftadan sonra doğuma yakın haftalarda suyun gelmesi doğumun 1-2 gün içerisinde gerçekleşeceğinin belirtisidir. Bir bebeğin gelişimi için, 36. gebelik haftasından sonrası tüm organlarının sistemi oluştuğundan, doğum bu sürede gerçekleşse bile, bebek ciddi problemler yaşamadan, hayata başlayabilir. Eğer, 36. gebelik haftasından önce amniyon sıvısı geldiyse, bebeğin gelişimi henüz tamamlanmadığından, bebekte doğum sonrasında ciddi sorunlar görülebilir. Özellikle, suyun gelmesinin fark edilmemiş olması ile açılan amniyon kesesinden, bebekte enfeksiyon başlamış ve bu bebeğin sağlıkla ilgili hayati sorunlar yaşamasına ya da hayatını kaybetmesine kadar gidebilir.

Bazı durumlarda, suyun erken gelmesi aniden ve çok fazla olduğunda, rahmin dışına doğru hızla akan sıvı, bebeğin kordonunu da dışarı sürükleyebilir veya çıkmasına sebep olabilir. Rahim dışına çıkan kordon, bebeğin ters durmasına karşın makatı tarafından baskıya uğrar ve bebeğin oksijen miktarı da azalabilir. Buna “kordon sarkması” denilmektedir. Özellikle, bebek makat geliş pozisyonunda ve daha fazla doğum yapan kadınlarda, kordon sarkması durumu ile sık karşılaşılır ve bu nedenle beklemeden doğumun gerçekleşmesi gerekir.

Hamilelik süresi içinde, bebeğin hangi haftada olduğuna bakmadan, suyun gelmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda, mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Gebelikte suyun gelmesi bebek ve anne sağlığı açısından dikkate alınması gereken bir durumdur. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.