Gebelikte Vajinal Muayene Zararlı Mı?

27.11.2015
200
Gebelikte Vajinal Muayene Zararlı Mı?

Gebelikte Vajinal (Alttan) Muayene

Gebelikte en sık rastlanan sorulardan biri de hamileyken vajinal muayene yapılmasının zararlı olup olmadığı konusudur. Anne adayları özellikle kanama ve düşük yapma düşüncesiyle vajinal muayene yapılmasının riskli olduğunu düşünmektedirler. Ancak hamileliğin ilk evrelerinde ya da daha sonraki dönemlerinde bazı durumlarda vajinal muayene yapılması gerekebilmektedir. Vajina içerisinden yapılan ve transvajinal olarak adlandırılan vajinal ultrasonografi, karın üzerinden uygulanan ultrasonografiye göre daha net bilgiler verebilmektedir. Bu sebeple de bazı durumlarda buna ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle hamileliğin ilk aylarında bebeğin kalp atışlarını daha net görebilmek için buna ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca myom gibi patolojik durumlar da transvajinal sayesinde daha net bilgiler ifade etmektedir. Anne adayındaki vajinal kanamanın nedenini daha net şekilde belirlemek adına da vajinal muayene gerekebilmektedir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise rahim ağzı açıklığının daha net bir şekilde değerlendirilebilmesi için vajinal muayene yapılması gerekebilmektedir.

Birçok anne adayı vajinal muayene yapılmasının riskli olacağını düşünüp bunu yaptırmak istemese de bazı durumlarda yapılması gerekmektedir ve bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Anne adayları özellikle düşük riskini göz önünde bulundurarak vajinal muayene yapılmasını tercih etmezler. Ancak vajinal muayene kanama ya da düşük olmasına sebebiyet vermez. Çünkü gebelik annenin rahmi içerisinde gelişip devam etmektedir. Vajinal muayene ise rahme ulaşmayan bölgelerde uygulanmaktadır. Bu yüzden bebeğe ve rahme ulaşmaz ve bir sakınca doğurmaz.

Aslında vajinal ultrasonlar gebelikte herhangi bir sorun yaşamak adına da uygulanabilmektedir. Fakat vajinal ultrason sonrasında herhangi bir nedenle düşük yapmış olan kadınlar bunun nedenini vajinal ultrasona bağlamaktadırlar. Aslında bu durum tesadüfi bir durumdur.

Hamileliğin ilk 3 ayında yapılan vajinal muayene bebekte herhangi bir anormal durum olup olmadığını saptamak için en güvenilir yöntemdir. Gebelikte sıkça rastlanan durumlardan biri de vajinal kanama ve akıntılardır. Bu kanama ve akıntıların ne kaynaklı olduğunu öğrenmenin en etkili yolu ise vajinal muayene yapılmasıdır. Bu sayede birçok rahatsızlığın neden kaynaklandığını bulmak mümkün olmaktadır. Böylece daha erken önlem alınması söz konusudur. Ayrıca vajinal muayene herhangi bir ağrıya da neden olmaz.

Gebelikte vajinal muayene sonrası hissedilen ağrı psikolojik olabilmektedir. Ancak eğer bu ağrının psikolojik olmadığını düşünüyorsanız doktorunuza başvurmak faydalı olacaktır. Gebelikte vajinal muayene kanamaya da neden olmadığı için rahatlıkla tercih edilmelidir.

Gebelikte Vajinal Muayene Zararlı Mı?

Herhangi bir sebepten ötürü gebelikte vajinal muayene yapılması gerektiğinde doktora güvenmek oldukça önemlidir. Çünkü doktor, hastasının iyiliğini düşünmekte ve onun sağlığını tehlikeye atacak bit uygulamadan kaçınmaktadır. Bunun için yapmanız gereken en önemli şey güvenilir, işinde uzmanlaşmış, birçok kişi tarafından tavsiye edilen ve donanımlı bir doktor tercih etmek olmalıdır. Doktor seçimini doğru yaptıktan sonra tamamen doktora güvenmek doğru olacaktır. Eğer gebeyken vajinal muayene yapılması gerekiyorsa herhangi bir korku ya da endişeye kapılmaya gerek yoktur. Çünkü vajinal muayene sırasında rahim ve bebek bundan hiçbir şekilde etkilenmezler. Muayene, rahme kadar olan bölge içerisinde gerçekleştiği için bebeğin zarar görme ihtimali yoktur. Bununla birlikte vajinal muayene kanamaya da neden olmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşamama ve bebeğin gelişimini daha iyi tamamlayabilmesi adına doktorun tavsiyesi üzerine vajinal muayene yapılmasını kabul etmek yararlı olacaktır. Çünkü bebekte ya da anne adayında var olduğundan şüphelenilen durumlar vajinal muayene sayesinde tamamen açığa çıkmaktadır. Olası hastalığın ya da bebekteki anormal durumların saptanması ve buna karşı önlem alınması için vajinal muayene uygulamasıyla teşhisinin yapılması gerekmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.