Hafta Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik (hamilelik) süresince gebedeki değişimler ve bebekdeki gelişimleri takip edebilirsiniz.

 

HAFTA HAFTA GEBELİK

Hamilelik süreci 280 günü yani 40 haftayı kapsayan bir süreçtir. Hamileliğin haftalarla ifade edilmesi ve hafta hafta gebelik takibi yapılması hem aylardaki gün sayısı eşitsizliğinden dolayı net süreci ifade eder, hem de daha detaylı bilgi içerir. Hafta hafta gebelik takibiyle, anne adayına uygulanması gereken testlerin zamanı da net olarak ifade edilebilmektedir.

Hamilelik, hafta hafta gebelik takibinin yanı sıra 3 ana süreçte incelenir. Bu süreçler, 1. trimester, 2. trimester ve 3. trimester olarak adlandırılır.

  1. Trimester, ilk 3 aylık yani 1 ila 12 haftalar arasında kalan hamilelik sürecini kapsar. Bu dönemde anne karnındaki bebeğin organları oluşur ve gelişimleri tamamlanır.
  2. Trimester, hamileliğin 3 ila 6. ayları arasında kalan 3 aylık hamilelik sürecini kapsar. Haftalık olarak ise 13 ila 27. haftaları içine alır. Bu dönemde anne karnındaki bebek, gelişimine tüm hızıyla devam ettirmektedir.
  3. Trimester, hamileliğin son 3 aylık dönemini yani 28 ila 42. haftalar arasında kalan süreyi kapsar. Bu süreçte anne karnındaki bebek gelişimine tamamlamaya devam eder ve anne adayı doğuma hazırlanır. Sürecin sonunda doğum başlar.

Hafta hafta gebelik takibinde bebeğin boy ve kilosu;

Hamileliğin 8. haftasında bebeğiniz yaklaşık 2-3 gram ağırlığındadır. Bebeğin boyu ise 1,5-2,5 cm aralığındadır.

Hamileliğin 12. Haftasında ilk trimester bitmiş bulunmaktadır ve bebeğiniz yaklaşık 13-15 gram ağırlığındadır. Bebeğin boyu 5-6 cm uzunluğundadır.

Hamileliğin 16. Haftasında bebeğinizin kilosu 100 grama ulaşmıştır. Boyu ise ortalama 12 cm’dir.

Hamileliğin 20. Haftasında bebeğinin ağırlığı 300 gr, boyu ise yaklaşık 17 cm’dir.

Hamileliğin 24. Haftasında bebeğiniz artık yarım kiloya ulaşmış olacaktır. Boyu ise yaklaşık 23 cm uzunluğundadır.

Hamileliğin 28. Haftasında ikinci trimester bitmiş bulunmaktadır ve bebeğiniz yaklaşık olarak 1 kilogram ağırlığındadır. Bebeğin boyu bu dönemde 40 cm’ye ulaşmış olacaktır.

Hamileliğin 32. Haftasında bebeğiniz 2 kilograma yaklaşacaktır. Boyu ortalama 46 cm olarak ölçülür.

Hamileliğin 36. Haftasında 3 kilograma ulaşan bebeğinizin boyu ise 52 cm civarındadır.

Hamileliğin 40. Haftasında bebeğiniz 3,5 ila 4 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olacaktır. Yaklaşık 55 cm boyundadır. Bu sürenin sonunda üçüncü trimester bitmiş bulunmaktadır ve artık doğum anı başlar.

Yukarıdaki tüm değerler ortalama ölçüler olarak kabul edilmektedir. Yani sizin bebeğiniz bu değerlerin altında ya da üstüne seyredebilir. Bu konuda endişelenmeyin. Unutmayın ki, bebeğin gelişimi anne ve babanın genetik yapısına bağlılık gösterir. Bebeğinizin sağlıklı olup olmadığı doktorunuz tarafından yapılan testler ışığında size bildirilecektir.

Hamileliğin ilk 20 haftası içerisinde gerçekleşen doğumlar, bebeğin hayatta kalmasını engeller ve düşük olarak isimlendirilir.

Hamileliğin 20 ila 27. Haftaları arasında gerçekleşen doğumlar, bebek için riskli doğumlardır. Bebeğin organları tamamen oluşamadığı için sağlık sorunları yaşanabilir ve bebeğin ölüm riski vardır. Bu haftalar arasında gerçekleşen doğumlar immatör olarak adlandırılır.

Hamileliğin 27 ila 37. Haftaları arasında gerçekleşen doğumlar ise erken doğum olarak nitelendirilir ve bu şekilde dünyaya gelen bebeklerin tıbbi destekle hayata tutunmaları sağlanır. Bu haftalar arasında dünyaya gelen bebeklere prematüre adı verilir.

Hamileliğin 37 ila 42. Haftaları arasında meydana gelen doğumların süreci normal olarak değerlendirilir.

Hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu belirleyerek bebeğinizin gelişimini takip edebilirsiniz. Bu haftaların takibiyle anne adayına uygulanacak olan testlerin türleri de belirlenmiş olacaktır. Bu testler anne adayına, bebeğinin sağlığı hakkında bilgi verecektir. Bununla birlikte anne adayının beslenme düzeni de yeniden gözden geçirilmiş olacaktır.