Hafta Hafta Gebelik Takibi

20.08.2018
287
Hafta Hafta Gebelik Takibi

Kadınlar için her gebelik dönemi özeldir. İster daha önceden gebelik yaşasın, ister ilk gebeliğini yaşasın. Hafta hafta gebelik takibi, bu haftalardaki gelişmeler çok önemlidir. Bebeğin doğum anına kadar anne adayını büyük sorumluluklar düşüyor. Bu süreçte en fazla yorulan anne adayları oluyor. Gebeliğin başlangıcında gözünüzde büyüyecek 40 haftalık bir döneme adım atıyorsunuz. Bu süre hiç bitmeyecekmiş gibi gelebilir. Ancak anne adayı aileye katılacak yeni bir bireyin heyecanıyla bu zorlu süreci hiç anlamadan atlatıyor. Bir de gebelikle alakalı bir sorun yaşanmadığında tadına doyulmuyor.

Anne adayları her hamileliğin bağımsız olduğunu, diğerlerine benzemediğini ve karnında bağımsız bir bireyin geliştiğini düşünürse bu süreci kolay geçirebilir. Gebelik her anne adayı için ortak bir süreç olsa da, herkesin farklı deneyimler yaşadığı bilinmelidir. Bu süreçte bebeklerini de düşünerek atacakları her adımda dikkatli olmaları gerekir. Çünkü gebelik dönemi içinde bir anlamda iki kişilik bir yaşamları olacaktır. Hafta hafta gebelik ilerleyecek, her hafta yeni gelişmeler olacaktır.

Gebelik süreci 40 hafta olarak kabul edilse de, bu süre 2 hafta daha uzayabilir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi 38 hafta kadar sürer. Embriyonun rahme yerleştiği zaman tam olarak bilinmediği için kadının son adet kanamasından başlayarak 40 hafta gebelik süreci olarak değerlendirilir. Kadın adet kanaması başladıktan 2 hafta sonra doğurganlık açısından en verimli dönemde olur. Bu dönemde gebe kalma olasılığı da yükselir.

Hafta hafta gebelik takibi nasıl yapılır      

Hafta hafta gebelik takibi nasıl yapılır, bunu her hamile kadın merak edebilir. Gebelik takvimi üzerinden bu takibi rahatlıkla yapabilirsiniz. Kendinizde olan değişimleri ve bebeğinizin gelişimini bu şekilde kolayca görebilirsiniz. Doğuma kadar sizleri nelerin beklediğini, neler yaşayabileceğinizi net bir şekilde öğrenebilirsiniz. Hamilelik kadınların yaşamında özel bir süreçtir. Gebeliğe adım atan her kadının merak ettikleri olur. Özellikle ilk gebeliğini yaşayanlar daha heyecanlıdır. Bu konuda öğrenmek istediklerini doktoruna da danışabilirler. Böylece daha doğru bilgilere ulaşabilirsiniz. Üstelik kendi gebeliğinize özel durumları da öğrenmiş olursunuz.

Hafta hafta gebelik hesaplama

Gebeliğe adım atan anne adayları için hafta hafta gebelik hesaplama çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Bebeğin gelişimi gebeliği 3 trimestere ayırarak takip edilir. İlk 13 haftalık süreç ilk trimesteri, bundan 27 haftaya kadar olan süreç ikinci trimesteri, doğuma kadar olan yani 40 haftaya kadarki süreçte üçüncü trimesteri kapsar. Bu dönemlerin her birinde bebeğin gelişiminde çeşitli ilerlemeler olur. Sağlıklı bir gebelik için hafta hafta gebelik takibi yapılmalıdır. Böylece bebek doğumda dış dünyaya adapte olacak şekilde gelişebilir.

Hafta hafta gebelik takvimi

Anne adayları için 40 haftalık gebelik süreci başlangıçta uzun gelebilir. Bu hem ilk gebeliğini yaşayanlar, hem de daha sonraki gebeliğini yaşayanlar için aynı heyecanla sürer. Hafta hafta gebelik takvimi içinde bebeğin her hafta belli ilerlemeleri kaydetmesi gerekir. Gebelik genellikle 40 haftalık süreçten önce doğumla son bulur. Doğumun 37 ile 42 haftalarda olması beklenir. Gebelik haftası hesaplamasında kadın son adet tarihini biliyorsa, tahmini doğum tarihi daha kolay belirlenebilir. Gebe kadınlar haftalık gelişmeleri takip etmek ister. Bu da doktor kontrollerini ihmal etmemekle olur. Anne rahminde büyüyen bebeğin gelişimi için yapılması gereken bazı tarama testleri olur. Ayrıca rutin muayenelerde ultrason ve diğer tetkiklerle bebeğin gelişimi takip edilir.

Hafta hafta gebelik resimli

Hamile olduğunu öğrenen kadınların hissettikleri tarif edilemez bir duygudur. Hamileliğin başlangıcından itibaren hem kendileri için hem de yeni doğacak bebekleri için 40 hafta sürecek bir yaşamları olacaktır. Bu süreyi en iyi şekilde geçirmek, bu özel deneyimi her zaman hatırlamak isterler. Hafta hafta gebelik resimli olarak doktor kontrolleriniz size hazırlanacaktır. Bunları takip ederek gebeliğinizde yaşayacaklarınızı bebeğinizin gelişimini takip edebilirsiniz.

Hafta hafta gebelik belirtileri

Gebelikte embriyonun rahme yerleştiği tarih gebeliğin başlangıcı için önemlidir. Ancak bu tarih çoğu zaman net olarak bilinemez. Ancak gebelik takibinde tahmini doğum tarihi belirlenebilir. Anne adaylarının hafta hafta gebelik belirtileri de takip edilerek sağlıklı bir süreç geçirmeleri sağlanır. Temel olarak üçer aylık dönemler halinde gebe kadında ve bebekte farklı değişimler olur. İlk trimester içinde hızlı bir gelişim olur. Bu dönemde ortaya çıkan belirtilerin en belirgin olanı anne adaylarını olumsuz etkileyen mide bulantısı ve kusma sorunudur. Bu her gebe kadında olmasa da çoğunluğunu etkiler. Bu haftalarda embriyonun rahme yerleşmesi nedeniyle kasık ağrısı, lekelenme tarzında kanamalarda olabilir.

İkinci trimestere gelindiğinde bulantı ve kusma biraz azalmaya başlar. Bebeğin hareketleri hissedilebilir hale gelir. Bu haftalarda anne adayı daha enerjik olur. Henüz gebelik nedeniyle hareketleri kısıtlanmaz. Bebek gelişmeye devam ettiği için kadının karnı büyümeye başlar. Yavaş yavaş hamilelik giysileri giymeye başlanır. Artık çevrenize gebe olduğunuzu söylemenize gerek kalamaz. Çünkü dış görünümünüz gebe olduğunuzu hemen ele verecektir.

Son trimesterdeki haftalarda ise bebeğin hareketleri dışarıdan bile fark edilebilir hale gelir. Anne adaylarının daha erken yorulduğu, hareketlerinin kısıtlanmaya başladığı süreçtir. Doğum heyecanı da bu haftalarda başlar. Hazırlıkların tamamlanması sırasında anne adaylarının destek alması gerekir. Bu haftalarda kramplarda etkili olabilir. Anne adayları beslenmesine çok dikkat etmelidir. Tuzlu besinleri tüketirse vücutta ödem olabilir. Bu doğum içinde bir risk olabilir.

Hafta hafta gebelik prima

Gebeliğiniz boyunca ne gibi değişiklikler yaşayacaksanız hafta hafta gebelik prima üzerinde takibinizi yapabilirsiniz. Gebelik takviminde her haftada olacak gelişmeleri hem bebeğiniz için hem de kendiniz için takip edebilirsiniz. Düzenli rutin kontrollerinizde de doktorunuza sizi bilgilendirecektir.

Hafta hafta gebelik takibi hesaplama

Gebeliğe adım atan bu heyecanı taşıyan anne adayları hafta hafta gebelik takibi hesaplama nasıl yapılır bunu merak edebilir. Gebelik takibinde öncelikle kadının tahmini doğum tarihi belirlenir. Bu genellikle Nagele yöntemiyle belirlenir. Anne adayı son adet tarihini biliyorsa, bu tarihin üzerine 7 gün eklenir. Bulunan tarihten de 3 ay geriye gidilerek gebe kadının tahmini olarak doğum yapacağı tarih bulunur. Bu hesaba göre gebelik haftaları da belirlenerek sağlıklı bir gebelik süreci için gereken kontroller yapılır.

Hafta hafta bebek gelişimi hesaplama

Gebelik döneminde hafta hafta bebek gelişimi hesaplama için en sağlıklı olanı kilo ölçümünün yapılmasıdır. Bunun nedeni bebeğin boy ölçümünün ilk aylardan sonra rahimde aldığı pozisyon nedeniyle yapılan ultrason tetkikinde tam olarak ölçülemez. Eğer bebeğin gelişimi sağlıklı olursa boy ve kilo ölçümünün normal olduğu kabul edilir.

Gebelikte bebeğin kilosu ve büyüme hızı farklı seviyede olabilir. Doğum kilosu bunlara göre ortaya çıkar. Hafta hafta gebelik takibinde bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık değerler üzerinden belirlenir. Yani bebeğin boy ve kilosu farklı olabilir. Bebeğin haftalık gelişiminde küçük olduğunun belirlenmesi gelişme geriliği olduğunu göstermez.  Bebeklerin genetik özellikleri de buna etki eder. Doğum kilosu 2500-4000 gram aralığında olanlar normal, üzerindeki bebeklerde iri olarak tanımlanır. Eğer gebelik takibinde rahimdeki bebek dik durabiliyorsa boy ölçümü yapılabilir. Bunun dışında kilo ölçümü yapılır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Asli dedi ki:

    Kese kaç haftada görunur