Hamilelikte Ateş Basması ve Terleme

28.01.2018
202
Hamilelikte Ateş Basması ve Terleme

HAMİLELİKTE ATEŞ BASMASI VE TERLEME OLMASI NORMAL Mİ, NEDENLERİ? NE ZAMAN VE NASIL GEÇER?

 
Kadınların hamilelik dönemlerinde ateşin yükselmesi ve ateş basması oldukça sıklıkla görülebilmektedir ve bu durum anne adayını oldukça rahatsız edebilir. 2010 yılında yapılan klinik araştırmalara göre 1.trimester (1 – 13 hafta) ve 2. trimester (14 – 26 hafta) dönemlerde yani hamileliğin erken dönemlerinde daha sık olmak üzere ateş basması periyodik aralıklarla görülmektedir. Hamilelikte görülen ateş basmaları, genellikle geceleri daha yoğun olarak yaşanmaktadır. Yine yapılan araştırmalarda ateş basmasının hamileliğin ilk evrelerinde görülmesinin temel nedeni ise hormon dalgalanmalarıdır.
 
Gebelikte Ateş Basması Normal Midir?
Hamilelikte ateş basması sıklıkla görülen bir durumdur. Özellikle ilk trimester döneminde meydana gelen ateş basması, anne adayının vücudunun hamileliğe vermiş olduğu bir tepkinin sonucudur. Bu dönemde vücut, meydana gelen değişimleri algılamakta zorlanır ve hamileliği vücutta meydana gelen bir farklılık olarak algılar, bu nedenle özellikle ilk dönemlerde ateş basması daha sık görülür. Fakat burada iyi haberi hemen vermek gerekir. Hamilelikte ateş basması geçici bir durumdur, ateş basmasının anneye ve bebeğe zararı olmaz. Kısaca hamilelikte ateş basması için herhangi bir tıbbi müdahale gerekmez. Unutmayın hamilelikte ateş basması geçici bir durumdur ve hamileliğin bir parçasıdır.
 

Ateş Basmasının Sebepleri

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, gebeliğin ilk ve ikinci trimester yoğun olarak görülen vücutta ateş yükselmesi ve sıcak basmasının sebebi net olarak bulunamamıştır. Fakat gebelikte ateşin yükselmesinin temel sebebinin vücudun hormon dengesinin değişmesi, östrojen seviyesinin artması, epinefrin ve norepinefrin hormonlarının salınımlarının artması ve kana yüksek miktarda bu hormonların karışması, bu duruma bağlı olarak kan dolaşımının hızlanması ve ateş basması sonucunu doğurmaktadır
Farklı bir teoride ise kadınların yumurtlama sırasında vücut sıcaklığının artması ve gebeliğin (kişilere farklılık göstermekle birlikte) 5. ayına kadar ateş basması durumları ortaya çıkmaktadır.
İlk ve ikinci trimester dönemlerinde sıklıkla görülen ateş basmasının ve terlemenin nedenleri ;
  • Hamilelik süresince metabolizmadaki olağandışı hareketlenme,
  • Fazla kilo veya hamilelik süresince aşırı kilo alma,
  • Düzensiz uyku ve düzensiz beslenme,
  • Hamileliğe bağlı olarak gelişen stres, anksiyete, öfke ve yoğun kaygı durumu,
  • Yüksek miktarda gelişen sıvı kaybı (dehidratasyon).
 

Hamilelikte Ateş Yükselmesi ve Ateş Basmasının Belirtileri

Gebelikte karşılaşılan ateş basmasın genel olarak baş ve boyun kısmında daha yoğun olarak görülür. Fakat vücut farklı bölgelerinde de görülebilir. Genel olarak 30 saniye ile 5 dakika arasında başlar ve biter. Hamilelikte görülen diğer belirtiler gibi hamilelikte görülen ateş basması da anne adaylarında farklı olarak seyreder. Bazen anne adayları yoğun olarak yaşarken, bazı anne adaylarında ise ateş basması hafif seyredebilir. Bu arada  ateş basması ile ateşlenmeyi ayırt etmek önemlidir. Bir tanesi anneye ve bebeğe zarar vermezken, diğeri ise enfeksiyona bağlı bir hastalığı işaret eder. Hamilelikte ateş basması ile birlikte görülen muhtemel belirtiler;
  • Çarpıntı
  • Aşırı terleme
  • Göğüs, boyun ve yüzde kızarma
  • Gün içerisinde kısa süreli ateş basmaları
  • Kalp atışlarının yükselmesi
 

Ateş Basması İle Mücadele

Hamilelikte ateş basması ile mücadele bazen kolay olmayabilir. Ateş basması ile ilgili komplikasyonları en aza indirebilmek için öncelikle sağlığınıza dikkat etmeniz önem arz etmekledir. Aşağıdaki konulara dikkat etmek, ateş basması ile mücadelede size yardımcı olabilir.
  • Sıcak mevsimlerde serin bir yerde uyumak, kışın ise oda sıcaklığını mümkün olduğunca düşük tutmak konforlu bir dinlenme sağlayacağı gibi, ateş basmasına karşı sizi rahatlatacaktır.
  • Güneşe çıkarken sizi güneşten koruyacak giysiler giymek, şapka giymek, güneşlenmekten kaçınmak.
  • Günlük aldığınız sıvı miktarını artırmak ve sıvı kaybını önlemek, ayrıca serinlemenize yardımcı olacak içecekler tüketmek, vücut ısınızı düşürür.
  • Düzenli beslenmek, ateş basması ile mücadelede önemlidir. Gebelik esnasında kafein tüketimine dikkat etmek, mümkünse hiç tüketmemek, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, doktorunuz tarafından tavsiye edilen beslenme tarifine uyun. Sigara içiyorsanız hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren sigarayı bırakın. Unutmayın sigara içmek ateş basmasını tetikler.
  • Ateş basması yaşadığınızı hissettiğiniz andan itibaren sakin bir şekilde nefesinizi kontrol altına alın. Nefesinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız yoğa ve meditasyon teknikleri kullanabilirsiniz.
  • Bol, rahat ve hareketlerinizi kısıtlamayan kıyafetler giymeye özen gösterin. Gerektiğinde rahatça çıkarabileceğiniz, giymesi kolay elbiseleri tercih edin. Mümkün olduğu kadar doğal ve pamuklu kumaşlardan üretilen elbiseleri tercih edin.
  • Hamilelikte en sık karşılaşılan sorunlardan biri de kilo almaktır. Kilo alırken bunu sağlıklı bir şekilde ve doktor kontrolünde yapmaya gayret edin. Sağlıklı kilo almak, düzenli egzersiz yapmak ateş basmasını üçte bir oranında azaltır.
  •  Ateş basmasını kontrol altına almakta zorlanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.