Hamilelikte Beslenme

15.12.2014
132
Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte Ne Yenmeli Ne Yenmemeli?

Hamilelik dönemi yalnızca kendiniz için besin tükettiğiniz bir dönem değildir. Bu dönemde bebeğinizin en iyi şekilde gelişebilmesi için doğru besinleri tüketmeli ve zararlı besinlerden uzak durmalısınız. Bebeğin sadece fiziki gelişimi değil, zeka gelişimide tüketilen besinlerle doğru orantılı bir durumdur.

Anne Adayları Ne Yemelidir?

* Kalsiyum açısından zengin besinler olan peynir, süt ve yoğurt doktorunuzun önerdiği oranlarda yeterli miktarda tüketilmelidir. Ancak bazı anne adaylarında süt ürünleri gaz oluşumuna neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışarak muadil gıdaları tüketmelisiniz.

* Sebze ve baklagil yemekleri hamilelikte kesinlikle tüketilmelidir. Her gün bir öğünde kesinlikle 1 porsiyon sebze yemeği ve 1 porsiyon baklagil yemeği tüketilmesi, bebeğin düzenli gelişimine katkı sağlayacaktır.

* Diğer yandan hamilelik süreci boyunca C vitamini tüketmek çok önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle domates, portakal, soğan, maydanoz gibi C vitamini açısından zengin olan besinleri fazlasıyla tüketmelisiniz.

* Ayrıca meyve ve sebze tüketiminde dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan bir tanesi mevsiminde ürünler tüketmekdir. Hormonlu gıdalar tüketmemek için buna çok önem vermelisiniz.

* Hamilelikte bebeğinizin fiziksel gelişimi ve zeka gelişimi için 1 avuç kuru yemiş tüketimi çok önemlidir. (Özellikle fıstık, ceviz ve fındık çok önemlidir.)

*Balıkta bulunan Omega 3 asitleri bebeğinizin beyin oluşumu ve gelişimi açısından son derece yararlı olduğundan hamilelikte sıklıkla tüketilmelidir.

* Hamilelik döneminiz boyunca kabızlık yaşıyorsanız,  bardak oda sıcaklığında suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ ilave ederek tüketmeliyiz. Ayrıca erik, kayısı gibi doğal marmelat ve reçellerin tüketilmesi sindirim sistemini hızlandırıcı etkiler yaratacaktır. Bunların dışında posalı olan kuru baklagiller, sebzeler ve meyve suları tüketilmelidir.

Hamilelik Sırasında Yememeniz Gerekenler

* Ayrıca yemeklerinizde kullanacağınız tuzun kesinlikle iyotlu tuz olmasına özen göstermelisiniz. İyot bebeğinizin gelişimi sırasında olumsuz semptomlara yol açar ve bebeklerde zeka geriliği görülmesine neden olur. Bu nedenle iyotlu tuz hamileler için çok zararlıdır.

* Çay ve kahve içerisinde yer alan kafein kansızlığa yol açmaktadır. Bu nedenle siyah çay tüketimi yerine meyve çaylarını tüketmek hamileler için daha uygundur. Ancak bazı bitki çayları hamileler için uygun olmayacağı için, doktorunuza danışmadan bitki çayı tüketmemelisiniz.

* Özellikle hamilelik gibi hassas bir dönemde kusma riskini arttıracağı için çok kokulu, kükürtlü, bağaratlı ve ağır yağlar kullanılarak yapılmış yemeklerden kesinlikle uzak durmalısınız.

* Sebze, makarna gibi besinler suyuyla pişer ve suyunu akıtırsanız, faydalı bileşenlerinide akıtmış olursunuz. Bu nedenle haşlanan bu besinlerin suyu süzülmeden tüketilmesi gerekmektedir.

* Hazır besinler hamileler için asla uygun değildir ve içlerinde katkı maddeleri yer almaktadır. Bu nedenle hazır çorba ve toz malzemelerden üretilmiş meyve suları hamilelerin tüketimine uygun değildir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.