Hamilelikte Beslenme Detayları

02.08.2018
144
Hamilelikte Beslenme Detayları

Hamile kadının günlük enerji ihtiyacı arttığı gibi bu süreçte daha fazla vitamin ve minerale ihtiyacı olmaktadır. Anne adayının sağlıklı beslenmesi bebeğinin gelişimiyle doğrudan alakalıdır. Özellikle hamileliğin son trimesterinde anne adayının kilosu, sağlıklı beslenmesi doğumda bebeğin ağırlığını belirleyen en önemli unsurdur. Yetersiz beslenen anne adaylarının gebeliği bile riske girebilir. Bu nedenle hamilelikte beslenme önemli bir konudur. Anne adayları bu konuda bilinçli olmalı, hem kendi sağlığını, hem de bebeğin sağlığını düşünmelidir.

Hamilelikte uzmanlara göre daha önceden alınması gereken ve hamilelikte de ihmal edilmemesi gereken en önemli vitamin folik asittir. Çünkü folik asit hamilelikte faydaları belirlenmiş olan tek vitamindir. Bundan en iyi şekilde yararlanmak isteyenler özelikle planlı hamileliklerde daha önceden folik asit almaya başlamalıdır. Hamileliğin ilk üç ayında da folik asit düzenli alınmalıdır. Folik asit bebeklerde nöral tüp defekti denilen anomalinin önlenmesinde etkili olduğundan hamilelikte beslenme önerileri içinde mutlaka yer alır.

Anne karnında gelişen bebeğin besin kaynağı sadece annesidir. Hamilelikte beslenme düzeninin sağlıklı olması hem anne adayının ihtiyaçlarını karşılamada, hem de bebeğin sağlıklı gelişmesi için önemli bir etkendir. Hamileliğe uygun bir kiloyla adım atan bir kadın hamilelik boyunca ortalama 9-12 kg arası kilo alır. Kadınların hamilelikte daha fazla enerjiye ihtiyaçları olsa da, bu kadının iki kişilik yemek yemesini gerektirmez. Normal olarak aldığı kalorinin yaklaşık 350 Kcal fazlasını alması sağlıklı beslenmesini sağlar. Hamileliğin sağlıklı ilerlemesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması için anne adayı dengeli beslenmelidir.

Hamilelikte kadının diyet yapması ya da herhangi bir diyet programını uygulaması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Hamile kalmayı planlayan bir kadının önce önerilen bir diyet programı ile normal kilosuna inmesi, daha sonra hamile kalması en sağlıklısıdır. Kadının fazla kiloyla hamile kalması hem kendi için hem de bebeği için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Fazla kiloyla hamile kalan kadınlar ise uzmanların önerdiği beslenme kurallarına uyarsa, hamileliğini sorun yaşamadan geçirebilir.

Hamilelikte beslenme hafta hafta

Hamileliğin her aşamasında anne adayı ve bebeğin ihtiyaçlarında farklılık olur. Hamilelikte beslenme hafta hafta önemini koruyan, bazı kurallara dikkat edilmesi gereken bir etkendir. İlk aylarda başlayan iştahsızlık, bulantı ve kusma, uyku düzeninin bozulması anne adaylarının beslenme düzenini bozabilir. Çoğul gebeliklerde bu sorun daha barizdir. Bu süreçte kokulara karşı hassas olan anne adaylarının az ve sık yemek yemesi daha uygundur. Besinlerini yağlı ve sulu yemeklerin yerine haşlama, ızgara, fırın yemekleri tercih edilmelidir. Meyveler, sebzeler ve salata çeşitleri ise hamileliği her aşamasında tüketilebilir.

Sabah bulantıları olan anne adayları ise daha yataktan çıkmadan kraker, meyve suyu, galeta gibi atıştırmalıkları abartmadan tüketebilir. 10-15 dakika yatakta zaman geçirerek ayağa kalkabilir. Bu sayede sabah bulantıları önemli oranda önlenebilir. Anne adaylarında aşırı kusma sorunu yaşanırsa, vücutta da sıvı ve mineral kaybı ortaya çıkacaktır. Bu durumda bunların takviye edilmesi için damardan serum verilmesi tercih edilebilir.

Anne adayları hamileliğin her aşamasında bol miktarda su içmelidir. Şeker oranı yüksek, unlu besinler yerine taze meyve ve sebze tüketmeye özen göstermelidir. Lifli besinlerinde hamilelikte beslenme listesinde olması gerekir. Hamileliğin ilerleyen aylarında anne adayları karbonhidrat, protein ve yağları dengeli bir şekilde tüketmeye gayret etmelidir. Kilo aldıracak hamur işlerinden, şekerli besinlerden uzak durmalıdır. Bunları sınırlandırarak tüketmeleri gerekir. Hafta içinde balık,  eti, tavuk gibi besinlere mutlaka yer vermelidir. Sebzeleri ve meyveleri en iyi şekilde yıkayarak tüketmeleri gerekir. Gaz yapan besinlerden uzak durmaları, baharatlı yiyecekleri de daha az tüketmeleri gerekir.

Hamilelikte beslenme içinde dondurma ve çikolata gibi besinlerde ölçülü olarak tüketilmelidir. Anne adaylarının ölçülü olarak çikolata tüketmesi gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi denilen durumun oluşma riskini azaltmaktadır. Çünkü çikolata içeriğinde teobromin denilen bir madde vardır. Özellikle bitter çikolatanın içinde bu madde daha fazla olur. Dondurma tüketiminde ise sağlıklı koşullarda üretilen dondurmaların tercih edilmesi gerekir. Dondurmada soğuk zincir bozulursa fayda yerine zararı olacaktır. Bu yüzden anne adayları güvenilir koşullarda üretilmiş dondurmaları tercih etmelidir. Anne adayları kafein içeren kola, nescafe, kahve gibi içecekleri de ölçülü şekilde tüketmelidir.

Hamilelikte beslenme önerileri

Hamilelikte beslenme önerileri anne adaylarına fazla yemek yemeyi değil, dengeli beslenmeyi içerir. Günlük enerji ihtiyaçlarının ana öğünlerinin arasına konulan ara öğünlerle karşılanmasının daha doğru olduğu tavsiye edilir. Enerji ihtiyacı bu şekilde dengeli olarak karşılanmalıdır. Anne adayları D vitamini almak içinde bolca güneşlenmelidir. Çünkü D vitaminini besinlerden karşılayamazlar. Düzenli beslenen anne adaylarının mineral, vitamin ve kalsiyumu dışarıdan almalarına gerek kalmaz. Demir eksikliği olanların ise demir hapları alması gerekir.

Hamilelikte anne adaylarının normalden 350 Kcal fazla enerji ihtiyaçları olduğu için bunu ara öğünlerden karşılamaları gerekir. Aldıkları kiloyu sürekli takip etmeleri, alkol ve sigaradan uzak durmaları da önerilir. Beslenme düzeni sürekli takip edilerek obezite riskine karşı önlem alınmalıdır. Uygulanan beslenme programında anne adayları 60 gr protein almaya özen göstermelidir.

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı

Hamilelikte beslenme bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne sağlığı açısından önemli bir unsurdur. Bu nedenle hamilelikte beslenme nasıl olmalı bunu her anne adayı iyi bilmelidir. Bu süreçte kahve ve çay tüketimi azaltılmalı, ayran, süt ve taze meyve sularına ağırlık verilmelidir. Yemeklerin yanında kansızlığı yol açan çay içilmemelidir.

Yemeklerde ve salatalarda zeytinyağı diğer yağlarla birlikte kullanılmalı, tuz oranı da azaltılmalıdır. Tuz için iyotlu olanı tercih edilmelidir. Anne adayları yiyeceklerini ev yapımı olanlardan tercih etmeli, hazır gıdalara bu süreçte yer vermemelidir. Haftalık beslenmede 2 gün balık, 2 gün kırmızı et, kalan süreçte de beyaz et tüketmeye çalışmalıdır. Sebze ve meyveler taze olarak ve iyi yıkanarak tüketilmelidir. Salam, sucuk, sosis gibi katkı maddesi içeren besinler tüketilmemeli ya da çok az tüketilmelidir.

Hamilelikte beslenme listesi

Hamilelik döneminde kadının günde 30-60 gr demir, 80 gr protein, 1,5 gr kalsiyum ile birlikte B1, B2, C, A vitaminleri alması gerekir. Bu nedenle hamilelikte beslenme listesi içinde bunlar yer almalıdır. Sağlıklı beslenmek için anne adayları gerekirse bir diyetisyenden destek almalıdır.

Kalsiyum bebeğin dil, kemik gelişiminde önemli bir mineraldir. Bu nedenle hamileliğin 8 haftasından başlayarak peynir, süt, yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt gibi kalsiyum içeren besinler tüketilmelidir. Protein ihtiyacı ise balık, kuru baklagil, süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et gibi besinlerden karşılanmalıdır. Balığın bebeğin zeka gelişiminde önemli bir yeri vardır. Bu yüzden anne adayları her hafta balık tüketmeye çalışmalıdır.

Hamileliğin 4 ayından itibaren kan yapan demir içeren besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Bu annenin kansızlık sorunu yaşamasına engel olacaktır. Hamileliğin ilk aylarında görülen bulantı ve kusma annenin beslenmesini etkileyebilir. Eğer bu nedenle demir eksikliği gözlenirse demi hapları alınabilir. Hamilelikte beslenme içinde folik asit ve C vitamini mutlaka yer almalıdır. Bunları içeren besinler taze olarak tüketilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.