Hamilelikte Demir Eksikliği

27.03.2015
139
Hamilelikte Demir Eksikliği

Hamilelikte Demir Eksikliği, Anne ve Bebek Üzerindeki Etkileri

Demir eksikliği insan vücudunda kansızlığın en önemli nedenlerinden bir tanesi olarak gösterilmektedir. Genellikle hamilelikde görülen demir eksikliği anne ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Genellikle demir eksikliği 2 farklı nedene bağlı olarak görülmektedir. Bunlardan ilki kan kaybı yaşanması ve kan ile birlikte vücuttan demir atılmasıdır. Diğeri ise vücutta demir alımının az görülmesidir.

Özellikle vücutta gerçekleşen kanamaların tamamı vücuttan demir eksilmesine neden olmaktadır. Kan içerisinde yer alan kırmızı kan hücreleri içerisinde yer alan hemoglobinlerin içerisinde demir bileşenleri yer alır ve kan kaybıyla bu bileşenler vücuttan atılarak demir eksikliği görülür. Fakat adet kanamaları gibi kadınların düzenli olarak yaşadığı durumlar sonucunda kaybedilen kan miktarı demir eksikliğine neden olmayacak kadar azdır. Genellikle bağırsak ve mide kanamalarında demir eksikliği meydana gelmektedir.

Hamilelikte Besinlerden Demirin Eksik Alınması

Hamilelikte vücudun demire karşı ihtiyacı normalden çok daha fazla artmaktadır. Buna bağlı olarak hamilelerin normal insanlara oranla çok daha dengeli ve sağlıklı beslenmeleri gerekmektedir. Genellikle ne kadar iyi beslenirseniz beslenin doktorunuz hamilelik sürecinde demir ilaçlarını kullanmanızı önerecektir.

Hamilelikte Demir Eksikliğinin Nedenleri

* Hamilelik boyunca yetersiz, dengesiz ve kalitesiz beslenilmesi demir eksikliğine neden olacaktır.

* Kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerin demir eksikliğine neden olduğunu unutmayın. Kahve ve çayın aşırı derecede tüketilmesi yemeklerle birlikte alınan demir miktarının emilmesine neden olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı yemeklerden sonra aşırı çay ve kahve tüketilmesi yemeklerle alınması gereken demir oranını eksiltmektedir.

* Bunun dışında özellikle hamilelik dönemlerinde normalden çok daha fazla alınan süt ve süt ürünleri demir emilimini çok fazla arttırmaktadır.

* Bağırsak parazitlerinin bulunması ve bağırsak ile midede oluşan kanamalara bağlı olarak meydana gelen kan kayıpları demir eksikliğine neden olmaktadır.

* Normalden fazla et tüketilmesi vücutta bulunan demir miktarının emilimi çok daha hızlı hale getirir ve demir eksikliğine neden olur.

Hangi Besinleri Tüketerek Demir Eksikliğini Giderebiliriz?

Özellikle C vitamini açısından zengin olan besinlerin içerisinde bol miktarda demir bulunmaktadır. Demir eksikliğini gidermek için mevsim yeşilliklerinden oluşan bol salata ve portakal suyu gibi besinlerin fazlasıyla tüketilmesi önerilmektedir.

Hamilelikte Demir Eksikliği Tedavisi

Hamilelik dönemi hormonel açıdan çok farklı bir dönem olduğu için, hamilelik dönemi boyunca görülen demir eksiklikleri tüketilen besinler ile tam anlamıyla giderilemez ve bu nedenle ne kadar iyi beslenirseniz beslenin kesinlikle meydana gelecek demir eksikliğini ilaçlarla tamamlamanız gerekmektedir. Ancak demir ilaçları kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmalı ve onun önereceği demir ilaçlarını kullanmalısınız.

Hamilelikte Demir Eksikliğinin Anne Üzerinde Olumsuz Etkileri

Hamilelikte görülen demir eksikliği genellikle anne adayında halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali, çarpıntı, iştahsızlık, kabızlık ve baş ağrıları şeklinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bunun dışında çok ileri derecede görülen durumlarda şiddetli saç dökülmeleri meydana gelebilmektedir.

Demir eksikliğinin neden olduğu durumlardan bazıları ise, ağız ve çevresinde görülen çatlaklıklar, tırnak yapılarının bozulması ve tırnaklarda incelmeler, aşırı kaşıntılar, kulak çınlamaları, kaşıntılar, nefes darlıkları, göğüs ağrıları ve yutma güçlükleri görülmektedir.

Buna ek olarak hamilelikte demir eksikliği bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Buna bağlı olarak yeterli oranda demir almayan anne adaylarının bebekleri diğer bebeklere göre daha kısa ve çelimsiz olarak dünyaya gelmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.