Hamilelikte Diş Sağlığı

25.07.2018
185
Hamilelikte Diş Sağlığı

Hamilelikte anne adaylarının ağız diş bakımına ve beslenmesine dikkat ettiği sürece diş sorunlarıyla karşılaşmaları normal dönemlerdeki gibidir. Hamilelikte diş sağlığı gebelik döneminde zaten değişen hormon yapısından dolayı fazla yaşanan diş hassasiyetlerinin artmasını önlemek amacı ile oldukça önemlidir. Bu özel süreçte tükürük ve kanda asit oranı artmaktadır. Dolayısıyla diş çürükleri de artabilir. Anne adayları içeriğinde kalsiyum ve fosfor olan, A, D,C vitaminlerini barındıran besinleri tüketmeye çalışmalıdır. Ayrıca her anne adayı bebeğin diş gelişimini de dikkate almalıdır. En doğrusu planlı gebeliklerde kadının diş doktorunu ziyaret ederek, diş ve diş eti sorunlarının değerlendirilmesini sağlamalı ve hamilelikte sorun yaşamamalıdır.

Hamilelikte hormon dengesindeki ani değişimler nedeniyle diş eti iltihaplanmasına çok sık rastlanır. Eğer ağız ve diş bakımına dikkat edilmez diş etinde biriken besin kalıntıları temizlenmezse, gingivitis adı verilen basit diş eti iltihabı gelişebilir. Diş etleri kızarık, şiş ve kanamalı hale gelerek sorun çıkarabilir. Bu nedenle düzenli olarak dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. Hamilelikten kaynaklı bu sorunların çoğu doğum sonrasında kendiliğinden düzelir. Anne adaylarının ilk aylarda yaşadığı bulantı ve kusma sorunları da ağızdaki asit düzeyini arttırır. Bu da dişlerin aşınmasına, çürümesine ve hassasiyetlerinin artmasına neden olabilir. Düzenli ve doğru bir ağız bakımının yapılması hamilelikte diş sağlığı konusunda sorun yaşanmasına engel olacaktır.

Hamilelikte diş dolgusu yapılır mı?

Hamilelikte diş çürükleri ve diş tedavileri her gebe kadın için endişe kaynağıdır. Özellikle hamilelikte diş dolgusu yapılır mı, kanal tedavisi olur mu gibi tedaviler kadını huzursuz eder. Bu tedavilerde lokal anestezik maddelerin, antibiyotiklerin kullanılması endişenin ana kaynağıdır. Bu konuda diş doktorunuza gebe olduğunuza dair bilgi vermeniz halinde, doktorunuz jinekoloğunuz ile görüşerek sizin için en uygun antibiyotiği ve lokal anestezik maddeyi kullanarak tedaviyi hamileliğin en uygun döneminde yapacaktır. Hamilelikte diş dolgusu uygun koşullarda yapılırsa, herhangi bir sakınca olmaz.

 Hamilelikte diş temizletilir mi?

Hamilelik döneminde zorunlu olmadıkça diş temizletme, diş beyazlatma gibi uygulamaların doğumdan sonraya ertelenmesinde yarar vardır. Bu süreçte anne adaylarının kendilerini olduğu kadar gelişmekte olan bebeklerini de düşünmelerini gerekir. Anne adaylarının fazla miktarda diş taşı sorunu varsa, diş temizletme sırasında anne adayının yorulmasına izin vermeden, stres yaşamasına engel olacak şekilde kısa seanslarla diş temizletilebilir. Ancak bu işlem için hamilelik dönemine de dikkat etmek gerekir. Çünkü ilk trimester içinde diş tedavileri yapılması önerilmiyor. Diş temizleme sırasında uzaklaştırılan diş taşları anne adayında diş eti hastalığını, diş eti kanamasını tetikleyebilir. Hamilelikte diş temizletilir mi, bunu merak eden anne adayları bu konuda yine de doktoruna danışarak karar vermelidir.

Hamilelikte diş çürümesi nedenleri

Halk arasında hamilelikte diş çürümesi nedenleri arasında gösterilen dişlerde kalsiyum çekilmesi doğru bir inanış değildir. Hamilelikte vücuttaki hormon dengesinin bozulması diş çürümesine uygun zemin hazırlar. Anne adayları önlemlerini alırsa hamilelikte diş sağlığı konusunda sorun yaşamaz. Bu süreçte diş çürümesini tetikleyecek nedenler arasında aşağıdaki etkenler sayılabilir.

Anne adaylarının hamilelik döneminde tatlıya düşkün olması, abur cubur dediğimiz atıştırmalıkları tüketmesi diş çürümesini hızlandırabilir. Özellikle bunları yedikten sonra dişlerin fırçalanmaması, en azından ağzın çalkalanmaması ağızda bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu yüzden gebe kadınlar ara öğünlerden kaçınmalı ya da yedikten sonra dişlerini fırçalamalı ya da ağzını suyla çalkalamalıdır.

Hamileliğin ilk trimesterinde pek çok kadını etkileyen bulantı ve kusma sorununda anne adayının her zamankinden fazla ağız bakımına önem vermesi gerekir. Kustukları zaman ağzını suyla çalkalamaları, yarım saat sonra dişlerini fırçalamaları tavsiye edilir. Bu hamilelikte diş çürümelerini azaltacak bir önlemdir. Hamileliğin başlangıcından itibaren kadının vücudunda progesteron ve östrojen hormonu da yükselmeye başlar. Bu etken gebe kadınların diş eti kanamasına daha yatkın olmasına neden olur. Diş eti kanaması olana kadınlarda diş fırçalamaktan kaçınabilir. Diş eti kanaması olsa bile diş fırçalama ihmal edilmemelidir. Aksi halde hamilelikte diş çürüğü ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Hamilelikte diş macunu zararlı mı?

Hamilelikte diş sağlığı için en önemli unsur ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmasıdır. Hamilelikte diş macunu zararlı mı diye merak eden anne adayları bu süreçte diş ve diş eti sağlığının önemini de düşünmesi gerekir. Diş macunu seçiminde doğal içerikli olanlar, hassas olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca diş macununun mentollü olanları tercih edilirse hamilelikte bulantı için faydalı da olabilir. Dişler fırçalandıktan sonra ağızda kalan diş macunu kalıntıları da iyice temizlenmelidir.

Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte diş sağlığı her anne adayı için önemlidir. Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zarar verir mi, bunu merak eden pek çok anne adayı bulunmaktadır. Uzmanlar bebeğin gelişimi için hamileliğin ilk trimesterinde yani ilk üç ayında diş tedavisi yaptırılmasını uygun görmezler. Diş tedavisi çok gerekli olursa hamileliğin ikinci trimesterinde yapılması daha uygundur. Hamileliğin son üç ayında da diş tedavisinin yapılması uygun görülmez. Acil bir durum olmadıkça hamilelikte diş tedavisi yapılmamalıdır. Diş tedavisi için doğumdan sonrasını beklemek daha sağlıklıdır. Diş ve diş etinde oluşan çürük ve enfeksiyon gibi durumlarda bebeğin durumu mutlaka değerlendirilmelidir. Doktor uygun görürse diş tedavisi yapılabilir.

Hamilelikte diş çekimi

Hamilelik döneminde anne adayları kontrol amacıyla düzenli şekilde diş doktoruna gitmelidir.  Planlı bir hamilelik söz konusuysa kadınların önceden diş doktoru kontrolünden geçmesi önerilir. Bu şekilde var olan diş ve diş eti sorunları tedavi edilebilir. Eğer iltihap ve şiddetli ağrının eşlik ettiği diş sorunları varsa hamilelikte mutlaka tedavi edilmelidir. Özel bir durum yoksa hamilelikte diş çekimi ve diş tedavisi yapılabilir. Fakat tedavi süreçleri kısa tutulmalıdır. Tedavi ve diş çekimi sırasında ilaç ve anestezi verilecekse mutlaka kadın doğum doktoru ile iletişime geçilmelidir. Eğer işlemler doğumdan sonra ertelenebilecek düzeydeyse, doğumdan sonraya bırakılmalıdır.

Hamilelikte ilk 3 ay en hassas dönemdir. Ağrılı ve müdahale yapılmadığında kadının ve bebeğin zarar görebileceği diş sorunlarında mutlaka doktora gidilmelidir. İkinci 3 ayda sadece hamileliğin sonuna ertelenemeyecek diş çekimleri, kanal tedavisi, diş dolguları yapılabilir. Hamilelikte diş çekimi için en uygun dönem budur. Hamileliğin son 3 ayında ise hem bebek iyice büyümüş olur, hem de doğum iyice yaklaşmış olur. Bu dönem ilk 3 ayda olduğu gibi sadece acil diş tedavileri yapılabilir. Gerekirse diş çekimi öncesinde anne adaylarına kurşun önlük giydirildikten sonra röntgen çekilebilir.

Hamilelikte diş ağrısı

Hamilelikte diş çürüklerinden kaynaklanan diş ağrısı için bilinçsizce ağrı kesici ilaç kullanılmamalıdır. Hamilelikte diş ağrısı çeken anne adayları doktorun önerdiği ilaçları kullanabilir. Ancak hamileliğin ilk 3 ayı içinde ilaç kullanımı da sakıncalı olabilir. Bu nedenle hamile kadınların diş çürümesine karşı hamilelikte diş bakımı dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Hamilelikte diş kaplaması yapılır mı?

Hamilelikte belli dönemlerde diş tedavilerinin yapılmasında bir sakınca olmaz. Ancak diş tedavilerinde anne adaylarını strese sokmamak gerekir. Bu yüzde tedavi seansları kısa tutulmalıdır. Hamilelikte diş kaplaması yapılır mı, bu konuda bir aciliyet bulunmuyorsa tedavinin doğumdan sonraki bir zamana ertelenmesi önerilir. Eğer diş kaplaması yapılması gerekiyorsa hamileliğin 3-6 aylık ikinci döneminde yapılması uygundur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.