Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?

08.10.2015
129
Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?

Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?

Gebelik süreci, hanımların vücudunu deforme ettiği için, gebelik boyunca yediklerine ve içtiklerine dikkat ederler. Özellikle şeker rahatsızlığı olan hanımların, gebelik sürecinde şeker içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınması gerekir. Doktorlar, hamilelikte diyet yapılmasını tavsiye etmezler. Doğru olanı hamile kalmadan önce ideal kiloya kavuşmaktır. Ama, herhangi bir rahatsızlığı olan hanımların, hamile kalmadan önce uyguladıkları diyet programını devam ettirmelerini isterler. Sıkı diyet programları bebeğin gelişim sürecini etkiler. Anne adayları her besinden azar azar tatmalıdırlar. Hamilelik boyunca egzersiz ve yürüyüş yapmalıdırlar.

Gebelikte Alınması Gereken Kilo Ne Olmalıdır?

Gebelikte her anne adayının 9-12 kilo alması gayet normaldir. Ama bu oranın 15 kiloya kadar çıkabilmesinin de normal olduğunu söylerler. Bu miktarlar dışında kilo almanın bebeğin gelişimine bir faydası yoktur. Bebeğin gelişimi için ihtiyacı olan kilo, son aylarda sağlanır. Yani, annenin yediklerinden sadece son aylara yakın olanı bebeğin gelişim sürecinde etki eder.  9 kilonun altında kilo almak hem annenin sağlığı için hem de bebeğin sağlığı için iyi değildir. 15 kilonun üstünde kilo alan kadınların doğum olayı zor olmaktadır. Alınan fazla kilolar anne adayını doğum sırasında zorladığı gibi doğumdan sonra da moral bozukluğuna sebebiyet verir. Bu yüzden anne adayları, hamilelik sırasında önüne her geleni yememelidir ama diyette yapmamalıdırlar. Hamilelik sırasında tüketilen fazla şeker ve unlu yiyecekler, bebeğin obez doğmasına sebebiyet verebilir. Anne adayları, hamilelikleri sırasınca şekerden ve undan uzak durmalıdırlar.

Doğum sonrası alınan kilonun 4-5 kilosu hemen gider. Bu giden kilonun için bebeğin ağırlığı ve 9 ay boyunca biriken kanın ağırlığı da vardır. Hamilelikte en önemli unsur besin içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmesidir. Örneğin protein grubundan yumurta, süt, yoğurt, peynir, kırmızı et, beyaz et gebeler tarafından düzenli tüketilmelidir. Her hafta beyaz et yenmelidir. Sebze grubundan ise havuç, domates, kabak, yeşillik, kereviz, pırasa, taze fasulye, barbunya gibi besinler kaliteli yiyeceklerdir Karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Hamur işleri, ekmek, kızartmalar, şekerli gıdalar tüketilmemelidir. Bu besin grupları çok tüketilirse, diyabet ve obeze sebebiyet verebilir. Hazır yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Hamilelik esnasında anne adayları bol bol sebze ve meyve tüketmelidir. Tüketilecek sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır. Her hafta beyaz et, kırmızı et ve sebze yemekleri yemelidirler. Herhangi sağlık sorunu olmayan ve hamileliği risk taşımayan anne adayları, egzersiz ve yürüyüşlerini ihmal etmemelilerdir. Hamileliğin ilk 4 ayı risk grubunda olduğu için anne adayları bu dönemde sadece yürüyüşlerine devam etmelilerdir.

Hamilelik süresince ister istemez kilo alımı olacaktır. Alınan kilolardan bir an önce kurtulmak düşüncesi ile diyete başlanmamalıdır. Zayıflamak için diyet yapılmamalıdır. Çünkü bebek gelişemez. Bunun yerine sağlıklı beslenmek hem sizin hem de bebeğin gelişim açısından yararlı olacaktır. Sağlıklı yaşam için ekmek, hamur işi ve şekerden kaçınırsanız, siz kilo almamış olursunuz. Bebeğiniz de gerekli olan besinleri alacaktır. Hamilelik boyunca her gün bitki çayı tüketin. Hem daha enerji dolu olursunuz hem de daha sakin olursunuz. Sizin sakinliğiniz bebeğinize geçer. Hamilelik süresince her gün meyve tüketin. Süt için. Tükettiğiniz meyvelerin mevsiminde olmasına özen gösterin. Hormonlu yiyeceklerde uzak durmak sizin kilo almanıza engel olur. Aynı zamanda bebeğinize zararlı besin vermemiş olursunuz. Sağlıklı hamilelik geçirmek için yedikleriniz, içtiklerinize ve egzersizlerinize özen gösterin. Hamilelik sonlandığında aldığınız kilonun bir kısmı doğum sırasında gider ama sonrasında fazla kilo kalmaması için dikkatli olmalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.