Hamilelikte Düşük Neden Olur?

25.11.2015
177
Hamilelikte Düşük Neden Olur?

Hamilelikte Düşüğe Sebep Olan Etkenler

Hamilelik dönemindeki kadının düzenli olarak uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Yapılan muayeneler sonucu genetik ya da çevresel faktörler sonucunda anne adayının taşıdığı düşük riski de değerlendirilmektedir. Eğer anne adayı yüksek seviyede düşük riski taşıyorsa azami ölçüde dikkat etmesi gerekmektedir. Beslenme ve uyku düzeni, hareket etme, uyku pozisyonu gibi birçok eylem gözden geçirilmeli ve en doğru şekilde uygulanmalıdır. Bu konudaki detaylı bilgiyi uzman doktor anneye verecektir.

Düşüğe neden olan bitkiler, yiyecekler, hareketler ve ilaçlar da mevcuttur. Kafein içeren besin maddelerinin düşüğe neden olduğu bilinmektedir. Ancak az miktarda alınan kafein düşüğe neden olmaz. Eğer hamile kadın günde çok fazla miktarda kafein ihtiva eden içecekler tüketiyorsa (kola, kahve, çikolata gibi) bu durumda düşük riski artmaktadır. Günde 2 fincan fazla kahve tüketilmemelidir. Kola gibi asitli içecekler de hamilelik döneminde uzak durulması gereken içeceklerdir. Çikolata ise abartılmadan az miktarda tüketilmelidir.

Bazı çay ve bitkiler de düşük riskini arttıran besin maddeleri arasında yer almaktadır. Bu sebeple hamilelik döneminde her bitki çayı tüketilmemelidir. Bitkisel kürlerden de kaçınmak gerekmektedir. Anne adayı bir bitkiyi ya da bitkisel çayı tüketmeden önce mutlaka uzman doktorun görüşünü almalıdır.

Hamilelik döneminde kullanılan bazı ilaçların da düşük riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu yüzden doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. En küçük ilaç tedavileri bile mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

Gebeliği normal seyreden her anne adayına açık hava yürüyüşleri ve hafif egzersizler önerilmektedir. Ancak anne adayında rahim ağzı yetmezliği ya da kanama gibi durumlar mevcutsa anne adayının hiçbir egzersizi yapmaması gerekmektedir. Aksi takdirde uygulanan hareketler karın içerisindeki basıncı arttıracak ve düşük riski yükselecektir. Bu tip durumlarda sürekli istirahat halinde olmaya özen gösterilmeli ve doktorun tavsiyeleri dışına çıkılmamalıdır.

Hamilelik dönemindeki kadının maruz kaldığı travmalar da düşük riskini arttırmaktadır. Bu travmalar trafik kazası, düşme, çarpma, fiziksel şiddet görme gibi travmalardır. Bunların dışında radyasyona maruz kalan anne adayının da düşük riski artmaktadır. Radyasyonun anne karnındaki bebeğe çok ciddi oranda zarar verdiği bilinmektedir. Bu da düşüğe neden olmaktadır. Özellikle kimya sanayiinde çalışan anne adaylarının gün içerisinde soluduğu kimyasal maddeler de bebek için oldukça zararlıdır ve bebeğin düşme riskini arttırır.

Düşük Yapmayı Önleyen Faktörler ve Tedavi Yöntemleri

Gebelik döneminde anne adayının taşıdığı düşük riskini azaltmak için yapılması gereken ilk şey düşük riskini arttıran faktörü ortadan kaldırmaktır. Beslenme düzenindeki bozukluklar düşük riskini artırıyorsa mutlaka doktor tavsiyesiyle hazırlanan bir beslenme düzeni uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra anne adayının tüketmekte olduğu alkol, sigara, kafein gibi maddeler de düşük riskini artırdığından dolayı biran önce bırakılmalıdır. Stresin de düşük riskini artırdığı bilindiği için stresten uzak durmaya özen gösterilmelidir. Bunun için bir hobi edinmek ya da kitap okumak faydalı olacaktır. Tüm bunların dışında eğer anne adayının bir hastalığı varsa ve bu hastalık düşük tehlikesi oluşturuyorsa mutlaka doktorun tavsiye edeceği tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Kronik bir hastalığı bulunan kadınların hamile kalmadan önce tahlil yaptırarak uzman doktordan yardım almaları daha doğru olacaktır. Hamilelik öncesi uygulanacak olan ilaç tedavisi, ameliyatlar ya da beslenme düzeniyle bu hastalıkların ortadan kalkması mümkün olabilmektedir. Böylece yaşanacak gebeliğin düşük riski de ortadan kalkacaktır. Düşük riskinin yüksek olduğu durumlarda anne adayının dinlenmesi ve hafif müzikler dinleyerek pozitif düşünmeye odaklanması büyük derecede önem taşımaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.