Hamilelikte Elektronik Cihaz Kullanımı ve Hamileliğe Etkisi

14.04.2015
214
Hamilelikte Elektronik Cihaz Kullanımı ve Hamileliğe Etkisi

Elektronik Aletlerin Kullanılmasının Hamileliğe Etkisi

Elektronik aletler artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve elektronik aletler olmadan bir yaşam düşünemez durumdayız. Pek çok uzman tarafından insan sağlığına zararlı etkileri bulunduğu söylenen elektronik aletler bu kadar hayatımızın içine girmişken hamilelik gibi riskli dönemlerde kullanımları nasıl olmalı? Tüm bu merak edilenlerin cevaplarını araştırdık ve hamilelikte elektronik cihaz kullanımı ile ilgili detaylı bir araştırma gerçekleştirdik.

Elektronik cihazların temel çalışma prensibi radyo dalgalarını ortama yaymaları ve ortamdan radyo dalgası almalarıdır. Elektronik cihazlardan yayılan bu radyo dalgalarını iki ana gruba ayrılır, bunlar iyonize ve iyonize olmayan radyo dalgalarıdır. İyonize olanlar kısa dalga yayanlardır ve radyoaktif maddeleri ortama yayarak kanser gibi ciddi hastalıkların oluşmasına sebep olabilirler. Kısa dalga yayan iyonize cihazlar yüksek dozlarda bebeklerde düşük ve erken doğum riskini çok yüksek seviyelerde arttırmaktadır. Bunun dışında iyonize olmayan yani uzun dalga yayan elektronik cihazlar ise, evimizde kullandığımız fırınlar, müzik setleri, cep telefonları gibi aletlerdir ve bunlar diğer gruba göre daha az radyoaktif dalga yaymaktadır, ancak uzun vadede zararlı etkilerin meydana gelebileceğini ve anormal doğum riskini yükselttikleri bilinmektedir.

Düşük Radyo Dalgası Yayan Cep Telefonları Tercih Edilmelidir

Hamilelik boyunca elektronik cihaz kullanırken ve cep telefonu satın alacağınız zaman SAR değerinin düşük olmasına özen göstermelisiniz. Elektronik cihazlarda belirtilen SAR değeri aletin vücudumuza ne kadar radyasyon verebileceğini ifade etmektedir. SAR yani specific absorbtion rate oranı düşük olan cep telefonları konuşma sırasında bile minimum radyoakfit dalgalanma yaratır ve hamilelik boyunca bir risk oluşturmaz.

Ancak yinede cep telefonları özellikle görüşme sırasında çok daha fazla radyoaktif dalga yaymakta ve bu durum bebeğin gelişimini ve annenin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle özellikle hamileyken telefon görüşmelerini minimum düzeyde gerçekleştirmekte fayda var. Ayrıca sadece hamilelerin değil tüm insanların yatarken cep telefonlarından mümkün olduğu kadar uzak kalmalarında fayda var.

Bunun yanı sıra hamileyken baz istasyonuna yakın bölgelerde bulunmanın bir risk oluşturmadığı araştırmaların sonucu olarak açıklandı. Buna göre hamileliğinizde veya normal durumlarda cep telefonlarınızın bluetooth enerjileri ve baz istasyonları risk oluşturmuyor.

Hamileyken Bilgisayar ve Mikrodalga Fırınların Etkisi

Normal bilgisayarlar veya kablosuz bilgisayarların ortama yaymış olduğu enerji çok düşük olduğu için bebeğe veya anneye hiç bir zarar vermediği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra en çok merak edilen konulardan bir tanesi mikro dalga fırınların bebeğe ve anneye verebileceği zararlar olarak merak edilmektedir. Mikro dalga fırınlar çok iyi izole edilmiş elektronik cihazlardır ve bebeğe yada anneye hiç bir zararları ve yan etkileri bulunmaz. Yaydıkları enerji minimum düzeydedir.

Ancak tüm bu zararsız etkilerine karşın yinede cep telefonları ile çok uzun süreler görüşme gerçekleştirmek ve diğer elektronik cihazlara uzun süre maruz kalmak insan sağlığı açısından ufak bile olsa bir zarara neden olabilmektedir. Özellikle hamilelik gibi riskli dönemlerde cep telefonu görüşmelerinizi minimum seviyede tutmak ve diğer elektronik aletlerle çok fazla ilgilenmemekte fayda var. Nasıl olsa bebeğiniz dünyaya geldiğinde onunla çok eğlenceli zamanlar geçireceksiniz. Bu nedenle hamilelik boyunca doğal yaşayın ve bol bol dinlenmeye özen göstererek beslenmenizi eksiksiz şekilde gerçekleştirin.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.