Hamilelikte Faranjit ve Tedavisi

24.02.2018
274
Hamilelikte Faranjit ve Tedavisi

Faranjit Nedir?

Faranjit ya da farenjit bir  üst solunum yolu hastalığıdır.  Farenks, farinks ya da türkçe karşılığı olarak yutak (geniz) adı verilen bademciklerin alt kısmında bulunan bölümdür.  Yaklaşık 12 cm uzunluğunda tüpe benzeyen bir yapıya sahiptir. Büyük ölçüde kastan oluşur ve içinde mukoza barındırır. Farenks üstten burun boşluğuna alttan yemek borusuna bağlanır. Faranjit ise bu bölgenin iltihaplanması kızarması, tahriş olması olarak adlandırılır. Halk arasında birçok boğaz rahatsızlığına farenjit denmektedir. Yani “bademciklerim şişmiş”, “farenjit olmuşum”, “larenjitim azdı”  “boğazım şişmiş” … gibi cümleler aynı hastalıklar için ya da birbirlerinin yerine kullanılabilir. Boğaz hastalıklarının birbiri ile karışmasının sebebi benzer belirtilere sahip olmalarıdır.
 

Faranjit Virüs Kaynaklı Mıdır?

Faranjitin temel nedeni virüslerdir. parainfluenza, herpes,  rhinovirüs, adenovirüs vb virüsler faranjitte neden olur.  Bakterilerin nende olduğu faranjit oranı yaklaşık yüzde10 civarındadır. Yani her 10 faranjit hastasından 9’u virüs kaynaklı faranjit olur.
 

Faranjitin Nedenleri

Faranjit nezle grip gibi rahatsızlıklarla birlikte gelişir. Bu hastalıklara nende olan virüsler farenkste hassasiyete nede olur.  Bunun dışında yukarıda saydığımız virüsler önemli nedenler arasındadır. Ancak bunlar  akut faranjit olarak adlandırılır. Yani geçici faranjit… Kronik faranjit kalıcı olan sürekli tekrarlayan faranjittir. Bu tür faranjitlerin nedenleri ise sık sık solunum yolu enfeksiyonu geçirmek, sigara ve alkol kullanımı, burun tıknaıklığı, solunum yolu veya burun anomalileri, çok soğuk ya da çok sıcak besinler tüketilmesi, sürekli kirli havaya maruz kalmak olarak sıralanabilir.
 

Faranjit Risk Grupları

Faranjit aşağıdaki gruplarda sık görülmektedir.

  • Çok konuşulan mesleklerde (öğretmenlik sunuculuk vb)
  • Alkol ve sigara kullananlarda
  • Burun eğriliği vb sıkıntıları olanlarda
  • Kirli ortamlarda çalışanlarda (fabrika vb)
  • Kimyasal atık bulunan fabrikalarda çalışanlarda

Faranjitin Belirtileri Nelerdir?

  • Boğaz ağrısı
  • Boğaz kaşıntısı  gıcık hissi
  • Boğazda yanma
  • Su içme isteği
  • Gece uyanma
  • Öksürük yoktur
  • Ateş ve baş ağrısı olabilir
  • Yorgunluk ve kas ağrısı görülebilir.

Hamilelikte Faranjit Tedavisi

Hamilelikte faranjit sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak gebeler ilaç kullanamadığı için faranjit semptomlarını yaşamak zorunda kalırlar. Zaten faranjit ilaçları belirtileri baskılamak üzerine kuruludur. Gebeler faranjit olduğunda ilaç kullanırsa bu bebek için zararlı olabilir.
Üstelik doktor tavsiyesi olmadan rastgele faranjit ilacı kullanılmamalıdır.
 

Faranjitten korunmak için gebelerin yapması gerekenler nelerdir?

 Zaten gebelerin alkol ve sigardan kesinlikle durmaları gerekir. Bunun dışında çok konuşup boğazı yormak faranjit oluşumuna zemin hazırlar. Ekşi ya da acı yiyecekler tüketmekten kaçınmalı, aşırı  sıcak ve soğuk besinler tüketilmemelidir.  Reflü varsa mutlaka reflü yastığı kullanılmalı baş en az 15 cm yüksekte olmalı, ağza safra gelmesi önlenmelidir.
 
Evde bulunan faranjit ilaçları ya da boğaz spreyleri doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Virüslerden korunmak için kalabalık ortamlardan okul, kreş vb kapalı bölgelerden uzak durulmalıdır. Temiz hava almak düzenli spor yapmak sağlıklı beslenmek sadece faranjit için değil tüm hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görecektir. Bu nedenle dengeli beslenmeye spor yapmaya gayret etmeliyiz.
 

Gebelikte Faranjit Tedavisi

Hamilelik sürecinde ilaç kullanılamadığı için tedavi yöntemlerini genellikle doğal yöntemlerden seçeriz. Ancak şiddetli vakalarda mutlaka doktora danışılmalıdır. Bu tür şiddetli faranjit vakalarında antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.  Gebelik sınıfı b ve daha uygun antibiyotikler faranjit için doktor önerisi ile kullanılabilir.
 
Onun dışında boğazı ıslak tutmak için sürekli ılık su tüketmek çok faydalı olacaktır. “Faranjit ve adaçayı” çok önerilen bir yöntemdir. Ancak hamileler adaçayı tüketmemelidir. Bu nedenle Papatya, ıhlamur, kuşburnu, rezene  tüketmek daha doğru olacaktır. Bunun dışında tuzlu su ile gargara yapmak farenks bölgesinde antiseptik etkiye neden olacak ve iyileşmenizi hızlandıracaktır. Sarımsak da antibiyotik etkisi nedeni ile gebelikte kullanılabilir.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.