Hamilelikte Faydalı Besin Grupları

07.08.2015
135
Hamilelikte Faydalı Besin Grupları

Hamilelikte Faydalı Besin Grupları

Hamilelik kadının daha fazla enerji ihtiyacı duyduğu, besin maddeleri, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının arttığı bir süreçtir. Bebeğin sağlıklı gelişimi, kilo alması annenin beslenmesiyle orantılıdır. Özellikle hamileliğin son üç ayında anne adayının beslenme şekli ve kilosunun, bebeğin doğum ağırlığını belirlenmesi, kadının beslenmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar. Hamilelikte yetersiz beslenme, kötü sonuçların alınmasına neden olabilir. Hamilelikte hatta gebelik öncesinden itibaren kadınların alması gereken en önemli vitamin folik asittir. Bu konuda yapılan araştırmalarda gebelik döneminde yararlı etkileri kesin olarak belirlenmiş tek vitaminin folik asit olduğu yönündedir. Folik asidin etkilerinden en iyi şekilde yararlanmak için, gebelik planı yapıldığında folik asidin alınmaya başlaması gerekir. Gebelikte ise, ilk üç aylık dönemde folik asit alımının devam ettirilmesi gerekir. Çünkü folik asit nöral tüp defekti denilen anomalinin önlenmesinde gereklidir.

Anne karnındaki bebeğin besin kaynağı sadece annesidir. Bebeğin beslenmesini ve gelişimini sağlayacak annenin düzenli beslenmesidir. Uygun bir kiloyla gebeliğe başlayan bir, doğru bir beslenme düzeni olursa, hamleliği boyunca ortalama 9-12 kg alacaktır. Hamilelikte bebeğin beslenmesinin sağlanması için, kadın daha fazla enerjiye gerek duyar. Fakat bu kadının iki kişilik yemek yemesi olarak algılanmasın. Normalde günlük alınan kalori ihtiyacına 350 Kcal ilave edilmesi, hamile bir kadının gereksinimini karşılar. Sağlıklı bir gebelik, sağlıklı bir bebek için dengeli beslenmek gerekir. Bu süreçte kadınların diyet programı uygulaması tavsiye edilmemektedir. Kilo vermek isteyen kadınların bunu gebelik planlamasından önce yapması ve gebeliğe uygun kiloyla adım atması gerekir.

Hamilelikte Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Bu dönemde kadının çay ve kahve tüketimini azaltması, taze sıkılan meyve suyu, ayran, süt gibi içecekleri tercih etmesi gerekir. Kola, hazır meyve suyu gibi içeceklerden uzaklaşılmalıdır. Kansızlığa neden olabilen çay içildiğinde, bunun yemeklerle içilmemesi gerekir.
  • Hamile kadınlar yemek ve salatalarda kullandıkları zeytinyağını başka yağlarla karıştırarak kullanmayı tercih etmelidir
  • Yemeklerde kullanılan tuz oranı azaltılmalı, iyotlu tuz tercih edilmeli.
  • Bebeklerin sağlıklı gelişimi için, hamilelikte hazır gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Haftalık beslenme listesinde 2 gün kırmızı et ve 3 gün balık tüketmeye, diğer günlerde beyaz et tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmeli, iyice yıkanmalıdır.
  • İçeriğinde katkı maddesi olan salam, sucuk ve sosis gibi gıdalar azaltılmalıdır.

Hamilelikte Anne Adayının Günlük Besin İhtiyaçları Nelerdir?

Hamile bir kadın günlük olarak 80 gr protein, 30-60 gr demir, 1,5 gr kalsiyum ile A, B1, B2 ve C vitaminlerine gereksinim duyar. Bu ihtiyaçları karşılayacak şekilde bir beslenme düzeni oluşturulmalı ve sağlıklı bir hamilelik geçirilmelidir. Bu besin gruplarını incelersek;

Kalsiyum: Gebelikte 8 haftadan itibaren alınması gerekir. Bu mineral bebeğin kemik ve dil gelişiminde önemlidir. Özellikle süt, peynir, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum bakımından zengindir.

Proteinler: Hamilelikte protein ihtiyacının karşılanması için, kırmızı ve beyaz et tüketimi, süt ve süt ürünlerinin tüketimi, kuru baklagiller, balık gibi besinler tüketilmelidir. Hayvansal ve bitkisel proteinler eşit oranlarda tüketilmelidir. Balık içeriğinde bulunan omega 3 ve omega 6 yağ asitleriyle özellikle bebeğin zekâ gelişiminde önemli yer tutar.

Demir: Kan yapıcı etkisiyle demir içeren besinler 4 ayda itibaren düzenli tüketilmelidir. Buna dikkat edilmezse kansızlık sorunu yaşanabilir. İlk aylarda kadınlarda bulantı ve kusma görüleceğinden, kansızlık sorunu ilerleyen haftalarda demir haplarıyla tedavi edilir. Kırmızı et, kuru üzüm, yumurta, pekmez, kuru baklagiller demir açısından zengindir. Demir hapı alındığında, bunun sütle birlikte alınmaması gerekir.

Folik asit ve C vitamini: Gebelikte en fazla ihtiyaç duyulan vitaminler arasındadır. C vitamini vücutta depo edilmediğinden, her gün düzenli alınmalıdır. Bu vitamini içeren besinlerin taze tüketilmesine özen gösterilmelidir. Çünkü bekledikçe besinler vitamin değerlerini kaybeder. Narenciyeler C vitamini açısından zengindir. Folik asit yukarıda bahsettiğimiz gibi gebelikte alınması önemli bir vitamindir. Ispanak, fındık, yer fıstığı gibi besinler B9 yani folik asit açısından zengindir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.