Hamilelikte Halsizlik ve Yorgunluk

21.01.2018
189
Hamilelikte Halsizlik ve Yorgunluk

Hamilelikte Halsizlik ve Yorgunluk

 
Hamilelikte halsizlik ve yorgunluk gebelerin en sık şikayet ettikleri konulardan biridir.  Gebelerin büyük çoğunluğunda görülür. Çünkü nedeni hormonlardır. Tıpkı  hamilelikte gaz sancısı makalemizde olduğu gibi halsizliğin en temel nedeni de progesteron hormonunun fazlalığıdır. Gebelikte salgılanan bu hormon düz kasların uzamasına ve gevşemesine neden olur. Bu durum da halsizliğe yol açar ancak sadece hormonlar halsizliğe neden olmaz gebelikte halsizlik ve yorgunluğun birçok nedeni vardır.
 

Gebelikte Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

 
Gebelikte halsizliğin çoğunlukla nedeni yoktur. sadece hamilelikten kaynaklanan hormonal değişiklikler halsizliğe neden olur.  Progesteron hormonu birincil sebeptir. Bunun haricinde kansızlık gibi bazı durumlar da halsizliğe neden olabilir.
  • Yetersiz Beslenme: Vücudun ihtiyacı olan besinler dengeli olarak alınmalıdır. Sağlıklı bir insanın farklı besin gruplarından besinler tüketmesi gerekirken bu durum daha çok önem arz etmektedir. Çünkü gebe kadın aynı zamanda ikinci bir canı daha beslemektedir.  Yetersiz beslenmek hem halsizliğe neden olur hem de bebeğin anne karnında iyi gelişememesine neden olur.
  • Su Kaybı: Özellikle yaz aylarında su tüketimi çok önemlidir. Vücudumuzda su azaldığında halsizlik başlar. Yeterince su içip içmediğinizi idrarınızın renginden anlayabilirsiniz. İdrar rengi sarı ise su tüketiminiz yetersiz demektir.
  • Uyku Sorunları:  az uyuma, kalitesiz uyuma vücudun yeterince dinlenememesine neden olur bu da gün içinde halsiz kalmanıza yol açar. Sağlıklı bir uyku uyumak için tüm tedbirleri almalısınız. Gebelikte sık idrara çıkma gece çişe kalkma gibi sorunlar uykunuzu bölebilir bu tür sorunların üstesinden gelmek için gebelikte sık idrara çıkma makalemize göz atabilirsiniz.
  • Yoğun Aktivite: Vücudumuzun taşıyacağı belli bir fiziksel yük vardır. Bu yükün üstüne çıktığınız anda halsizlik başlar. Gün içinde hareketli olmak halsizlik yapmaz ama evi baştan aşağı temizleyeyim derseniz ya da birkaç saat yürümek isterseniz halsiz düşebilirsiniz. Dolayısıyla hareketli bir gebelik sürmeli ancak kendinizi fazla yormamalısınız.
  • Hastalıklar: Yukarıda saydığımız nedenler halsizliğe neden olan standart nedenlerdir. Bunların haricinde çeşitli hastalıklar da halsizlik yapabilir. Kansızlık, diyabet, hipotiroidi, guatr, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, enfeksiyonlar, aritmi bozukluklukları, anoreksiya, blumia  bunlardan en önemlileridir.
  • Vitamin ve Mineral Eksiklikleri: Eğer planlı bir hamilelik sürecindeyseniz zaten hamilelik öncesinde vitamin ve mineral takviyesine başlamışsınızdır.  Çünkü hamilelikte vitamin ve mineral ihtiyacı artar. Vücutta bulunan vitamin ve minerallerin bir kısmını bebek tükettiği için anneye kalan kısım yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duyulur. Bununla ilgili doktorunuza danışabilir. Vitamin desteği alabilirsiniz.
 

Gebelikte Halsizlik ve Yorgunluk Ne Zaman Başlar?

 
Gebelikte halsizlik ve yorgunluk hamileliğin birinci ayından itibaren başlar 4. Aydan sonra halsizlik tamamen kaybolur ya da hafifler. Bazı gebelerde halsizlik doğuma kadar devam edebilir.
 

Gebelikte Halsizlik Tedavisi

 
Hamilelikte halsizliği ortadan kaldırmak için nedenleri bulmak önemlidir. Eğer kansızlıktan kaynaklanan bir halsizlik söz konusu ise doktorunuz size demir hapları önerecektir. Bu ve bunun gibi bir rahatsızlığa sahip değilseniz o zaman halsizliğiniz sıradan nedenlere dayanmaktadır. Aktif bir yaşam sürmek, dengeli beslenmek, yeterli uyku almak, sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmak halsizlik sorunlarınızı çözebilir ya da azaltabilir.  Bunların arasında en etkilisi ise hareketli yaşamdır. Spor yaparak vücudunuzu güçlendirirsiniz. Güçlü bir bünye kolay kolay halsiz kalmaz. Yüzme, sürekli egzersizler, hızlı tempo yürüyüşler son derece faydalı sporlardır.
 

Gebelikte Halsizlik Bebeğimi Nasıl Etkiler?

 
Halsizlik bebeğinizi etkilemez. Ancak aktif bir spor hayatınız varsa bu bebeği olumlu etkiler. Çünkü bu sizi daha sağlıklı yapacağı için bebeğiniz de daha sağlıklı olacaktır.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.