Hamilelikte Kabızlık

13.03.2015
176
Hamilelikte Kabızlık

Gebelikte Kabızlık, Kabızlığı Önleme ve Giderme Yolları

Kabızlık sindirim sistemi üzerinde yaşanan rahatsızlıklar içerisinde en sık rastlanan rahatsızlık olarak bilinmektedir. Kabızlığın bir çok farklı nedeni olabilir ve dikkatli bir beslenme programı ile kabızlığın kısa sürede önüne geçebilirsiniz. Kabızlık dışkının vücuttan atılmasında zorluk çekilmesi ve dışkılamanın yavaşlaması durumudur. Dışkının vücuttan atılamaması, kalın bağırsakta daha uzun süre kalmasına ve buna bağlı olarak su emiliminin sona ererek sertleşmesine neden olmaktadır.

Gebelik dönemide kabızlığın oluşmasına neden olan fizyolojik dönemlerden biridir. Buna bağlı olarak hamileliğin özellikle ilerleyen dönemlerinde rahim büyümesine bağlı olarak kabızlık görülebilir. Öncelikle kabızlığın genel nedenlerini inceleyerek konumuza devam edelim. Ardından hamilelik döneminde kabızlığın nedenleri ile ilgili detaylı bir incelememiz olacak.

Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Kabızlığın Temel Nedenleri

  • Normalden az sıvı tüketimi kabızlığın ana nedenlerinden bir tanesidir. Ayrıca suyun vücudun diğer bölümleri tarafından çok daha fazla emilmesi dışkının susuz kalmasına ve sertleşerek kabızlığın oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Gün içerisinde hareketliliğin az olması bağırsakların sağlıklı ve hızlı çalışmasını engelleyebilir.
  • Çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak kullanılan ilaçlar kabızlığa neden olabilmektedir. Ayrıca ilaçların etkisi görülmese bile bazı rahatsızlıklar kabızlığa neden olmaktadır.
  • Lifli ve posalı gıdaların normalden çok daha az tüketilmesi
  • Çeşitli vürüslere bağlı olarak veya tüketilen besinlere bağlı olarak bağırsak hareketlerinin yavaşlaması.

Hamilelikte Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde tüm vücut fonksiyonlarında büyük değişimler yaşanır ve hormonel dengeler tamamen değişime uğrar. Buna bağlı olarak progesteron hormonu düz kasların yavaşlamasına neden olarak, mide içerisinde yaşanan hareketliliğin yavaşlamasına neden olur. Bu durumda mide boşaltılma süresi uzar ve bağırsaklarda yaşanan hareketlilikler yavaşlamaya uğrar.

Hamilelik döneminde bağırsaklar daha çok sıvı emilimi sağlar ve bu durum dışkının sert kalmasına neden olur. Ayrıca hamilelik döneminde takviye olması için kalsiyum ve demir hapları alınmaktadır. Bu durum hamilelik döneminde yaşanan hormonel değişimlerle etkileşime geçer ve bu ilaçlar kabızlığı arttırıcı etkileri meydana getirir.

Son olarak hamilelikte kabızlık nedenleri arasında en önemlilerinden bir tanesi rahimin normalden çok daha fazla büyümesi ve bağırsaklara baskı uygulayarak kabızlığa neden olabilir.

Hamilelikte Kabızlığı Önleme ve Giderme Yolları

* Hamilelik döneminde yukarıda belirttiğimiz nedenlere bağlı olarak kabızlık daha sık rastlandığı için sıvı tüketiminin arttırılmasında fayda olacaktır. Hamilelikte kabızlığı gidermek için günlük 2 litre su tüketilmesi ve buna ek olarak çorba gibi sıvı gıdaların daha fazla tüketilmesi kabızlığın hafifletilmesine yardımcı olacaktır.

* Hamilelikte kabızlık fazla kafeinli gıdaların tüketilmesi ve muz gibi içeriğinde yoğun şekilde nişasta bulunan gıdaların tüketimesine bağlı olarak görülebilmektedir. Bu gıdaların tüketimine sınırlama ve denge getirilmesinde fayda var.

* Hamilelikte kabızlığı önlemek için mevsim yeşilliklerinden oluşan sebzeler ve mevsim meyvelerin tüketilmesi sayesinde vücuda alınan posa ve lif ile kabızlık kısa sürede atlatılabilecektir. Ayrıca baklagiller ve tahıllı gıdalarda kabızlığı önleyici posa içermektedir. Son olarak hamilelikte kabızlığı önlemek için doğal ilaç sayılan kuru kayısı ve kuru incir gibi besinleri tüketerek kabızlığı önleyebilirsiniz.

* Bunların dışında hamilelik döneminde kabızlığı önlemek için ana öğünlerinize ek olarak ara öğünlerinizi de atlamamalısınız ve 6 öğünde az porsiyonlar şeklinde beslenmelisiniz. Ayrıca beslenirken besinleri normalin iki katı çiğnemek kabızlığı engelleyecektir.

* Ayrıca sindirim sisteminin daha hızlı çalışabilmesi için yapılabilecek en doğru hareketlerden bir tanesi hafif egzersiz programlarıdır. Haftanın 3 günü hafif tempo ile yürüyüş yapmak çok olumlu etkiler yaratacaktır.

* Hamilelikte kabızlığı önlemek için bitki çaylarına da başvurabilirsiniz ancak hamilelik döneminde tüketilen bitki çayları doktorunuza danışmadan asla alınmamalıdır. Bunun nedeni ise bitki çaylarının kullanılan ilaçlarla etkileşime geçebilmesi ve hamileliğin sağlıklı işleyişine engel teşkil edecek problemlere yol açabilmesidir.

* Son olarak bağırsak hareketlerini hızlandırıcı en doğal yöntemlerden bir taneside yoğurt tüketimidir. Hamilelikte kabızlığı önlemek için ara öğünlerinizde yoğurt tüketimi çok faydalı olacaktır.

Not: Hamilelikte kabızlığın önlenmesi için sizlere sunmuş olduğumuz doğal yöntemler fayda sağlamayacak olursa asla kendi insiyatifinizle ilaç kullanmayınız. Hamilelik dönemi hassas bir dönemdir ve bebeğinizide düşünmeniz gereken bir dönem olduğu için doktorunuza danışmadan asla tedavi yöntemlerine başvurmayın.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.