Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

24.03.2015
184
Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Kilo Alımı

Gebelik normalin dışında tüm vücut fonksiyonlarının değişime uğradığı bir dönemdir ve gebelik boyunca ortalama olarak 9 kilo ile 12 kilo arasında kilo alınması normal olarak nitelendirilmektedir. Ancak bazı anne adayları hamile kalmadan önce çok zayıf oldukları için bu süreç içerisinde bebeğin gelişebilmesi için yaklaşık olarak 17 kilo civarında alabilmektedirler. Bazı anneler ise hamile kaldıklarında zaten kilolu olabilirler ve bu gibi durumlarda ortalama olarak 8 kilo kadar almaktadırlar. Yani hamilelikte alınan kilolar bebeğin gelişim sürecine ve annenin fizyolojik yapısına kadar değişebilmektedir. Hamilelik sürecinde doktor kontrolünde olan anne adayları genellikle doktorlarının beslenme önerilerine bağlı kalarak beslendiklerinde problem kalmayacaktır. Pek çok nedene bağlı olarak doğumda alınan kilolar kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Örneğin ikiz hamileliklerde daha fazla kilo alınırken, tek bebek hamileliklerde ise daha az kilo alınması normal bir durumdur.

Hamilelik sürecinde hangi sebebe bağlı olarak farklı şekillerde kilo aldığınızdan çok, hamileliğin sona ermesiyle birlikte bu kiloların düzenli şekilde geri verilebilmesi çok daha önemlidir. Gebelikten sonra kiloların verilebilmesi zor bir süreç olacaktır ancak alınmış olan bu kiloların vücuda yerleşerek kalıcı hale gelmemesi için bir an önce verilmesi ve vücuttan atılması gerekmektedir.

Bunun dışında hamilelikten önce normalden çok daha zayıf olan anne adayları öncelikle normal kilolarına çıkmalı ve bunun ardından hamile kalmalıdırlar. Hamilelikten önce normal kiloda olup olmadığınızı hesaplayabilmek için öncelikle vücut kitle endeksinizi ölçmelisiniz. Hamilelikten önce vücut kitle indeksini ölçmek için kilonuzu boyunuzun karesine bölmeniz gerekmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Örneğin 1.70 boyuna sahip olan bir anne adayı 60 kilo ise vücut kitle indeksini hesaplamak için:

Öncelikle boyunuzu kendi ile çarpın.

1.7 X 1.7 : 2.89

Ardından çıkan sonucu kilonuza bölüyorsunuz. Yani;

60 X 2.89 : 20.76 şeklinde hesaplanmaktadır.

Vücut Kitle indeksi sonucuna göre hamileliğe göre zayıf, normal veya kilolu olup olmadığınızı öğrenebilmeniz mümkündür. Buna göre;

* 18.5 oranının altında olanlar zayıf olarak nitelendirilmektedir.

* 18.5 ile 25 arasında olanlar ise normak olarak nitelendirilir.

* Sonuç 25 ile 30 arasında olanlar ise normalden fazla kilolu olarak görülmektedir.

* 30 ile 40 arası olanlar şişman yani obez olarak adlandırılır.

* 40’ın üzerinde çıkanlar ise ileri derecede obez olarak kabul edilmektedir.

Gebelik Kilosu Hesaplaması İçin Tıklayınız

Hamilelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Anne adayları genellikle hamilelik başladıktan sonra alınan kilolardan rahatsız olurlar ve kilo almamak için ellerinden geleni yaparlar. Bazı durumlarda ise gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan kusma, bulantı ve besinlerden iğrenme gibi durumlara bağlı olarak yeterli oranda besin tüketilmeyebilir. Buna bağlı olarak hamileliğin ilk dönemlerinde kilo alınması bazı durumlarda mümkün olmayabilir. Ancak 4. aydan sonra genellikle tüm hamileliklerde kilo alınması görülmektedir.

Ortalamalar göz önüne alındığında hamileliğin ilk dönemlerinde genel olarak aylık yarım kilo alınması söz konusu olurken ilerleyen aylarda ise, aylık 1.5 ile 2 kilo arası alındığı görülmektedir. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirilmesi için normal bireylere oranla hamilelerin yaklaşık olarak 300 kalori kadar daha fazla almaları gerekmektedir. Ancak bazı anne adayları bebeklerinin aç kalacağını düşünür ve çok daha fazla beslenirler. Bu durum normalden fazla kilo alınmasına ve aşırı kiloya bağlı olarak sağlıksız bir vücut yapısına neden olur.

Hamilelik boyunca ortalamalar göz önünde bulundurulduğunda en sağlıklı kilo alımı minimum 9 kilo alınması ve maksimum 12 kilo alınmasıdır. Bunun altında veya üzerinde olan kilo miktarları riskli hamileliklere neden olabilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.