Hamilelikte Ödem Nasıl Önlenir?

24.10.2015
202
Hamilelikte Ödem Nasıl Önlenir?

Ödem Nedir ve Nasıl Oluşur?

Ödem, vücudun herhangi bir bölgesinde su toplama olayı sonucunda ortaya çıkan şişliklere verilen addır. Hamilelikte ise ödem sıkça rastlanan bir sorun haline gelmiştir. Daha çok hamileliğin son dönemlerinde vücutta artış gösteren ödem hamile kadınların yüzde 80’inde görülmektedir.

Hamilelik, kadın vücudunu direkt etkileyen ve hormon düzeylerinde değişikliğe neden olan bir durumdur. Bu hormon düzeylerindeki değişim vücudun daha çok su tutmasına sebebiyet verir. Özellikle fazla kilosu olan hamile kadınlarda ödem oluşumuna daha sık rastlanmaktadır. Hamilelikte ödem, ayakların şişmesine, parmakların şişmesine ve hareket edememeye neden olur. Bu durum ayakkabı giymeyi, yüzük takmayı oldukça zorlaştırır. Aynı zamanda kişinin hareket kabiliyeti de sınırlandırılmış olur.

Hamilelik sürecinde yaşanan fizyolojik ve hormonal değişimler kan ihtiyacının artmasına neden olur. Bu durumda vücut, daha fazla su tutmaya başlar. Gebelikte ihtiyaç duyulan kan miktarı normal zamanda duyulan kan miktarına göre yaklaşık yüzde 40 oranında daha fazladır. Yani hamile bir kadının vücudunda normal zamandaki kan miktarına göre yüzde 40 daha fazla kan dolaşımı yaşanmaktadır. Bu durumda kan miktarının bir kısmı sızarak damar dışında kalan dokulara ulaşır. Hücrelerin arasında biriken bu sıvı şişliklere neden olur. Dokularda meydana gelen bu şişliklere ödem denir. Daha çok gebeliğin son aylarında görülür. Kilosu fazla olan hamile kadınlar da sıkça rastlanan bir durumdur. Ayrıca günlük protein miktarını yetersiz düzeyde alanlarda, sağlıksız ve dengesiz beslenenlerde ödem oluşumuna rastlanır. Protein alımı, vücuttaki kanın damar dışına sızmasını engelleyerek ödem oluşumunu önler. Bu sebeple hamile kadınların et, süt, balık tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir. Ödem yaz aylarında daha çok görülür. Çok fazla ayakta durmak da ödem oluşumunu tetikler.

Ödem Oluşumu Nasıl Engellenir?

Özellikle hamilelikte ödem oluşumunu en az seviyeye indirgemek için günlük düzenli egzersiz yapmaya özen göstermek gerekir. Uzun süre ayakta durmak, az miktarda su tüketmek de ödem oluşumunu tetikler. Bunun için günde en az 2,5 litre su tüketmeye özen göstermek gerekir. Uzun süre ayakta duran kişilerin belirli aralıklarla uzanıp ayaklarını yüksek bir yere koymaları gerekir. Gebelik döneminde en çok dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise beslenmedir. Günlük protein alımına oldukça özen göstermek gerekir. Protein, doğru miktarda alındığı takdirde ödem oluşumunu büyük oranda engeller. Çok tuz ihtiva eden gıdalar da vücutta ödem oluşumuna neden olur. Bu nedenle daha az miktarda tuz tüketmeye özen göstermek gerekir. Hamilelikte tuz alımı oldukça önemlidir. Çok az miktarda alındığında da bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu yüzden doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde tuz alımına özen göstermelisiniz. Çok uzu süreler aynı pozisyonda oturmak, ayakta durmak de ödem oluşumuna neden olur. Ödem oluşumunu önlemek için ara ara küçük egzersizler yapabilir; uzanabilir ve oturma pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz.

Ödem Nasıl Atılır?

Ödem oluşumunu engelleyemeyip daha sonradan atılmasını destekleyen bazı gıda maddeleri mevcuttur. Özellikle hamile kadınların organik beslenme düzenine dikkat etmeleri gerekir. Bunun yanı sıra taze ananas ya da ananas suyu, probiotik içeren yoğurtlar, nar, kivi gibi gıda maddeleri de ödemin atılmasında etkilidir. Bu süreçte alkol tüketmemeye özen göstermek gerekir. Şekerli içecekler, karbonhidrat barındıran gıdalar, çok tuzlu yiyecekler tüketilmemelidir. Bu yiyecek ve içecekler ödem oluşumunu tetikler. Ödem attıran gıda maddelerini kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü hamilelik sürecinde her gıdanın tüketilmesi tavsiye edilmez. Örneğin maydanoz da ödem atmaya yardımcı olur ancak her hamile kadının tüketmemesi gereken bir gıda maddesidir. Çokça tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.