Hamilelikte Seyahat ve Tatile Çıkma

16.07.2015
135
Hamilelikte Seyahat ve Tatile Çıkma

Hamilelikte Seyahat ve Tatile Çıkma

Hamilelik süreci kadın için zorlu bir dönem olsa da, belki de yaşanılacak en güzel dönemdir. Bu sürede anne adaylarının normal yaşam tarzlarından ödün vermeleri gerekse de, aslında onlar için kısıtlayıcı fazla bir uygulama yoktur. Sadece bazı önlemler almasını bilmeleri yeterli gelecektir. Diledikleri gibi seyahate çıkabilir, tatilden mahrum kalmalarına gerek yoktur.

Hamilelikte Seyahatler ve Tatil Nasıl Düzenlenmeli?

Hamile olan kadınların merak ettiği konuların başında seyahate çıkıp çıkamayacağı gelir. Eğer her türlü önlem alınırsa, hamile bir kadın da seyahate çıkabilir. Aslında anne adayının ruh haline olumlu şekilde yansıyacak bu yolculuklar yararlı etkilerde yapar. Onlar için doğuma hazırlık olduğu gibi, doğum sonrasında yaşayacakları zor günler içinde iyi bir moral olacaktır. Öncelikle seyahat öncesinde doktor kontrolüne gitmeleri ve önlemleri almaları gerekir.

Gebelikte ilk üç aylık periyotta düşük riskinin olması, son üç ayı içinde de erken doğum riskinin olması nedeniyle, bu ihmal edilmemelidir. Herhangi bir risk olmasa bile, hamile kişiler tatil planı yaptıkları bölgelerde sağlık kuruluşunun bulunmasına özen göstermelidir. Seyahate çıkmak için hava yolunu, kara ve deniz yolunu tercih etmelerinde sakınca olmaz. Sadece seyahatin özelliğine göre, daha önceden gereken planlamanın yapılması gerekir. Özellikle bulantı ve kusma sorunu bulunan hamile kadınların seyahate deniz yolculuğu yaparak gitmeleri tavsiye edilmez. Çünkü güvenli bir seyahat yapsalar da, kendi bulantı ve kusma sorunlarından yıpranabilirler. Tatile çıkılacak bölgelerde özenle seçilmelidir. Havuzlardan kaçınılmalı, temiz denizler tercih edilmelidir.

Hamilelikte Seyahat Etmek Riskli Olur Mu?

Hamilelik döneminde seyahat planı yapılacağı zaman bazı konulara dikkat edilmelidir.

Çok temkinli olmak ve en ufak ayrıntıları düşünmek hamilelikte panik atak gibi rahatsızlıklar görülmesine neden olabilir.

Seyahatte acil bir durum ortaya çıktığında, hamile kadının kendi doktoru ve takip altında olduğu hastaneden uzak olacağı dikkate alınmalıdır.

Uzun süren seyahatlerde hareketsiz kalma sonucunda venöz tromboembolizm adı verilen bacak damarlarındaki kan pıhtılaşma riski olabilir.

Seyahat edilen bölgelerdeki bulaşıcı hastalıklar dikkate alınmalıdır.

Uçak seyahatlerinin hamileler için bazı riskleri olabilir. Uçaktaki tıbbi hizmetlerin yetersiz olması, oksijen seviyesindeki düşüklük, bulunulan ortamdaki hareket etme yetersizliği gibi etkenler hamile kadınların risk altına girmesine neden olabilir.

Hamilelikte Kara Yolculuğu ile Tatile Giderken Nelere Dikkat Edilmeli?

Normal düzende olduğu gibi, hamile olanlarda yolculuk sırasında emniyet kemerini takmalıdır. Emniyet kemerini takarken hamile olanlar, alt kısmını kalçalarının üstünden rahmin altında kalacak biçimde, üstünü ise, göğüs arasından geçirilerek rahim üzerinde dolaşacak biçimde takmaya dikkat etmeleri gerekir. Bu koşullara dikkat etmediği için, hamilelikte emniyet kemerinde zarar görmüş olan anne adayları ve bebekler vardır. Herhangi bir kazada emniyet kemeri daha faydalı olacağı için, uygun koşullarda emniyet kemerinin takılmasına özen gösterilmelidir. Uzmanlar hamile olanların emniyet kemerinin diz ve omuzdan geçirilerek takılmasını, araçtaki hava yastıklarının kapatılmamasını tavsiye ederler.

Hamilelikte Uçak Yolculuğu ile Tatile Giderken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hava yolu ile seyahat etmek için, hamile kadınlar 37 haftalık hamileliğine kadar izin alabilirler. Bu dönemden sonra hava yolu şirketleri hamilelerin uçak yolculuğu yapmasına izin vermez. Bu nedenle yolculuktan önce doktordan hamilelik haftasını belgeleyen bir rapor alınmalı ve raporda seyahat etmesine herhangi bir engel olmadığı belirtilmelidir. Herhangi bir risk söz konusu değilse, uçak yolculuğu sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Yolculuk sırasında sıvı tüketimine önem verilmeli, bacakların düzenli şekilde hareket ettirilmesine özen gösterilmelidir. Yolculuğa çıkmadan önce herhangi bir sorun olursa, uçak yolculuğu ertelenmelidir. Emniyet kemerinin yolculuk sırasında takılı olması gerekir. Uçuşlar yüksekten yapılıyorsa, oksijen miktarındaki azalma nedeniyle anne adayları sorun yaşayabilir. Bu bebek için geçerli değildir. Kendi oksijeni koruyan fetus, bu durumdan etkilenmez. Ancak oksijenlenme bozuk olursa, anne karnındaki bebek bunu kaldıramayabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.